Zásoby jídla: Jak rozumně nakoupit na následující dny a nebýt odkázáni na lančmít?

16. března 2020 • 00:00

Pandemie COVID-19 a opatření v boji proti šíření nového typu viru nabírají na síle. Jak se rozumně postavit k nákupu potravin a kolik jakého jídla pořídit, abyste mohli jíst pestře, podporovat svou imunitu a do supermarketu se nemuseli pár dní vydat?

V následujících dnech žádají instituce zodpovědný přístup a omezený pohyb mimo domov. Velké zásoby jídla v konzervách se v dnešní době však vyskytují v domácnostech omezeně. Řada lidí vnímá polotovar z konzervy jako oldschool, který přijde vhod v den, kdy jste jak "u snědeného krámu" nebo vyrážíte na víkend na chalupu.

Zprávy uplynulých dní ovšem zvedly oblak nejistoty, kolik toho do spíže nakoupit, aby nakonec ještě nechyběla na omáčku jíška, na polévku celer a k těstovinám omáčka. Nemluvě o čerstvých potravinách, které se rychle kazí.

Chce to bojový plán

Bez pořádného plánu se neobejdete. Vyhněte se tomu, že půjdete na nákup a bez rozmyslu vezmete vše, co vám přijde pod ruku a "co by se mohlo hodit". Nevhazujte do nákupního vozíku pytle těstovin a lahve kečupu, výjimečná situace si žádá výjimečnou přípravu. Sepište si seznam toho, co byste chtěli uvařit v následujícím týdnu, a s tímto seznamem vyrazte do obchodu.

Těstoviny jednoduše a z minima surovin

Jíst těstoviny deset dní v kuse nebaví ani toho největšího milovníka italské kuchyně. Pokud počítáte jeden balíček na hlavní chod pro čtyřčlennou rodinu, budou vám stačit čtyři až pět kusů. Nejjednodušší na přípravu jsou špagety aglio olio pepperoncino, na které kromě těstovin potřebujete jen olivový olej, česnek a chilli papričku. Všechny tyto ingredience můžete mít doma nakoupené. Navíc můžete improvizovat a základní recept ozvláštnit příště čerstvými nebo sušenými rajčaty nebo jinou zeleninou, kterou máte doma a je třeba ji spotřebovat, či pokrájenou slaninou, pancettou. Snadné, rychlé a z minima surovin jsou také penne s rajčaty z plechovky s natrhanou mozzarellou. Ty budou milovat zejména děti. Pokud nemáte v lednici rukolu nebo ji nechcete kupovat, jelikož se u vás nesní, nahraďte ji bazalkou. Ta se vám bude při kouzlení z pár surovin hodit, takže klidně kupte tu v maxi balení v květináči.

Poklady z regálu s italskými surovinami

Nejen na těstoviny nezapomeňte koupit sterilovaná rajčata. Ta jsou k dostání pokrájená, velká soudkovitá nebo cherry, můžete si vybrat dle vaší chuti. Ty se vám v domácnosti neztratí, využijete je nejen na těstoviny s trochou smetany, ale i jako základ dokonalé rajské omáčky. Připravit můžete rajskou omáčku s hovězím mletým masem a těstovinami podle našeho receptu.

V regálu mrkněte případně také na dobré pesto, které využijete na těstoviny i další vaření, jako jsou pečené brambory, pečená zelenina, topinky, pomazánky, jako příloha k rybám, masu apod. Aby vám vydrželo opravdu dlouho, odebírejte ho vždy čistou lžící a povrch zalijte trochou olivového oleje, který bylinky chrání před plísní. Pesto skladujte v lednici. Pokud máte pesto rádi a nikdy jste si na domácí netroufli, teď je ta pravá chvíle, udělejte ho víc do zásoby, zavřete do sklenice a na týden máte vystaráno. Připravte si ze zbylé rukoly z vaření těstovin pikantní rukolové pesto nebo se pusťte do pesta bazalkového.

Rizoto základ úspěchu

Jako chytrá horákyně sáhněte po dvou balíčcích rýže na přílohy a dvou balíčcích kulatozrnné rýže na rizoto. Můžete pak připravit nejen české rizoto s vepřovým masem a sterilovaným hráškem, ale i krémové italské rizoto z minima surovin, které udělá parádu i v případě, že zrovna nemáte bílé víno do základu. Přidat do něj potom můžete hrášek z mrazáku nebo špetka šafránu, pokud vám leží ve spíži a nevíte, kde byste toto koření zúročili. Máte-li děti, připravte jim z kulatozrnné rýže domácí rýžový nákyp se švestkovým kompotem. Že jste tohle jídlo ve školní jídelně nenáviděli? V této podobě ho budete zbožňovat.

