Ovocné košíčky jako z cukrárny: Překvapte své blízké vynikajícím dezertem!

2. září 2021 • 00:00

Oslaďte si den tradičním zákuskem a připravte si výborné košíčky. Na jemně křupavém korpusu plném lahodného krému a šťavnatého ovoce si pochutnají mlsouni všech věkových kategorií. Pokud tak přemýšlíte, čím pohostit své nejbližší, pudinkové košíčky jsou sázkou na jistotu!

Klasika je zkrátka klasika! Oblíbený dezert v podobě drobných i velkých košíčků či lodiček zdobí vitríny cukráren již pěknou řádku let. Láká nás svou notnou dávkou hutného, ale zároveň jemného krému a spoustou ovoce lesknoucího se pod tenkou vrstvičkou sladkého želé. Tento cukrárenský evergreen si však mnoho z nás rádo připraví i doma. Proto jsme se rozhodli provést vás jeho přípravou krok za krokem.

Ovocné košíčky se připravují z křehkého těsta, které se peče v kovových formičkách ve tvaru košíčků. Po vychladnutí se plní vanilkovým pudinkovým krémem a zdobí vybranými druhy čerstvého či kompotovaného ovoce, které se potírá tenkou vrstvou čirého želé. Ačkoli se může zprvu jevit zhotovení oblíbeného dezertu jako příliš komplikované, věřte, že jej s námi zvládnou připravit i ti, jež v kuchyni zatím nestihli nasbírat tolik cenných zkušeností.

Na začátek si připomeňme několik základních pravidel pro přípravu těsta:

  • Základem košíčků je pevné linecké těsto, na jehož zhotovení je důležité mít připravené vychlazené máslo.
  • Vypracování těsta musí být rychlé, aby se tuk nezačal pod teplýma rukama rozpouštět. Jeho vsáknutí do mouky by zamezilo jejímu dostatečnému vstřebávání vlhkosti a těsto by bylo ve výsledku tvrdé a drobivé.
  • Vychlazený tuk je pro snadnější zapracování vhodné předem nastrouhat na hrubém struhadle nebo nakrájet na drobné kousky.
  • Důležité je nevynechání kroku odležení těsta, aby měla mouka čas nabobtnat. Při pečení si tak lépe udrží tvar.
  • Ze stejného důvodu se doporučuje péct při vyšších teplotách, aby se košíčky rychle zapekly a udržely si formu, jakou jsme jim vtiskli.
  • Po upečení jsou korpusy příliš křehké, je tak nutné nechat je ve formičkách krátce zchladnout a až poté vyklepnout.

Jak na pudinkový krém:

  • Uvařený pudink je důležité nechat dostatečně vychladnout. Nechte ho zchladnout za stálého míchání nebo ho zakryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil na povrchu škraloup.
  • Abyste předešli sražení krému, je zapotřebí, aby měla pudinková i máslová hmota před smícháním stejnou teplotu.
  • Vychladlý pudinkový krém před zapracováním máslové složky rozšlehejte elektrickým šlehačem. 
  • Máslo z chladničky vyndejte s dostatečným předstihem. Před šleháním by mělo mít pokojovou teplotu.

Ovocné košíčky

Ingredience:

Na těsto: 250 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vejce, špetka soli

Na krém: 500 ml polotučného mléka, 110 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 100 g másla

Na dokončení: cca 300 g ovoce na ozdobu, 1 sáček čirého dortového želé

Do mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem. Přidáme nahrubo nastrouhané máslo, zbylé suroviny a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme jej do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do chladničky.

Odložené těsto nakrájíme na kousky o velikosti vlašského oříšku a natlačíme je do malých košíčků. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut dozlatova. Korpusy necháme krátce zchladnout ve formičkách, poté je vyklopíme, dáme na kovovou mřížku a necháme zcela vychladnout.

Z mléka, krupicového cukru a pudinkového prášku uvaříme dle návodu na obalu hustý krém. Za stálého míchání jej necháme vychladnout. 

Změklé máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidáme k vychladlému pudinku a pomocí elektrického šlehače připravíme hladký krém.

Vychladlé korpusy naplníme pomocí cukrářského sáčku pudinkovým krémem. Povrch ozdobíme ovocem a košíčky necháme zatuhnout v chladničce.

Dortové želé připravíme dle návodu na sáčku a ovoce na košíčcích jím přelijeme pomocí lžíce nebo v tenké vrstvě potřeme cukrářským štětcem. Hotový dezert necháme před podáváním odležet asi 120 minut v chladničce.

Doba přípravy: cca 60 minut + 150 minut odležení 

Upřednostňujete slané koláče a košíčky? Není problém! Zkuste toto jednoduché těsto na quiche >>>

Autor: VDŠ