Levné večeře do 100 Kč pro celou rodinu: Květákové placičky či bramborová pánev

  • 14. srpna 2017 • 18:35

    Výhodou domácího vaření je nejenom to, že víte, co jíte, ale i skutečnost, že zpravidla výrazně ušetříte. Pokud si tedy zrovna nedopřejete argentinský steak nebo neplánujete vařit s lanýži. Hravě nasytíte celou (čtyřčlennou) rodinu do sta korun. 

  • Sýrová omeleta

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):
    * 6 vajec
    * 1 cibuli
    * 2 lžíce vody
    * 5 lžic mléka
    * 50 g eidamu
    * hrst nasekaných bylinek (pažitku, petrželku, špenátové listy apod.)
    * sůl a mletý černý pepř
    * olej

    Autor: iStock


    Postup:
    Vejce rozšlehejte s vodou a mlékem, osolte a opepřete. Přidejte nastrouhaný sýr, najemno nasekané bylinky a cibuli a promíchejte.
    Na pánvi rozpalte olej a smažte omelety.

  • Bramborová polévka

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):
    * 1 kg brambor vařených ve slupce
    * 1 pórek
    * 1 cibuli
    * 250 g šunky
    * 3 lžíce petrželové natě
    * sůl a mletý pepř
    * kmín
    * 4 lžíce másla

    Autor: iStock


    Postup:
    Pórek očistěte a cibuli oloupejte. Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Šunku pokrájejte na nudličky, pórek a cibuli na kolečka. Na větší pánvi rozehřejte máslo, přidejte brambory, šunku, pórek, cibuli. Podle chuti osolte, opepřete a pokmínujte. Za občasného obracení opékejte 20 až 25 minut.

    Pokud milujete jednoduchá zeleninová jídla, zkuste osvědčené recepty z cukety

  • Francouzský toast

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):
    * 8 plátků bílého toustového chleba
    * 4 plátky šunky
    * 4 plátky tučnějšího sýra
    * 2 až 3 rajčata
    * čerstvé zelené bylinky

    Autor: iStock


    Postup:
    Na čtyři plátky toustového chleba navrstvěte vždy plátek šunky, plátek sýra a dvě kolečka rajčete. Přiklopte druhým plátkem chleba a zapečte v toustovači nebo troubě při 170 °C. Na talíři ozdobte zelenými bylinkami a rajčetem.

  • Květákové placičky

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):
    * 1 květák
    * 2 vejce
    * 10 lžic polohrubé mouky
    * 10 lžic mléka
    * sůl a mletý bílý pepř
    * bylinky podle chuti
    * olej na smažení

    Autor: iStock


    Postup:
    Květák omyjte a rozdělte na růžičky. Za syrova nahrubo nastrouhejte. Přidejte mouku, mléko, žloutky a sníh ušlehaný z bílků, podle chuti osolte a opepřete. Rukama tvořte ze směsi placičky a smažte je na pánvi na rozpáleném oleji. Podávejte s bramborami a tatarkou nebo s bramborovou kaší. Do směsi zkuste přidat i nasekané čerstvé bylinky, které máte rádi.

  • Drůbeží játra na cibulce

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):
    * 600 g drůbežích jater
    * 2 velké cibule
    * 200 g slaniny
    * 2 lžíce hladké mouky (nebo solamylu)
    * 100 ml masového vývaru (bujon)
    * sůl a mletý černý pepř
    * kmín
    * 2 lžíce sádla nebo oleje

    Autor: iStock


    Postup:
    Játra očistěte, propláchněte, osušte a pokrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky, slaninu na kostičky. Na pánvi rozpalte sádlo nebo olej a orestujte na něm slaninu, dokud se nezačne mírně škvařit. Pak přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Nakonec přidejte játra. Maso nechte zatáhnout, pak opepřete a okořeňte kmínem. Restujte doměkka. Hotová játra osolte. Pokud chcete mít víc omáčky, přilijte do výpeku vývar a přidejte trochu hladké mouky nebo solamylu. Chvilku provařte. Podávejte s čerstvým chlebem nebo topinkami.

Autor: Redakce