Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?

30. června 2018 • 00:00

Těžko se tomu věří, ale na letní oslavě oslníte nejen grilovaným masem. Zkuste grilovanou zeleninu! Je perfektní jako příloha, ale obstojí i samostatně, třeba s jednoduchým dipem. Jak ji připravit, aby nebyla spálená na uhel, byla křupavá a pořád šťavnatá?

Jaká zelenina se hodí na grilování?

Na grilování se hodí hlavně sezónní zelenina typická pro léto, jako jsou cukety, papriky a lilky. Velmi dobré jsou také grilovaná cibule, rajčata, kukuřice a žampiony. Kořenová nebo škrobnatá zelenina, jako jsou brambory, mrkev, petržel nebo dýně, je velmi náročná na čas, a proto se hodí spíše na pečení v troubě. Pokud se přeci jen rozhodnete grilovat mrkve, nechte je na roštu alespoň dvě hodiny, dokud jejich slupka zcela nezčerná a nespálí se. Potom je jen jednoduše z uhelné krusty vyloupnete.

Jak grilovat lilek a cuketu

Cukety, papriky a lilky nakrájejte na plátky, měly by být asi 0,5 cm silné. Zeleninu potřete olejem, opepřete a osolte. Narozdíl od brambor a masa je žádoucí zeleninu před grilováním osolit a nechat chvíli odpočinout, aby před grilováním pustila trochu vody.

Aby zelenina byla křupavá a šťavnatá, ale zároveň ne spálená, je důležité rozpálit gril na vysokou teplotu. Gril rozehřejte na 230–320 °C, zeleninu rozložte na rošt a grilujte z každé strany 4 až 6 minut. Zeleninu negrilujte na přímém ohni, před vyjmutím z grilu ji nechte jen lehce ošlehnout plameny.

Jaký olej vybrat?

Vybírejte takový olej, který vydrží vysoké teploty. Nejvhodnější jsou oleje s vysokým obsahem nasycených tuků, z běžných rostlinných olejů se nejvíce hodí řepkový, a to nejen kvůli teplotní stabilitě, ale i pro ideální poměr mastných kyselin.

Zeleninu na sucho nepečte, vitaminy v ní obsažené jsou rozpustné v tucích, a proto k jejich vstřebání do organismu malé množství oleje rozhodně potřebujete.

Zelenina na grilu: Recept je jednoduchý

Ochucujete zeleninu čerstvými bylinkami? Pak je přidejte, až bude hotová. Pokud byste je grilovali spolu se zeleninou, spálily by se a ztratily chuť i vůni. Zeleninu před podáváním můžete kromě koření a čerstvých bylinek ochutit také ovocným nebo vinným octem. Velmi oblíbený je červený balzamikový ocet. I pár kapek dodá grilované zelenině výjimečnou chuť a s jemnou trhanou mozzarellou bude chutnat naprosto božsky

Chuť zeleniny můžete zvýraznit také marinádou. Nejlepší je připravit si marinádu vlastní. Na grilované cukety a lilky se výborně hodí olejovo-octová marináda s česnekemHotovou zeleninu podávejte s některým ze skvělých dipů nebo na ní nechte rozpustit bylinkové máslo.

Autor: Tereza Langmajerová, KF