Jak na kynuté těsto? Správná příprava krok za krokem!

6. března 2018 • 00:00

Zadělat na kynuté těsto tak, aby se pokrm pokaždé vydařil, není jen tak. I ty nejzkušenější kuchaři a kuchařky mají za sebou spoustu nevydařených těst, než dosáhli kýženého výsledku. Jak na správnou přípravu nadýchaného kynutého těsta, ze kterého se peče jedna báseň? 

Droždí: je lepší čerstvé, nebo sušené?

Droždí jsou vlastně mikroorganismy, které se živí cukrem. Díky němu rostou, množí se a vytvářejí u toho řadu látek, mimo jiné i oxid uhličitý, díky kterému je pak těsto hezky nadýchané. Nejlepší droždí je samozřejmě čerstvé, protože čím jsou kvasnice mladší, tím lépe jsou schopny produkovat oxid uhličitý. Musí se ale skladovat ve správných podmínkách, a to v chladu. Zvlášť v létě je potřeba na jeho uskladnění dávat pozor.

Droždí jsou mikroorganismy, které se živí cukrem Droždí jsou mikroorganismy, které se živí cukrem • Autor: istock

Ale ani u sušených kvasnic se nemusíte bát, že by těsto nevykynulo. Sušené droždí je určené k přímému použití. Těsto by mělo nakypřit úplně stejně. Jeho výhodou je, že ho lze dlouho skladovat ve spíži. Používá se podle návodu na balíčku, některé druhy musíte nechat vzejít na kvásek, instantní droždí se pak jen rozmíchá do mouky. Díky tomu ušetříte jeden krok, protože nemusíte čekat, až vám vzejde kvásek. 

A kolik sušeného droždí nahradí to čerstvé? Je to zhruba 3:1, tedy množství čerstvého vydělit třemi a tolik dát pak sušeného. Neboli zhruba 7 gramů sušeného instantního droždí je potřeba na 500 g mouky. 

Sušeného droždí se nemusíte bát. Mělo by těsto nakynout stejně jako čerstvé Sušeného droždí se nemusíte bát. Mělo by těsto nakynout stejně jako čerstvé • Autor: istock

Jak připravit kvásek z čerstvého droždí

Droždí rozdrobte do mísy, zasypte lžící cukru a rozmíchejte. Poté přidejte lžíci mouky a zalijte 1 dcl vlažného mléka. Promíchejte a nechte 5–10 minut odpočívat. Během této doby by měl vzejít kvásek ve formě husté pěny. Pokud ani po dalších 10 minutách nevzejde, použijte nové kvasnice.

Pokud ani po dalších 10 minutách nevzejde, použijte nové kvasnice Pokud ani po dalších 10 minutách nevzejde, použijte nové kvasnice • Autor: istock

 

První zpracování surovin

Při přípravě těsta je důležité mít všechny suroviny připravené předem a také ve správné teplotě, tedy mezi 25–35 stupni. Smíchejte prosátou mouku, cukr a sůl. Ve vlažném mléce rozkvedlejte vajíčka a rozpuštěné máslo. Kvásek poté přidejte k mouce. Zalijte mlékem a vše promíchejte, aby vzniklo tekuté těsto. Dejte pozor na množství tekutin, pokud je mléka hodně, mouka ho nevpije a pečivo bude sražené. Proto mléko přidávejte střídavě s moukou.

Hnětení kynutého těsta

Některé recepty, jako jsou třeba kynuté koláče do plechu nebo kynuté lívance, nevyžadují hnětení těsta, ale například u kynutých buchet, ovocných knedlíků nebo pletýnek je nutné těsto pořádně propracovat. Těsto nejdříve promíchávejte vařečkou, poté rukama. Míchejte pouze jedním směrem, pak těsto lépe kyne. Pokud těsto propracujete málo, nedostane se do něho dostatek vzduchu, který potřebují kvasinky k životu. Pokud zase těsto propracujete příliš, bude pečivo tuhé. Správně propracované těsto je hladké, nechytá se mísy nebo válu a vytváří se na něm bubliny. Je to fyzicky docela náročná práce, kterou si můžete ušetřit, když dáte těsto hníst do robotu. 

Tipy na domácí buchty krok za krokem najdete zde. 

Těsto je nutné pořádně propracovat, aby se do něho dostal kyslík Těsto je nutné pořádně propracovat, aby se do něho dostal kyslík • Autor: istock

 

Kynutí těsta

Poté těsto nechte vykynout. Povrch těsta lehce posypte moukou. Mísu zakryjte utěrkou a postavte na teplé místo, třeba poblíž topení nebo kamen. Kynutí trvá zhruba hodinu, závisí ale na množství použitých kvasnic, na hustotě těsta a teplotě místnosti. Čím je těsto hustší, tím kyne déle. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Hotové by mělo být hladké a pružné, poznáte ho tak, že do něj uděláte důlek, který se posléze vyrovná.

Jak upéct skvělou domácí vánočku? Zkuste recepty našich babiček!

Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem • Autor: istock

 

Pečení kynutého těsta

Z hotového těsta poté vypracujte potřebné tvary a nechte dokynout na plechu zhruba 10 až 20 minut. Před vložením do trouby pak povrch potřete bílkem nebo rozšlehaným vejcem. Troubu před pečením vyhřejte na 200 °C, po 15 minutách teplotu snižte na 180 °C. Celkově trvá pečení zhruba 45 minut, doba pečení ale závisí na troubě a velikosti pečiva.

Bojíte se přípravy kynutého knedlíku? S tímto receptem ho zvládnete levou zadní!

Z hotového těsta poté vypracujte potřebné tvary a nechte dokynout na plechu zhruba 10–20 minut Z hotového těsta poté vypracujte potřebné tvary a nechte dokynout na plechu zhruba 10–20 minut • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová