Jak na nakládaný hermelín? Naučíme vás ho krok za krokem!

25. července 2017 • 14:01

Léto je období zavařování a nakládání, které svědčí nejenom sezónní zelenině, ale i sýrům! A kdo by nemiloval nakládaný hermelín v oleji? Uvidíte, že příprava je rychlá, snadná a v lednici vydrží několik měsíců. 

1. Čisté a sterilizované sklenice

Ať už nakládáte hermelíny, utopence nebo okurky, sklenice musí být vždy dokonale čisté, suché a sterilizované. To proto, aby nedošlo ke kontaminaci jídla a bakterií. Poslední krok sterilizace nepřeskakujte, jinak se hermelíny zkazí. Sklenice s víčky důkladně umyjte a poté ponořte do hlubokého hrnce s vodou. Přiveďte k varu a povařte deset minut. Vyndejte, nechte uschnout a v případě, že chcete sklenice otřít, použijte vždy čistou utěrku. 

Dokonalý hermelín zvládne každý! Stačí vědět, jak na něj Dokonalý hermelín zvládne každý! Stačí vědět, jak na něj • Autor: iStock

VIDEO: Zkuste si vyrobit vlastní sýr i doma. Budete se divit, jak je to jednoduché!

2. Příprava ingrediencí před nakládáním

Hermelíny nikdy nenakládejte v celku, raději je rozřízněte na dvě poloviny a naplňte cibulí, kořením a bylinkami. Všechny použité suroviny musí být čerstvé a suché. Pokud se tedy rozhodnete přidat bylinky nebo feferonky, které předem umyjete, pořádně je osušte. 

Hermelíny rozřízněte na dvě poloviny, potřete kořením a naplňte cibulí Hermelíny rozřízněte na dvě poloviny, potřete kořením a naplňte cibulí • Autor: Profimedia

3. Hodně koření = dokonalý hermelín?

Není nic horšího, než nakládaný hermelín bez výrazné chuti. Nebojte se ho pořádně okořenit mletou paprikou nebo chilli. Uvidíte, že po čtrnácti dnech bude chutnat skvěle!

Nakládaný sýr pořádně okořeňte Nakládaný sýr pořádně okořeňte • Autor: iStock

 

4. Jaký olej použít?

Na nakládání hermelínů je nejlepší slunečnicový olej. Pokud se rozhodnete přidat například sušená rajčata nebo olivy v oleji, využijte olej z nich a až poté dolijte slunečnicovým. Ze zdravotního hlediska je nejvhodnější řepkový olej.

Každou vrstvu hermelínů pořádně okořeňte Každou vrstvu hermelínů pořádně okořeňte • Autor: Profimedia

5. Pryč se vzduchem! 

Jakmile hermelíny navrstvíte do sklenice, jemně s ní bouchněte o kuchyňskou linku. Vytlačíte tak přebytečné vzduchové bublinky, kvůli kterým by se mohly sýry začít kazit.  

Vzduchové bublinky vytlačíte jemným bouchnutím o linku Vzduchové bublinky vytlačíte jemným bouchnutím o linku • Autor: Profimedia

6. Uskladnění hermelínů: V teple, nebo v lednici? 

Prvních 24 hodin nechte sklenici s hermelíny v pokojové teplotě a přibližně třikrát protřepejte, aby se koření neusazovalo na dně. Poté hermelíny uložte do chladu (sklep nebo lednice). Takto naložené vydrží minimálně dva měsíce. První konzumaci doporučujeme až po týdnu. Nebudete-li jíst všechny hermelíny najednou, použijte vždy čisté náčiní na vyndavání. 

Hermelíny skladujte prvních 24 hodin v teple, poté v lednici nebo ve sklepě Hermelíny skladujte prvních 24 hodin v teple, poté v lednici nebo ve sklepě • Autor: Profimedia

7. Co se zbylým olejem?

Slunečnicový olej v žádném případě nevylévejte. Pokud jste postupovali správně a hermelíny se nezkazily, použijte zbylý olej do salátů i na smažení.

Zbylý olej použijte na smažení, marinády nebo zálivky do salátů Zbylý olej použijte na smažení, marinády nebo zálivky do salátů • Autor: iStock

VIDEO: Zkuste tyto smažené mini mozzarely s rajčaty.