Jak vařit těstoviny, aby se neslepily? Naučte se to podle video návodu

Video se připravuje ...
7. srpna 2018 • 00:00

Milujete italskou kuchyni, ale když vaříte boloňské špagety doma, nikdy to není ono? Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv recept, základem jsou správně uvařené těstoviny. Jak na to, aby byly ideálně slané, neslepily se a byly uvařené „tak akorát“? Podívejte se na video a naučte se vařit těstoviny jednou a provždy.

Vaření těstovin je jednoduchý kuchyňský úkon, přesto řada z nás bojuje se slepenými, nedovařenými nebo naopak rozvařenými špagetami. Jak je vařit, aby byl výsledek co nejlepší, se dozvíte na videu v úvodu článku.

Těstoviny vyžadují hodně vody a soli

Základem je použít na vaření velký hrnec a velké množství vody. Na každých 100 g těstovin se doporučuje alespoň 1 l vody. Hotové těstoviny na talíři nedosolíte, proto nezapomeňte před vařením vodu na těstoviny osolit tak, aby chutnala přibližně stejně jako mořská voda.

Kvalitní těstoviny se při vaření neslepí

Podle kvality vybraných těstovin zvažte, zda budete do vody přidávat také olej. Kvalitní těstoviny se při vaření neslepí a můžete je zakapat olivovým olejem až hotové. U méně kvalitních těstovin by mohl olej přidaný do vody naopak pomoci, aby se neslepily již v hrnci při vaření.

Jak dlouho vařit těstoviny?

Délku vaření těstovin přizpůsobte informacím, které jsou uvedené na obalu výrobku. Pokud je na obalu uvedena doba přípravy 9–11 minut, budou po devíti minutách vaření těstoviny „al dente“ neboli tak akorát „na skus“. Čím doba vaření bude delší, tím budou těstoviny měkčí.

Nutričně jsou pro tělo hodnotnější těstoviny „al dente“. Mají nižší glykemický index, příliš nerozhoupou hladinu krevního cukru, a proto déle zasytí. Čím více těstoviny rozvaříte, tím dříve budete mít po obědě chuť na zákusek.

Al dente těstoviny ještě "dojdou"

Proces vaření pokračuje uvnitř těstovin i po slití horké vody. V případě, že teprve dokončujete omáčku nebo maso, těstoviny slijte o minutu dříve. Při čekání dojdou a budou měkké tak akorát. Naopak, pokud u vaření těstovin zaspíte a požadovanou dobu vaření o minutu až dvě přešvihnete, můžete těstoviny ještě rychle prolít studenou vodou, čímž okamžitě zastavíte proces vaření uvnitř a těstoviny nebudou dál měknout.

Stále nevíte, jak na dokonalé těstoviny? V úvodu článku najdete celé video s přesným postupem, kterým vás provede foodblogerka Anna Grosmanová.

Se správně uvařenými těstovinami zvládnete levou zadní kdejaký italský recept. Podívejte se na recepty z těstovin ZDE >>>

Autor: KF