Nekonečné možnosti luštěnin

Luštěnin se nebojte, naopak, v době, kdy chcete vařit takzvaně "ze zásob", vám budou nejlepšími přáteli. Ozvláštníte jimi polévku, připravíte z nich pomazánku nebo hlavní chod. A nemusí se jednat zrovna o novoroční čočku s párkem. Připravit můžete čočkovou polévku s pórkem a kokosovým mlékem nebo smetanovou fazolovou polévku. Fazole z konzervy pak využijete i na dezert. Upečte fazolové brownies. S trochou improvizace vám bude stačit jen to, co máte doma. Z plechovky cizrny, kterou nemusíte nijak složitě namáčet a připravovat, pak uděláte během pár minut skvělý hummus, který vám vydrží v lednici až tři dny. Využijete ji také na snadné cizrnové ragú bez masa, ke kterému připravíte už jen rýži.

Pečivo a ovesné vločky

Můžete se spolehnout na trvanlivé pečivo, mražené bagety, které vložíte do trouby, nebo na koupené směsi do domácí pekárny. Upéct domácí toastový chléb, bagety nebo housky ale není nic těžkého. S trochou pomoci to zvládnete i vy a ještě se během dní strávených doma něco nového naučíte. Během volna můžete také založit domácí chlebový kvas podle tohoto návodu a pak už vám nic nebrání začít péct domácí chléb. Kvasový chléb si sice žádá trochu trpělivosti, ale potřebujete na něj jen mouku, vodu, sůl a trochu kmínu. Odpadnou vám tak věčné starosti o to, jak zajistit rodině pečivo k večeři, snídani a na svačinu. Nezapomeňte také na ovesné vločky. Dětem z nich napečete během půl hodiny plnou sklenici domácí medové granoly k snídani nebo z nich ráno uděláte ovesnou kaši. K snídani pak klidně naplánujte i palačinky nebo vafle, na které vám stačí jen mouka, vejce a mléko.

Co do lednice?

Koupíte-li potraviny co nejčerstvější, nemusíte mít strach, že by se vám v lednici zkazily. Z mléčných výrobků vsaďte především na velké balení jogurtů k snídani a tvrdé sýry, které dlouho vydrží, na parmazán, který využijete na těstoviny, do pesta i na rizoto, a nezapomeňte také na jogurty k snídani a vajíčka. Při jejich nákupu myslete na to, zda je chcete jen na snídani či večeři, nebo se chystáte i upéct něco na zub. Chcete-li jejich počet co nejvíce eliminovat, pokuste se tomu přizpůsobit i jídelníček rodiny. Obejděte se na pár dní k snídani bez opulentních míchaček nebo omelety, na které padne vajec poměrně dost, a raději uvařte vejce natvrdo, pokrájejte ho na plátky a naskládejte na chleba. Spotřebu vajec tak snížíte na polovinu. Jak správně vařit vejce natvrdo najdete přímo ZDE.

Zelenina a ovoce

Dostatek vitaminů, který vydrží, toť otázka. Kašlete na vaničky malin a borůvek, které často během dvou dní v lednici nelítostně plesniví. Sáhněte v obchodě po možná méně atraktivních, ale praktických jablkách, hruškách a citrusech, případně se nebojte udělat si zásobu ovoce do mrazáku. I to si udrží vitaminy. Můžete ho pak jen prohřát na plotýnce a zalít jím ovesnou kaši nebo jogurt nebo ho zmražené naházet na základ ovocného koláče.

Ze zeleniny sáhněte po květáku, ze kterého uděláte smažené růžičky s brambory a tatarkou, placičky nebo krémovou polévku, kořenové zelenině, pevných tlustostěnných paprikách, mražené zelenině, jako je hrášek nebo kukuřice, a samozřejmě cibuli a česneku na vaření.

Okurky, cukety, lilky nebo rajčata má smysl koupit v omezeném množství. Dlouho vám v lednici v kondici totiž nevydrží. Chcete-li se pustit do něčeho nového, připravte si doma kvašenou zeleninu plnou přátelských probiotických bakterií. Vydrží několik týdnů až měsíců a hodí se k jakémukoliv jídlu, ať už se jedná o řízek, chleba s pomazánkou nebo vajíčka k snídani. Kvašenou zeleninu připravte podle tohoto návodu.

Maso, ryby a uzeniny

V mrazáku vám maso vydrží přibližně 3–6 měsíců, v závislosti na obsahu tuku. Pak začnou tuky v tučném mase a rybách oxidovat a maso ztrácí na své chuti. Nedělejte proto nesmyslně velké zásoby, ať zvládnete maso spotřebovat a neleží vám na dně mrazáku ještě týdny po skončení pandemie. V lednici maso také dlouho neskladujte, zejména mleté, které se kazí nejrychleji. Z uzenin si vybírejte hlavně fermentované a sušené salámy s delší trvanlivostí, šunku a jemné salámy nakupujte s rozumem.

Koronavirus online

Co jíst při koronaviru? Podívejte se ZDE >>>

 

Autor: Redakce