Domácí granola: Podrobný návod, jak si připravit tu nejlepší

23. ledna 2024 • 04:01

Přemýšlíte o tom, že se začnete více zajímat o zdravé snídaně či svačiny? Nebo chcete trochu ušetřit? Pak by se vám mohl hodit návod, jak si vyrobit domácí granolu, kterou si můžete namíchat přesně podle vlastní chuti.  

Müsli, nebo granola?

Základem müsli jsou vločky. Mohou být ovesné, pohankové, špaldové či jiné. Ty jsou doplněné směsí oříšků, semínek, klasického sušeného či lyofilizovaného (mrazem sušeného) ovoce. Granola je vlastně taková sestra müsli. Jen je doplněná o nějaký tuk, případně sladidlo, a hlavně je zapečená, a tím pádem hezky křupavá.

Video se připravuje ...

Proč se pouštět do domácí granoly?

Rozhodně víte, co v ní máte a z jakých surovin jste si ji vyrobili. Můžete také ovlivnit její složení, vyladit si ji podle vlastní chuti a vybrat do ní suroviny, které jsou opravdu kvalitní. A v neposlední řadě vás domácí granola vyjde levněji než ta kupovaná.

Jak si vyrobit domácí granolu?

Postup je velmi jednoduchý. Základem jsou vločky. Použít můžete ovesné, ale i pohankové, ječné, rýžové, špaldové, tefflové nebo například amarantové. 

K vločkám přidáte ořechy (vlašské, lískové, mandle, kešu a podobně) a semínka (slunečnicová, dýňová, sezamová...).  

Dále přidejte olej - ideálně kokosový, ale může být také řepkový či máslo.

Můžete doplnit sladidlem. Vhodný je například čekankový sirup nebo med. Část sladidla můžete nahradit rozmačkanými banány. Pro vyvážení chuti přidejte malou špetku soli.

Všechny suroviny dejte do mísy a dobře je rukama promíchejte a promačkejte.

Pak je rozložte na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na  150–170 °C a pečte asi půl hodiny. Během pečení směs na plechu občas promíchejte, aby se odpařila vlhkost a směs byla opravdu křupavá.

Hotovou granolu vyndejte z trouby. Nyní do ní můžete přidat koření, například mletou skořici, hřebíček, perníkové koření. Díky tomu se koření nespálí a granolu hezky provoní. Znovu ji promíchejte a nechte dobře vychladnout. 

Do vychladlé granoly vmíchejte podle chuti sušené nebo lyofilizované ovoce, přidat můžete i nasekanou čokoládu. 

Granolu skladujte ve vzduchotěsných nádobách (například ve sklenicích), aby nezvlhla a zůstala hezky křupavá.

3 tipy na domácí granolu

Mandlová granola s brusinkami, rozinkami a lískovými ořechy

Mandlová granola s brusinkami, rozinkami a lískovými ořechy Mandlová granola s brusinkami, rozinkami a lískovými ořechy • Autor: iStock

Tato klasická snídaňová granola je velmi oblíbená. Jde o běžnou kombinaci surovin.

Ořechová granola

Ořechová granola Ořechová granola • Autor: iStock

Pokud budete do granoly přidávat ořechy, mělo by platit, že na 1 kg vloček dáte maximálně 100-150 g ořechů, abyste dodrželi zdravý a vyvážený poměr surovin. Jinak by byla granola příliš tučná.

Granola s datlemi, goji a sušeným ovocem

Granola s datlemi, goji a sušeným ovocem Granola s datlemi, goji a sušeným ovocem • Autor: iStock

Máte-li raději sladší snídani a nemusíte si tolik hlídat váhu, dopřejte si granolu s větším obsahem sušeného ovoce.  

Zkusit můžete i tyto recepty:

Granola s ořechy

Domácí čokoládová granola

Granola s mandlemi a medem

Tipy na závěr

V granole by určitě neměla chybět sypká směs vloček.

Doplňte ji ořechy a semínky, ale nepřehánějte to s nimi. Do granoly se hodí jak klasické české ořechy – vlašské či lískové, tak třeba mandle, pekanové ořechy, kešu či makadamové oříšky a použít lze i pistácie.

Výborná je v müsli nakyslá složka, díky které nebude granola přeslazená – použijte třeba sušená jablka, goji, ale také třeba sušené maliny, borůvky či jahody.

Jestliže to není nutné, pak to nepřehánějte se sladidlem. Medu, čekankového, rýžového či javorového sirupu stačí  jen 2-3 lžíce. Sladkost můžete přidat právě rozmačkaným banánem, který s müsli upečete.

2x tip na kupovanou granolu

Granola Proud Mary Malina a čokoláda Granola Proud Mary Malina a čokoláda • Autor: archiv značky

Pokud si chcete opravdu pochutnat, zkuste granolu Proud Mary. Obsahuje pouze čisté opravdové ingredience a je vyráběna ručně, v malých várkách a s velkou spoustou lásky. 

Granola z CrossCafe Granola z CrossCafe • Autor: archiv značky

Svou vlastní granolu nabízí i kavárenský řetězec CrossCafe. Pochutnat si můžete na třech variantách – kokosové granole s proteinem, ořechové granole nebo makové granole. 

Výborná ke snídani je i ovesná kaše>>>

Video se připravuje ...

Autor: PL, AK