Ovocné košíčky jako z cukrárny: Překvapte své blízké vynikajícím dezertem!
Oslaďte si víkend tradičním zákuskem a připravte si výborné košíčky. Na jemně křupavém korpusu plném lahodného krému a šťavnatého ovoce si pochutnají mlsouni všech věkových kategorií. Pokud tedy přemýšlíte, čím pohostit své nejbližší, pudinkové košíčky jsou sázkou na jistotu!
Klasika je zkrátka klasika! Oblíbený dezert v podobě drobných i velkých košíčků či lodiček zdobí vitríny cukráren již pěknou řádku let. Láká nás svou notnou dávkou hutného, ale zároveň jemného krému a spoustou ovoce lesknoucího se pod tenkou vrstvičkou sladkého želé. Tento cukrárenský evergreen si však mnoho z nás rádo připraví i doma. Proto jsme se rozhodli provést vás jeho přípravou krok za krokem.
Na košíčky můžete použít stejné těsto, z jakého pečete vánoční cukroví>>>
Ovocné košíčky se připravují z křehkého těsta, které se peče v kovových formičkách ve tvaru košíčků. Po vychladnutí se plní vanilkovým pudinkovým krémem a zdobí vybranými druhy čerstvého či kompotovaného ovoce, které se potírá tenkou vrstvou čirého želé. Ačkoli se může zprvu jevit zhotovení oblíbeného dezertu jako příliš komplikované, věřte, že jej s námi zvládnou připravit i ti, jež v kuchyni zatím nestihli nasbírat tolik cenných zkušeností.
Jak na křehké těsto
Na začátek si připomeňme několik základních pravidel pro přípravu těsta:
- Základem košíčků je pevné linecké těsto, na jehož zhotovení je důležité mít připravené vychlazené máslo.
- Vypracování těsta musí být rychlé, aby se tuk nezačal pod teplýma rukama rozpouštět. Jeho vsáknutí do mouky by zamezilo jejímu dostatečnému vstřebávání vlhkosti a těsto by bylo ve výsledku tvrdé a drobivé.
- Vychlazený tuk je pro snadnější zapracování vhodné předem nastrouhat na hrubém struhadle nebo nakrájet na drobné kousky.
- Důležité je nevynechání kroku odležení těsta, aby měla mouka čas nabobtnat. Při pečení si tak lépe udrží tvar.
- Ze stejného důvodu se doporučuje péct při vyšších teplotách, aby se košíčky rychle zapekly a udržely si formu, jakou jsme jim vtiskli.
- Po upečení jsou korpusy příliš křehké, proto je nutné nechat je ve formičkách krátce zchladnout a až poté vyklepnout.
Jak na pudinkový krém
- Uvařený pudink je důležité nechat dostatečně vychladnout. Nechte ho zchladnout za stálého míchání nebo ho zakryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil na povrchu škraloup.
- Máslo z chladničky vyndejte s dostatečným předstihem. Před šleháním by mělo mít pokojovou teplotu.
- Abyste předešli sražení krému, je zapotřebí, aby měla pudinková i máslová hmota před smícháním stejnou teplotu.
- Vychladlý pudinkový krém před zapracováním máslové složky rozšlehejte elektrickým šlehačem.
Ovocné košíčky
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 vejce
- špetku soli
Na krém:
- 500 ml polotučného mléka
- 110 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
- 100 g másla
Na dokončení:
- cca 300 g ovoce
- 1 sáček čirého dortového želé
Postup:
1. Do mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem. Přidáme nahrubo nastrouhané máslo, zbylé suroviny a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme jej do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do chladničky.
2. Odložené těsto nakrájíme na kousky o velikosti vlašského oříšku a natlačíme je do malých košíčků. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut dozlatova. Korpusy necháme krátce zchladnout ve formičkách, poté je vyklopíme, dáme na kovovou mřížku a necháme zcela vychladnout.
3. Z mléka, krupicového cukru a pudinkového prášku uvaříme dle návodu na obalu hustý krém. Za stálého míchání jej necháme vychladnout.
4. Změklé máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidáme k vychladlému pudinku a pomocí elektrického šlehače připravíme hladký krém.
5. Vychladlé korpusy naplníme pomocí cukrářského sáčku pudinkovým krémem. Povrch ozdobíme ovocem a košíčky necháme zatuhnout v chladničce.
6. Dortové želé připravíme dle návodu na sáčku a ovoce na košíčcích jím přelijeme pomocí lžíce nebo v tenké vrstvě potřeme cukrářským štětcem. Hotový dezert necháme před podáváním odležet asi 120 minut v chladničce.
Netroufáte si na košíčky? Udělejte místo nich třeba míša řezy>>>