Linecké cukroví: Krok za krokem k jeho dokonalosti

29. listopadu 2023 • 10:07

Chcete připravit linecké cukroví, po kterém se všichni doslova utlučou? Dokonale křehké a jemné, takové, kterému prostě nelze odolat? Nejenom samotné suroviny a recept, ale i pečlivý postup přípravy jsou pro jeho jedinečnou chuť velice důležité. Zkuste to s námi pěkně krok za krokem a uvidíte, jaký sklidíte úspěch.

Jedno z nejoblíbenějších cukroví má sice původ v Rakousku, u nás se ale těší nebývalé oblibě. Z lahodného lineckého těsta totiž připravíte nejenom slepované cukroví nejrůznějších tvarů, ale třeba i základ na plněné košíčky nebo senzační koláč. Jak připravit dokonalé linecké těsto, se kterým se bude skvěle pracovat? Pojďte se na to podívat společně s námi.

Video se připravuje ...

Jak na linecké těsto

Linecké patří mezi křehká těsta, proto je na jeho přípravu potřeba mít vychlazené máslo, které do těsta buď nastrouháte nahrubo, nebo nakrájíte na kostičky. Pracovat byste měli rychle, aby se vám tuk nerozpouštěl pod rukama, těsto by potom mohlo být tvrdé a drobivé. Můžete k zapracování použít i vidličku nebo robot, až poté jej hníst rukama. Na klasické linecké je v receptech většinou potřeba dodržet poměr 3:2:1, tedy tři díly hladké mouky, dva díly tuku a jeden díl moučkového cukru. K tomu přidáte už jen žloutky a rychle spojíte s ostatními surovinami. Dochutit pak můžete vanilkou nebo citronovou kůrou.

Příprava těsta Příprava těsta • Autor: iStock

Jak dlouho nechat těsto odležet?

Z hotového těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte alespoň na hodinu do lednice, ideálně však přes noc. Chlazení těsta určitě nepodceňujte. Je totiž důležité, aby se všechny suroviny dobře propojily, mouka mohla za tu dobu nabobtnat a těsto se pak dobře rozvalovalo. Linecké těsto je poměrně trvanlivé a v ledničce vám zabalené vydrží čtyři dny až týdenLinecké těsto můžete i zmrazit do zásoby, a až ho budete potřebovat, necháte ho jen pozvolna rozmrazit v chladničce.

Jak správně linecké podsypat a vyválet?

Linecké těsto podsypte hladkou moukou, kterou jste použili i „dovnitř“. Nedávejte ale pod těsto mouky příliš, mohlo by pak být příliš tuhé a lámat se. Pozor dejte především při opakovaném vyvalování menších kousků těsta. Abyste tomu předešli, můžete jej rozvalovat po částech. Moukou stačí těsto jen lehce poprášit nebo jej válet mezi dvěma fóliemi. Těsto rozvalujte do tloušťky asi 2 mm. Poté můžete začít vykrajovat.

Linecké těsto Linecké těsto • Autor: iStock

TIP: Než se pustíte do práce, zchlaďte si ruce pod studenou tekoucí vodou. Máte-li těsto příliš povolené, dejte si během vykrajování chvíli pauzu a nechte jej vychladit v lednici, dokud se opět nezpevní. Stejně tak můžete nechat na chvíli v mrazáku i váleček, a vyhnout se tak dalšímu zbytečnému přidávání mouky.

I pečení lineckého má svá pravidla

Vykrajování je oblíbenou činností dětí, které se s cukrovím rády vyřádí. Vykrajovat můžete všemožné tvary, poté je položíte na plech vyložený pečicím papírem. Nezapomeňte v části tvarů vykrojit uprostřed kolečko. Pokud se vám papír na plechu vlní, potřete jej v rozích máslem. Krásně pak k plechu přilne a cukroví na něj snadněji rozložíte. Poté ho dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 5-10 minut do světlounce růžové barvy. Každá trouba peče trochu jinak, proto cukroví hlídejte, aby se vám nepřipálilo. Linecké těsto je po vytažení z trouby velmi křehké. Před další manipulací ho proto nechte lehce zchladnout na plechu, aby se vám nepolámalo.

Pečení lineckého cukroví Pečení lineckého cukroví • Autor: iStock

Slepování lineckého cukroví

Vrchní díly cukroví s vykrojeným kolečkem před slepením zavařeninou předem pocukrujte moučkovým cukrem. Pokud byste pečivo poprášili až po slepení, zasypete i zavařeninu, cukr se na ní hned rozpustí a ona již nebude tak lesklá. Na slepení pak používejte spíš jemnější zavařeninu bez větších kousků ovoce a zrníček, ale s výraznější chutí. Výborná je v lineckém cukroví rybízová nebo malinová zavařenina. Můžete je ale plnit i různými krémy, vynikající je třeba krém ganache.

Kdy linecké mazat?

Cukroví vždy potírejte z rubové strany, kterou kousky s otvorem ležely na plechu. Tato strana je krásně rovná, ale zároveň má jemnou strukturu, do které se zavařenina dobře vetře a lépe se spojí s vrchním dílem. Linecké cukroví promazávejte na konci druhého nebo během třetího adventního týdne, aby mělo čas se rozležet. Takto připravené cukroví zabalte do krabice a dejte na chladné místo.

Na linecké cukroví použijte jemnou zavařeninu Na linecké cukroví použijte jemnou zavařeninu • Autor: iStock

Fantazii se meze nekladou

Receptů na linecké těsto existuje mnoho. V základě se rozlišuje na světlé a hnědé. To světlé se připravuje z bílé mouky a aromatizuje citronovou kůrou a vanilkou. Hnědé těsto obsahuje oříšky a je nejčastěji provoněné skořicí nebo hřebíčkem. Těsto si můžete „vylepšit“ podle sebe, třeba tím, že nahradíte citronovou kůru pomerančovou nebo přidáte špetku mletých pistácií.

Vánoční cukroví Vánoční cukroví • Autor: iStock

ZÁKLADNÍ RECEPT NA LINECKÉ TĚSTO:

Suroviny:

  • 200 g másla nebo hery
  • 300 g prosáté hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • rybízová marmeláda na promazání a moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:

1. Hladkou mouku prosejeme, přidáme moučkový cukr a promícháme.

2. Do mouky uděláme důlek, rozklepneme do něj žloutky a přidáme na kousky nasekané vychlazené máslo.

3.  Citron (pokud možno chemicky neošetřený) důkladně omyjeme a kůru ostrouháme jemným struhadlem.

4.  Všechny suroviny na válu nasekáme nožem a pak rukama rychle uhněteme. Z těsta uděláme hroudu, zabalíme ji do fólie a uložíme asi na hodinu do chladničky.

5. Vychlazené těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm.

6. Na různé tvary cukroví použijeme speciální formičky, které předem ponoříme do mouky, aby se na ně těsto nelepilo. Poté tvary těsta přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 5 až 10 minut.

Vyzkoušejte také linecké banánky

Video se připravuje ...
Autor: ML