Jak grilovat ryby: Které vybrat, jak je připravit, ochutit a na co si dát pozor

3. srpna 2019 • 00:00

Jsou chutné, zdravé, navíc lehké a dietní. Na našem jídelníčku se objevují stále častěji. Při grilování na ně však bohužel pořád nějak zapomínáme nebo máme z jejich přípravy obavy. Ryby z grilu jsou přitom skutečnou pochoutkou. Nenechte se proto odradit špatnou zkušeností nebo na první pohled náročnou přípravou. Nic na tom není. Stačí jen dodržet pár základních pravidel.

Vsaďte na čerstvost

U ryb, více než u kterýchkoliv jiných surovin, platí, že čím čerstvější, tím lepší. Nezáleží na tom, zda jde o ryby mořské, či sladkovodní. Pokud nemáte v rodině rybáře, nezbývá vám nic jiného, než zajít do obchodu. Nabídka už je dnes naštěstí poměrně slušná. Přesto si ale kupovanou rybu vždy nechte ukázat a dobře si ji prohlédněte. Oči musí být jasné a vypouklé, žábry musí mít červenou nebo nafialovělou barvu. Tělo by vždy mělo být pokryté tenkou vrstvou slizu, kůže napjatá a lesklá. Důležitá je i samotná vůně. Čerstvá ryba není cítit rybinou, jak se často lidé mylně domnívají. Ryba, která je cítit, už rozhodně čerstvá není. Maso by mělo mít jasnou barvu a na dotyk být pružné, ale pevné.

Sladkovodní, nebo mořské?

Někdo upřednostní raději lososa, jiný nedá dopustit na pstruha. Za ochutnání rozhodně stojí jak ryby sladkovodní, tak ty mořské. Ze sladkovodních se na gril hodí pstruh, kterého ale nesmíte grilovat dlouho, jinak se rozpadne. Báječně chutná i candát či siven. Zapomenout nesmíme ani na kapra, který je často neprávem opomíjený. Z mořských je pak vhodný losos, tuňák, makrela, mořský okoun, mořský vlk, mořský ďas, pražma či platýs.

Nepřežeňte to s kořením

Výhodou ryb je, že se nemusí dlouhé hodiny dopředu nakládat do příliš výrazných kořeněných marinád. Ty jsou naopak spíš na škodu. Přebijí totiž přirozenou jemnou chuť rybího masa, které jimi rychle nasákne. Na ochucení přímo před grilováním vám bohatě stačí bylinky, olej, citron a sůl, případně trocha černého pepře. Sůl je nejlepší hrubozrnná a nemusíte s ní šetřit. Ryby jí totiž snesou poměrně hodně. Solte je ale vždy až těsně před přípravou, aby maso zbytečně nepouštělo vodu. Bylinky jsou nejlepší čerstvé, sáhnout můžete po tymiánu, rozmarýnu, petrželce, majoránce, bazalce nebo třeba výrazném koriandru. Grilujete-li rybu celou, vyplňte svazkem bylinek břišní dutinu, nechte je uvnitř po celou dobu pečení a před podáváním je jednoduše odstraňte. Při přípravě ryb nesmí chybět ani citron. Před grilováním potřete maso citronovou šťávou zvenku i zevnitř, pokud pečete ryby vcelku vyplněné, k bylinkám můžete ještě přidat nakrájené plátky citronu. Nic nezkazíte, pokud nakonec necháte na hotové rybě rozpustit kousek másla.

Aby se ryba nepotrhala

Řada lidí má s grilováním ryb špatnou zkušenost. Přichytávají se k roštu, při pokusu o obracení se maso trhá. Základním problémem jsou ale zbytečné chyby, které při přípravě děláme. Tou první je nedostatečně vyčištěný rošt. Ten musí být pro grilování ryb vždy zbavený veškerých nečistot z předchozího grilování. Vždy ho proto nejdřív důkladně očistěte nejlépe kartáčem s ocelovými štětinami. Následně ho pak ze všech stran dobře potřete olejem, nejlepší je použít do oleje namočenou papírovou kuchyňskou utěrku. Hlídejte si ale i teplotu grilu. Ten musí být dokonale rozpálený.

Nespěchejte!

Další chybou je, že většina lidí rybu příliš brzy otáčí. S masem předčasně nehýbejte, poklop grilu nechte uzavřený. Rybí maso je citlivé a křehké. Potřebná kůrka se navíc vytvoří jen tehdy, pokud ryba zůstane na rozpáleném roštu ležet na jednom místě. Během grilování ji obracejte jen jedenkrát – první stranu grilujte trochu déle než druhou. Pozor však na to, abyste jí netrápili příliš dlouho a maso nevysušili. Obecně platí, že menším rybám stačí maximálně čtvrthodinový pobyt na grilu, větší kusy tam nechte 30 minut. Filety dávejte na rošt nejdříve kůží dolů a na grilu je nenechávejte déle, jak 7 minut. Vše ale samozřejmě vždy závisí na velikosti, ale i druhu ryby. Zjednodušeně platí, že každý centimetr tloušťky ryby vyžaduje 3 až 4 minuty na grilu.

Využijte grilovací pomůcky

Pokud však chcete mít stoprocentní jistotu, nejenže se filet nepřichytí, ale také, že ho zbytečně nepotrháte nešikovným otáčením, pořiďte si speciální mřížku na grilování ryb. Celé ryby do ní jednoduše zacvaknete a grilujete maso celou dobu v něm. Bonusem bude nádherně dozlatova ogrilovaná kůže z obou stran. Na grilování menších kusů či filetů se zase prodává speciální košík, který seženete v obchodě s grilovacím zbožím. Fantasticky ale chutnají i ryby připravené v papilotě. Jde o balíček z pergamenového papíru či alobalu. Počítejte ale s tím, že při této přípravě ryba nezíská typickou grilovanou chuť a vzhled. V papilotě se bude maso pomalu dusit, nicméně zůstane nebývale šťavnaté a chuť prolnutá bylinkami bude intenzivnější. Chcete-li maso grilovat přímo nad ohništěm, vyzkoušejte náš recept na grilované pstruhy na klacku

Na grilu můžete jednoduše připravit i krevety. Recept najdete ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová