Omeleta: Recept na nadýchanou snídani, jak ji dělají šéfkuchaři

4. května 2019 • 00:00

Můžete ji servírovat k snídani, ale když do ní přidáte další libovolné ingredience, tak klidně i k obědu nebo k večeři. Není proto divu, že je nadýchaná vaječná omeleta tolik oblíbená. I když ji máte hotovu během pár minut, její přípravu nepodceňte, aby nebyla vysušená. Poradíme vám, jak na to.

Základem každého dobrého pokrmu by samozřejmě měly být čerstvé a kvalitní ingredience. Výslednou chuť a vzhled omelety tak mohou ovlivnit už použitá vajíčka. Asi vás nepřekvapí, že nejlepší jsou ta domácí, farmářská nebo z jakéhokoliv volného chovu. A měla by být co nejčerstvější. Čerstvé vajíčko poznáte kromě jiného i tak, že po rozklepnutí by měl žloutek být pevný, klenutý a bílek by se neměl roztékat.

Nepodceňte volbu nádobí

Omeletu samozřejmě můžete připravit na jakékoliv pánvi, podstatně lépe a bez zbytečných komplikací vám to ale půjde na pánvi s nepřilnavým povrchem. Sáhněte proto po té potažené teflonem, titanem či keramikou. Nezapomeňte ani na vhodnou pomůcku na míchání a uvolnění omelety od kraje pánve. Ideální je silikonová stěrka.

Vajíčka si předem prošlehejte

Potřebný počet vajíček si vyklepněte do nějaké misky či vyšší nádoby a vidličkou nebo lépe metličkou je důkladně prošlehejte. Nepřestávejte, dokud se žloutek dokonale nespojí s bílkem a na povrchu hmoty se začnou tvořit malé bublinky. Směs osolte a opepřete nejlépe bílým pepřem, který není tak chuťově výrazný. Pokud se vám klasická verze omelety omrzí, můžete klidně do vajíček zamíchat nasekané čerstvé bylinky, šunku, cibulku, zeleninu, olivy, zkrátka vše, co vám chutná.

Bez másla to nepůjde

Teoreticky sice samozřejmě můžete použít jakýkoliv tuk, nejlepší je ale máslo. To však dejte ještě na studenou pánev a nechte ho pomalu se rozpustit při nižší teplotě. Pokud byste ho dali až na rozpálenou pánev, začalo by se okamžitě přepalovat. Použít můžete i ghí, přepuštěné máslo, které dodá vajíčkům jemně oříškovou chuť a přepalovat se nebude. Vyrobit si ghí můžete navíc i sami doma podle tohoto návodu.

Základ je omeletu nepřesušit

Po vlití rozšlehaných ochucených vajec do pánve začněte obsah okamžitě míchat silikonovou stěrkou. Míchejte rychle a intenzivně, aby nevznikaly žádné větší kusy. Občas stěrkou objeďte okraj pánve a vraťte vejce z okrajů zpátky do středu. Jakmile vajíčka získají strukturu krémových míchaných vajíček, budou polotekutá a mírně hrudkovitá, přestaňte s mícháním, povrch omelety urovnejte a nechte ji na krátký okamžik dojít. Stačí půl minutky až minuta. V tento okamžik by měla být omeleta na dně již ztuhlá, na povrchu stále krémová a měla by mít krásně žlutou barvu.

Stočte ji a servírujte

Nyní obsah pánve stěrkou uvolněte od okrajů, pánvičku uchopte, mírně naklopte, pomocí stěrky omeletu stočte a přesuňte na talíř „švem“ dolů. Před stočením můžete omeletu posypat strouhaným sýrem nebo jemně posekanou šunkou. Povrch srolované horké omelety můžete ještě na talíři potřít máslem a posypat nasekanou pažitkou, medvědím česnekem nebo hladkolistou petrželkou.

Chcete si užít líný víkend? Podívejte se, kam na nejlepší snídani v Brně, Liberci, v Plzni nebo v Ostravě, ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová