Levné večeře do 100 Kč pro celou rodinu: Květákové placičky či bramborová pánev

12. dubna 2021 • 10:30

Dobré domácí jídlo nemusí být nutně drahé a jeho příprava vám rozhodně nemusí zabrat celý večer. Vařit se dá rychle, a co je důležité, také levně. Máme pro vás hned patnáct receptů na chutné pokrmy do stovky, se kterými nasytíte celou rodinu. Ať už jsou to zeleninové placičky či karbanátky, husté polévky, pizza, omelety či nápadité pokrmy z brambor.

Vaječné omelety

Chutnají dětem i dospělým, hotové jsou raz dva, zasytí a ještě díky nim spotřebujete zbytky potraviny, které v lednici jsou. Do omelety totiž můžete přidat téměř vše, co vám chutná. Od zeleniny, uzenin, sýrů, až po zbylé maso, brambory či třeba těstoviny z předešlého dne. Připravit omeletu zvládne každý, dokonce i odrostlejší děti, takže se nebojte zapojit je. Stačí jen do misky vyklepnout vajíčka, přidat trochu vody a soli, metličkou je našlehat, nalít na předehřátou pánev a pak už jen navrch naskládat ingredience podle chuti. Báječná je třeba omeleta se žampióny a špenátem nebo omeleta s hráškem a sýrem. Skvěle chutná také netradiční omeleta s kuskusem a sušenými rajčaty, která zasytí i ty největší jedlíky.

Bezmasé placičky a karbanátky

Levnější a přitom chutnou alternativou oblíbených masových karbanátků jsou šťavnaté bezmasé placičky. Díky nim hravě přinutíte i děti sníst často ne příliš oblíbenou zeleninu. Můžete se pustit do všemi milovaných cuketových placek, ke kterým připravíte bylinkovo-česnekový dip, nebo popustit uzdu fantazii. Základem může být obvykle předem předvařená brokolice, květák ve skvělých květákových placičkách s ovesnými vločkami, červená řepa, mrkev, celer, hrášek, ale i luštěniny, jako jsou čočka, hrách, fazole, cizrna a další. Pak už potřebujete jen vajíčko, koření a něco na zahuštění směsi, ideální jsou například jemně mleté ovesné vločky, nasypat do ní ale můžete i strouhanku, jako v případě karbanátků z červené řepy, které můžete servírovat i jako burgery. Pokud dáváte přednost dietnějším pokrmům, placky či karbanátky místo na pánvi připravte v troubě, čímž ušetříte nějakou tu kalorii.

Husté polévky

Na své si přijdete, i pokud dáváte přednost raději polévkám. Večer přijdou vhod ty hutné, které ještě můžete doplnit pečivem. Po takové večeři vám v noci rozhodně v břiše kručet nebude. Uvařit klasickou bramboračku nebo gulášovku asi zvládne každý, proto jsme pro vás tentokrát vybrali méně známé recepty. Vyzkoušejte třeba zelňačku s bramborovými rybkami, kterou připravíte ze syrového zelí, nebo smetanový bramborový krém s chorizem s pórkem, celerem a osmaženou španělskou pikantní klobásou. V případě, že vám krémové polévky nic neříkají, ochutnejte rychlou čočkovou polévku se zeleninou, jejímž základem jsou červená čočka, mrkev a kedlubna.

Dobroty inspirované oblíbenou pizzou

Pizzu Češi milují, o tom vypovídá i vzrůstající počet pizzerií, které vám tenhle italský pokrm dovezou až domů. Ovšem taková večeře pro čtyři hladové krky se už může projevit na rodinném rozpočtu. Připravit si chutnou pizzu doma přitom není vůbec těžké. Podívejte se na náš návod a krok za krokem si připravte domácí pizzu za pár korun s námi. Vyzkoušejte třeba vynikající pizzu Bolognese s mletým masem a rajčaty. Nejen děti pak ocení malé pizza šneky, které lze mlsat teplé i studené třeba u televize. A pokud si přece jen na výrobu domácího těsta netroufáte, zkuste třeba pizzu z arabského chleba. Servírovat ji můžete už za 20 minut. V každém supermarketu je navíc dostupné již hotové vyválené těsto na pizzu na pečicím papíře. Stačí ho jen rozvinout na plech, obložit vším, co máte rádi, a upéct.

Pokrmy z brambor

Brambory stále patří mezi nejlevnější a nejoblíbenější suroviny, ze kterých lze vykouzlit celou řadu příloh i samostatných pokrmů. Zapomeňte tentokrát na tisíckrát ohrané francouzské brambory a vyzkoušejte něco nového. Třeba snadné bramborové muffiny se slaninou a sýrem. Jsou tak dobré, že je můžete udělat hned z dvojité dávky a zbytek druhý den zabalit s sebou rodině na svačinu. Netradičním pokrmem je také v troubě pečený bramborový špíz, podávaný s česnekovo-sýrovou omáčkou, na který také zužitkujete zbytky z lednice. Skvěle ale bude chutnat i se studeným dipem z tvarohu nebo zakysané smetany. Minimalistickým, přesto skvělým pokrmem jen ze dvou ingrediencí a koření je pak bramborová pánev.

Recepty na 13 rychlých obědů, které připravíte do půl hodiny, najdete ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová