Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho připravit, aby byl dokonalý

9. dubna 2025 • 06:03

Nakládaný a dobře uleželý sýr je delikatesa, kterou si nemusíte dávat jen v hospodě. Klidně si ho vyrobte sami doma. Příprava je jednoduchá a s trochou péče si můžete vytvořit sýr přesně podle svých chutí. Zkuste si podle našeho videoreceptu naložit sýr Olmín s bílou plísní.

Přestože je příprava nakládaného sýru opravdu snadná, je důležité dodržet několik pravidel, aby se vám vždy povedl a nějakou dobu vydržel (pokud ho tedy dříve nesníte, což je dost pravděpodobné…).

Čistota je klíčová

U nakládání sýrů platí to samé, jako u nakládání zeleniny – sklenice, do které budete sýr dávat, musí být dokonale čistá, suchá a sterilovaná. Sklenici proto důkladně umyjte a poté ponořte do hlubokého hrnce s vodou. Přiveďte k varu a povařte deset minut. Vyndejte ji, nechte uschnout a v případě, že chcete sklenici otřít, použijte vždy čistou utěrku. Dbejte na to, aby čisté bylo i veškeré náčiní, které budete při přípravě používat. A čisté a suché byste samozřejmě měli mít i ruce.

Suché ingredience

Stejně jako musí být suchá sklenice, musí být suché i ingredience, které do ní budete vkládat. Pokud tedy přidáváte bylinky nebo chilli papričky, které jste opláchli vodou, nechte je nejdříve dobře oschnout. Vlhkost by mohla způsobit kvašení a zkažení sýra.

Nakládaný olmín Nakládaný olmín • Autor: Recepty.cz

Sýr nakrájejte

Aby sýr nasál chuť i vůni ostatních ingrediencí, měli byste ho nejdříve nakrájet na kousky, nebo alespoň podélně proříznout. Pokud použijete sýr Olmín jako my, měli byste vědět, že tento sýr je specifický tím, že stále zraje, a jakmile ho vyndáte z ledničky, zrání se ještě urychlí. Proto je dobré ho nakrájet až těsně předtím, než ho vložíte do sklenice.

Zalijte ho po okraj

Snažte se naplnit celou sklenici, aby v ní zůstalo co nejméně volného místa. Pak všechny ingredience zalijte olejem tak, aby byly zcela ponořené. Tím zabráníte přístupu vzduchu a množení bakterií.

Vyžeňte bubliny

Po naplnění sklenice s ní několikrát jemně bouchněte o stůl, aby se uvolnily všechny vzduchové bubliny. Dávejte pozor, protože olej bude trochu stříkat ven. Teprve pak sklenici zavřete čistým víčkem.

Skladujte ho správně

Sýr by měl být v chladu a temnu. Je ale dobré naplněnou sklenici nejdříve nechat stát 24 hodin v pokojové teplotě (nejlépe zakrytou, aby na ni nešlo světlo), a teprve pak ji dát do ledničky nebo na jiné chladné místo. Přibližně po třech až pěti dnech je sýr připravený k prvnímu ochutnání. Při správném skladování by vám sýr měl vydržet až tři měsíce, to se ale nejspíš nestane, protože něco tak dobrého zmizí mnohem dříve. 

Co budete na přípravu potřebovat?

Základem je samozřejmě sýr. Nakládat se dají nejrůznější druhy. Nejznámější a nejoblíbenější je sýr s bílou plísní, skvělá je mozzarella, balkánský sýr, zkusit můžete i kozí sýr, fetu, eidam nebo olomoucké tvarůžky. Na zalití budete potřebovat slunečnicový nebo řepkový olej a na dochucení koření a bylinky –rozmarýn, tymián, oregano, bobkový list, pepř, mletou papriku… Nebojte se sýr víc okořenit a případně i osolit, aby neměl mdlou chuť. Dobré je přidat i další přísady, například česnek, cibuli, chilli papričky, sušená rajčata, olivy, beraní rohy, můžete přidat i plnotučnou hořčici, kterou smícháte s kořením a utřeným česnekem.

Recept pro vás: Nakládaný olmín

Co budete potřebovat:

  • 5 sýrů Olmín Original
  • 15 kuliček jalovce
  • 1 bobkový list
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 1 špetku mletého pepře
  • 1 špetku mleté sladké papriky
  • 1 lžičku sušeného rozmarýnu (nebo 1 snítku čerstvého)
  • 1 červenou chilli papričku
  • 5 stroužků česneku
  • olej na zalití (slunečnicový nebo řepkový)

Postup:

1. V misce smíchejte jalovec, bobkový list, tymián, mletý pepř, mletou papriku a rozmarýn. Chilli papričku nakrájejte na kolečka, stroužky česneku oloupejte.

2. Olmíny nakrájejte na menší kousky.

3. Do čisté sklenice vrstvěte kousky sýra, každou vrstvu posypte směsí koření a proložte stroužky česneku a chilli papričkou.

4. Nakonec vše zalijte olejem, sklenici uzavřete a sýr nechte alespoň týden uležet v chladu.

TIP: Až sýr sníte, olej určitě nevylévejte. Můžete ho použít do salátů nebo na smažení. 

Autor: red