Jak upéct dokonalé perníčky? Nechte si poradit od PerníKáči!

28. listopadu 2023 • 04:15

Kateřinu Wolákovou alias PerníKáču kdysi zaujalo krásné perníkové městečko na titulní stránce časopisu. A tak se rozhodla ho vyrobit. Dnes peče ve své Perníkárně ve Velvarech dokonalé perníčky podle staletých receptů, ale vyvíjí i nové. Kromě klasických perníčků připravuje také perníkové dezerty, dorty a zahřát se tu můžete třeba perníkovou čokoládou nebo medovinou. A protože se blíží Vánoce, poradila nám, jak upéct dokonalé vánoční perníčky. 

Jste specialistkou na pečení perníků. Jak jste se k této činnosti dostala?

Náhodou. Doma jsme perníky nikdy nepekli a studovala jsem úplně jiný obor, ale vlastně to trochu souvisí s dojížděním do školy. Na kralupském nádraží měli za okýnkem, kde se prodávají jízdenky, vystavené čtení do vlaku a tam bylo speciální vánoční vydání časopisu Perníky a medovníky. Na titulní stránce bylo vyfocené krásné perníkové město a já se celkem sebevědomě rozhodla, že takové městečko bude o Vánocích zdobit i náš obývák.

Video se připravuje ...

Povedlo se?

Bez znalostí perníkového těsta, polevy nebo čehokoliv, co se perníků týká, jsem se pustila do práce a s neuvěřitelným štěstím začátečníka se mi to opravdu povedlo. To mě povzbudilo do dalšího perníkového tvoření.

Sladké perníkové muzeum od PerníKáči Sladké perníkové muzeum od PerníKáči • Autor: Instagram/pernikaca

Vaše perníky skvěle vypadají. Jak se vyvíjela vaše zkušenost s tvarováním a zdobením?

Je to řemeslo, takže si to člověk musí odpracovat a jenom neustálým zkoušením a opakováním se zlepšuje.

A co těsto? Experimentovala jste s ingrediencemi, s poměry surovin, s kořením?

To je právě to, co mě na perníkařině nejvíc baví. Na začátku jsem vyzkoušela desítky receptů, abych zjistila, co která surovina v těstě dělá. Později jsem začala sama vytvářet recepty podle toho, jestli jsem chtěla perník křehčí, měkčí, sytější, čokoládovější nebo s různým poměrem koření. Samozřejmě dělám i recepty tradiční a ty zachovávám v původní podobě. Jinak je ale naše perníkárna známá tím, že se tu snoubí perníkařina s moderní francouzskou cukrařinou.

Blíží se vánoční období, určitě máte napilno. Pozorujete v posledních letech nějaké tendence spojené s Vánocemi?

Jednou je to cibulák, podruhé modrotisk, pak zas různé postavičky z kreslených filmů, je to dáno poptávkou. O Vánocích spíš pozoruji, že lidi chtějí klasické perníčky zdobené bílou linkou.

Perníkoví Mikulášové Perníkoví Mikulášové • Autor: Instagram/pernikaca

Působíte ve Velvarech. Má tam perníkářství nějakou tradici?

Ano, Velvary jsou prastarým královským městem a první zmínka o perníkáři je z roku 1550. Podle kronik tu žili a pracovali perníkáři v průběhu několika století. Žil tu také akademický malíř Jiří Corvin, který začal sbírat kadluby – staré dřevěné formy. Na jeho počest jsme v loňském roce otevřeli expozici „O perníku“.

4 tipy na dokonalé perníčky podle PerníKáči

Nekupujte hotovou směs perníkového koření. Pořiďte si co nejkvalitnější jednotlivé druhy, posaďte se, postupně očichávejte a sami se rozhodněte, který druh koření do těsta dáte. Hlídejte si celkové množství koření - více než dvě lžíce na 600 g těsta už působí štiplavě.

Pokud chcete perníčky měkké hned po upečení, vyberte recept, který má poměr surovin přibližně 150-200 g tuku, 4 vejce a 200 g medu na cca 600 g mouky. Když budete chtít těsto k odležení, při stejném množství mouky budete mít v receptu jen 2 vejce, 50 g tuku, někdy vůbec žádný a tak dvě lžíce medu.

Těsto by mělo odpočívat v ledničce alespoň dva dny, aby se všechny suroviny lépe propojily a šlo s ním lépe pracovat.

V troubě není nutné perníčky příliš propékat, stačí asi 10 minut na 165-170 °C. Pak taky pomůže před zaděláním těsta a pečením oslovit patrona perníkářů, svatého Ambrože, aby se dílo zdařilo.

Jaké koření se hodí do perníčků?

Skořice, zázvor, badyán, fenykl, anýz, hřebíček, nové koření, kardamom, vanilka, cejlonská skořice, pepř, může se dát i černý bez a jiné druhy sušených bylin. Med si pořiďte přímo od včelaře.

Upečte si měkké perníčky podle videonávodu>>>

Video se připravuje ...

Spoustu dalších zajímavých článků a inspirace najdete v prosincovém vydání časopisu Moje zdraví, které je právě v prodeji>>>

Prosincové číslo časopisu Moje zdraví Prosincové číslo časopisu Moje zdraví • Autor: archiv vydavatelství

Autor: red, Moje zdraví