Jak na nakládaný hermelín? Naučíme vás ho krok za krokem!

7. června 2024 • 03:41

Blížící se léto je obdobím zavařování a nakládání, které svědčí nejenom sezónní zelenině, ale i sýrům. A kdo by nemiloval nakládaný hermelín v oleji! Udělejte si ho sami doma. Uvidíte, že příprava je rychlá, snadná a v lednici vám tato pochoutka vydrží několik měsíců. I když, nejspíš nevydrží....

1. Čisté a sterilizované sklenice

Ať už nakládáte hermelíny, utopence nebo okurky, platí tu to samé, jako při klasickém zavařování ovoce nebo zeleniny - sklenice musí být vždy dokonale čisté, suché a sterilované. Poslední krok, tedy sterilaci sklenic, nepřeskakujte, jinak se hermelíny zkazí. Sklenice s víčky důkladně umyjte a poté ponořte do hlubokého hrnce s vodou. Přiveďte k varu a povařte deset minut. Vyndejte, nechte uschnout a v případě, že chcete sklenice otřít, použijte vždy čistou utěrku. 

Z hermelínu se dělá i výborná pomazánka>>>

Video se připravuje ...

2. Příprava ingrediencí před nakládáním

Hermelíny nikdy nenakládejte v celku, raději je rozřízněte na dvě poloviny a naplňte cibulí, kořením a bylinkami. Všechny použité suroviny musí být čerstvé a suché. Pokud se tedy rozhodnete přidat bylinky nebo feferonky, které předem umyjete, pořádně je osušte. 

Hermelíny rozřízněte na dvě poloviny, potřete kořením a naplňte cibulí Hermelíny rozřízněte na dvě poloviny, potřete kořením a naplňte cibulí • Autor: Profimedia

3. Koření se vůbec nebojte

Není nic horšího, než nakládaný hermelín bez výrazné chuti. Nebojte se ho pořádně okořenit mletou paprikou nebo chilli. Uvidíte, že po čtrnácti dnech bude chutnat skvěle!

Nakládaný sýr pořádně okořeňte Nakládaný sýr pořádně okořeňte • Autor: iStock

4. Jaký olej použít?

Na nakládání hermelínů je nejlepší slunečnicový olej. Pokud se rozhodnete přidat například sušená rajčata nebo olivy v oleji, využijte olej z nich a až poté dolijte slunečnicovým. Použít můžete i řepkový olej.

Každou vrstvu hermelínů pořádně okořeňte Každou vrstvu hermelínů pořádně okořeňte • Autor: Profimedia

5. Pryč se vzduchem! 

Jakmile hermelíny navrstvíte do sklenice a zalijete je olejem, jemně se sklenicí bouchněte o kuchyňskou linku. Vytlačíte tak přebytečné vzduchové bublinky, kvůli kterým by se mohly sýry začít kazit.  

Vzduchové bublinky vytlačíte jemným bouchnutím o linku Vzduchové bublinky vytlačíte jemným bouchnutím o linku • Autor: Profimedia

6. Uskladnění hermelínů: V teple, nebo v lednici? 

Prvních 24 hodin nechte sklenici s hermelíny v pokojové teplotě a přibližně třikrát lehce protřepejte, aby se koření neusazovalo na dně. Poté hermelíny uložte do chladu (sklep nebo lednice). Takto naložené vydrží minimálně dva měsíce. První konzumaci doporučujeme až po týdnu. Nebudete-li jíst všechny hermelíny najednou, použijte vždy čisté náčiní na vyndavání. 

Hermelíny skladujte prvních 24 hodin v teple, poté v lednici nebo ve sklepě Hermelíny skladujte prvních 24 hodin v teple, poté v lednici nebo ve sklepě • Autor: Profimedia

7. Co se zbylým olejem?

Olej, ve kterém byly hermelíny naložené, v žádném případě nevylévejte. Pokud jste postupovali správně a hermelíny se nezkazily, můžete zbylý olej použít do salátů i na smažení.

Už jste ochutnali sýr halloumi na grilu?>>>

Video se připravuje ...

Autor: red