Levné recepty, které umí oslnit: Smaženka s pestem, kuřecí "pholévka" i palačinky s jablky

23. ledna 2020 • 00:00

Přemýšleli jste někdy, kolik zbytků jídla se na světě nevyužije a vyhodí? Kde končí potraviny, které se neprodají? Dle statistik se jedná o více než třetinu všech výrobků. Naučte se plýtvat co nejméně. Inspirujte se recepty ze základních surovin a připravte jídlo, co má nápad.

Plýtvání jídla je celosvětový problém. Naštěstí existují potravinové banky, kde se shromažďují potraviny, které se v supermarketu neprodaly. Většinou se jedná o výrobky s poškozeným obalem nebo ty, které se blíží k datu spotřeby. Toto jídlo pak putuje do různých charitativních organizací, azylových či dětských domovů, kde ještě může udělat spoustu parády.

Kdo může potravinovou banku využít? 

Do potravinové banky si pro výrobky chodí také důchodci či matky samoživitelky. Ti si zpravidla berou jen základní potraviny, jako jsou mouka, cukr, těstoviny či rýže, které i po vypršení minimální trvanlivosti ze své hodnoty neztratí. O mléčné výrobky a čerstvou zeleninu už takový zájem nebývá. Gastrokroužek, parta milovníků jídla v čele s moderátorem a hercem Lukášem Hejlíkem, se proto rozhodl navštívit komunitní kuchyni a připravit jednoduchá a přitom nápaditá jídla ze surovin, které klienti potravinové banky často dostávají. Obvykle totiž stojí před úkolem zkombinovat čerstvé suroviny s těmi trvanlivými. Nechte se inspirovat i vy, jak vykouzlit za pár korun dokonalé jídlo.

Lečo se sázeným vejcem

Lečo je snadné a rychlé jídlo, do něhož snadno zužitkujete zbytky zeleniny, která zrovna leží na dně lednice. Základem by měla být rajčata, papriky a cibule, a i když v původní maďarské verzi vejce nenajdete, tentokrát na něj vsaďte. Lečo se sázeným vejcem podle blogerů P&G foodies si zamilujete. Uzená paprika dodá leču ten správný šmrnc a ozvláštnit ho můžete i dobrou klobásou.

Palačinky s jablky a slaným karamelem

Kdo by neměl rád palačinky? Děti je zbožňují a dospělí si je rádi dají třeba ke kávě. Jsou jednoduché a dají se připravit na mnoho způsobů. Můžete je podávat s domácí marmeládou, s ovocem, se zmrzlinou, lískooříškovou pomazánkou nebo jen tak samotné posypané cukrem a kakaem. Co ale vyzkoušet palačinky s jablky a slaným karamelem podle Mariky a Jirky z blogu Kitchen story? Zní to skvěle, že? Kombinace skořice, jablek, ořechů a slaného karamelu je zkrátka neodolatelná a zbylý slaný karamel můžete nechat v lednici a příště použít do koláčů nebo na zmrzlinu.

Smaženky s pečenou zeleninou a mrkvovým pestem

Chlebové smaženky si možná pamatujete z dětství, kdy jste si je za totáče kupovali k svačině v „mlíčňáku“. Ovšem i klasika se dá připravit originálně. Příkladem budiž smaženky s pečenou zeleninou a pestem podle receptu šéfredaktorky časopisu F.O.O.D., Dariny Křivánkové. Chleba, který již není čerstvý a křupavý, se rázem stane základem pro lahodný pokrm, který pošimrá vaše chuťové buňky. A je úplně jedno, jestli máte doma toastový chléb nebo ten klasický. Nevyhazujte ani zbylé mrkvové pesto. Můžete ho ještě využít k ochucení těstovin či do salátů.

Kuřecí „ pholévka“

Už naše babičky věděly, že kuřecí vývar je lék na všechno a že jeho síla nás postaví na nohy. Základem dobrého vývaru je zelenina a maso. Stačí ale přidat pár ingrediencí a z obyčejné kuřecí polévky se stane něco neobyčejného. Uvařte si kuřecí „pholévku“ podle Jany Králikové, autorky blogu Zásadně zdravě. Dejte jí ještě větší sílu a chuť, na kterou jen tak nezapomenete. Badyán, zázvor, chilli papričky či koriandr dodají polévce orientální vietnamský nádech a zahřejí. Zbylý vývar můžete zamrazit na jindy nebo uchovat v lednici do druhého dne. V tom případě dejte kuřecí maso do uzavíratelné dózy a přelijte ho trochou vývaru. Vydrží pak voňavé a chutné.

Trhací závin se zelím a uzeným

Nebaví vás připravovat stále dokola stejné večeře? Co si připravit kynutý štrúdl ve slané podobě? Je jednoduchý, rychlý a skvěle se hodí jak k pivu a vínu, tak k polévce. Každý si ho může připravit podle své vlastní chuti a fantazie. Někomu chutná se šunkou a sýrem, jiný ho má rád se zeleninou. Určitě stojí za to vyzkoušet trhací závin se zelím a uzeným, který v komunitní kuchyni vařila Jana Florentýna Zatloukalová, autorka oblíbené Kuchařky pro dceru. Kombinace uzeniny s kysaným zelím možná není neotřelá, ale funguje skvěle.

Recepty Gastrokroužku, tentokrát inspirované oblíbenými filmy, najdete v novém únorovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit předplatné i jednotlivé číslo elektronicky nebo do schránky bez poštovného můžete ZDE >>>

Už máte únorové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte únorové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: KF