Ovocné košíčky jako z cukrárny: Překvapte své blízké vynikajícím dezertem!

31. srpna 2024 • 04:17

Oslaďte si víkend tradičním zákuskem a připravte si výborné košíčky. Na jemně křupavém korpusu plném lahodného krému a šťavnatého ovoce si pochutnají mlsouni všech věkových kategorií. Pokud tedy přemýšlíte, čím pohostit své nejbližší, pudinkové košíčky jsou sázkou na jistotu!

Klasika je zkrátka klasika! Oblíbený dezert v podobě drobných i velkých košíčků či lodiček zdobí vitríny cukráren již pěknou řádku let. Láká nás svou notnou dávkou hutného, ale zároveň jemného krému a spoustou ovoce lesknoucího se pod tenkou vrstvičkou sladkého želé. Tento cukrárenský evergreen si však mnoho z nás rádo připraví i doma. Proto jsme se rozhodli provést vás jeho přípravou krok za krokem.

Na košíčky můžete použít stejné těsto, z jakého pečete vánoční cukroví>>>

Video se připravuje ...

Ovocné košíčky se připravují z křehkého těsta, které se peče v kovových formičkách ve tvaru košíčků. Po vychladnutí se plní vanilkovým pudinkovým krémem a zdobí vybranými druhy čerstvého či kompotovaného ovoce, které se potírá tenkou vrstvou čirého želé. Ačkoli se může zprvu jevit zhotovení oblíbeného dezertu jako příliš komplikované, věřte, že jej s námi zvládnou připravit i ti, jež v kuchyni zatím nestihli nasbírat tolik cenných zkušeností.

Jak na křehké těsto

Na začátek si připomeňme několik základních pravidel pro přípravu těsta:

  • Základem košíčků je pevné linecké těsto, na jehož zhotovení je důležité mít připravené vychlazené máslo.
  • Vypracování těsta musí být rychlé, aby se tuk nezačal pod teplýma rukama rozpouštět. Jeho vsáknutí do mouky by zamezilo jejímu dostatečnému vstřebávání vlhkosti a těsto by bylo ve výsledku tvrdé a drobivé.
  • Vychlazený tuk je pro snadnější zapracování vhodné předem nastrouhat na hrubém struhadle nebo nakrájet na drobné kousky.
  • Důležité je nevynechání kroku odležení těsta, aby měla mouka čas nabobtnat. Při pečení si tak lépe udrží tvar.
  • Ze stejného důvodu se doporučuje péct při vyšších teplotách, aby se košíčky rychle zapekly a udržely si formu, jakou jsme jim vtiskli.
  • Po upečení jsou korpusy příliš křehké, proto je nutné nechat je ve formičkách krátce zchladnout a až poté vyklepnout.

Jak na pudinkový krém

  • Uvařený pudink je důležité nechat dostatečně vychladnout. Nechte ho zchladnout za stálého míchání nebo ho zakryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil na povrchu škraloup.
  • Máslo z chladničky vyndejte s dostatečným předstihem. Před šleháním by mělo mít pokojovou teplotu.
  • Abyste předešli sražení krému, je zapotřebí, aby měla pudinková i máslová hmota před smícháním stejnou teplotu.
  • Vychladlý pudinkový krém před zapracováním máslové složky rozšlehejte elektrickým šlehačem. 

Ovocné košíčky

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • špetku soli

Na krém:

  • 500 ml polotučného mléka
  • 110 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g másla

Na dokončení:

  • cca 300 g ovoce
  • 1 sáček čirého dortového želé

Postup:

1. Do mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem. Přidáme nahrubo nastrouhané máslo, zbylé suroviny a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme jej do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do chladničky.

2. Odložené těsto nakrájíme na kousky o velikosti vlašského oříšku a natlačíme je do malých košíčků. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut dozlatova. Korpusy necháme krátce zchladnout ve formičkách, poté je vyklopíme, dáme na kovovou mřížku a necháme zcela vychladnout.

Pudinkový krém Pudinkový krém • Autor: iStock

3. Z mléka, krupicového cukru a pudinkového prášku uvaříme dle návodu na obalu hustý krém. Za stálého míchání jej necháme vychladnout. 

4. Změklé máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidáme k vychladlému pudinku a pomocí elektrického šlehače připravíme hladký krém.

5. Vychladlé korpusy naplníme pomocí cukrářského sáčku pudinkovým krémem. Povrch ozdobíme ovocem a košíčky necháme zatuhnout v chladničce.

6. Dortové želé připravíme dle návodu na sáčku a ovoce na košíčcích jím přelijeme pomocí lžíce nebo v tenké vrstvě potřeme cukrářským štětcem. Hotový dezert necháme před podáváním odležet asi 120 minut v chladničce.

Netroufáte si na košíčky? Udělejte místo nich třeba míša řezy>>>

Video se připravuje ...

Autor: red