Domácí koblihy, které se vám rozplynou v puse. Podle našeho návodu je zvládnete napoprvé

8. února 2021 • 22:30

Dnes už je koupíte v každých potravinách. S doma upečenými se ale nedají srovnat. Když je jednou ochutnáte, už nikdy ty kupované chtít nebudete. Nevěříte? Připravte si báječné kynuté koblihy doma a dáte nám za pravdu. Máme pro vás pár praktických tipů a triků, díky kterým se vám stoprocentně povedou.

Milují je děti i dospělí. Zatímco u našich německých a rakouských sousedů se koblihy objevují na stáncích jen v době masopustu, v Česku patří už po generace k nejoblíbenějším druhům sladkého pečiva po celý rok. Vyzkoušejte je i vy! Není to nic složitého. Při přípravě musíte dodržet jen pár základních pravidel. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Suroviny o stejné teplotě

Základem úspěchu jsou čerstvé kvasnice a kvalitní mouka. Na přípravu koblihového kynutého těsta sáhněte vždy po hladké. Koblihy pak budou nadýchané jako obláček. Ani kvalitní suroviny vás ale nespasí, pokud nedodržíte generacemi osvědčené postupy. Ať se pouštíte do pečení jakéhokoliv moučníku, v první řadě nezapomeňte, že všechny přísady by měly mít pokojovou teplotu. Vajíčka, máslo a mléko proto včas vyndejte z lednice. Pokud hledáte ten správný recept, svěřte se do rukou redaktorek časopisu F.O.O.D. a vyzkoušejte prověřené základní těsto na koblihy s trochou citronové kůry a kapkou tuzemáku. Držte se pokynů v postupu a nemá se co pokazit.

Jak udělat těsto na koblihy jako obláček

Odbýt nesmíte ale ani hnětení. Aby těsto dobře vykynulo, musí být dobře propracované. Je jen na vás, zda se do toho pustíte ručně, nebo použijete hnětacího robota či domácí pekárnu. Dokonale vymíchané těsto je hlaďoučké, vláčné, plné bublin a nelepí se na stěny mísy. Aby začaly kvasinky pracovat, množit se a do finální lázně v rozpáleném oleji jich přežilo co největší množství, dopřejte jim nejen dostatek kyslíku, ale především teplo. V kuchyni proto během přípravy nevětrejte, vypracované těsto v míse zakryjte utěrkou a vložte někam do tepla, aby krásně vyběhlo. Svůj objem by mělo zvětšit přibližně na dvojnásobek.

Zavzpomínejte na sladké pečivo vašeho dětství a kromě koblih si připravte i sladké loupáky nebo koláčky!

Jak se plní koblihy? Máte dvě možnosti

Koblihy bez pořádné porce náplně nejsou koblihy. A vy máte dvě možnosti, jak je naplnit. Před pečením a po něm. První varianta bude fungovat například při plnění klasickým džemem. Vykynuté těsto rozválejte a vykrojte tenká kolečka o průměru asi sedm centimetrů. Polovinu z nich poklaďte marmeládou, zakryjte kolečky bez náplně a okraje k sobě důkladně přitiskněte, aby vám náplň při smažení nevytekla. Takto naplněné nechte budoucí koblihy znovu asi dvacet až třicet minut kynout, v půlce času je ale obraťte, aby nakynuly stejnoměrně.

Druhou, o poznání jednodušší variantou je naplnit koblihy až po smažení pomocí cukrářského sáčku nebo zdobičky se speciálním nástavcem na plnění. V tomto případě si můžete dovolit i experimentovat s náplněmi a kromě džemu použít klidně i vanilkový krém nebo nutellu.

Smažení koblih. Značka: Dozlatova

V této fázi se můžete pustit do smažení. Pravidlo číslo jedna zní: S tukem nešetřete. Měl by ho být zhruba litr, aby koblihy plavaly a nedotýkaly se dna hrnce, jinak se připravíte o legendární světlý kroužek po jejich obvodu. Koblihy budou chutnat nejlépe na sádle nebo přepuštěném másle, použít můžete ale i rostlinný olej, který vydrží i vysoké teploty a nepřepaluje se. Ideální je například řepkový, který vydrží vysokou teplotu a má neutrální chuť.

Tuk nechte rozpálit tak akorát. Ve studeném oleji by těsto nasáklo tukem a koblihy by nevyběhly, pokud ho ale rozehřejete až moc, mohly by se vám spálit na povrchu a uvnitř zůstat syrové. Abyste měli záruku krásně kulatých a nadýchaných koblížků, je nutné pánev nebo kastrol hned po vložení koblih zakrýt pokličkou, která zajistí, že se koblihy rychle zespodu zasmaží a uprostřed se nafouknou. Asi po dvou až třech minutách pokličku odendejte a koblihy opatrně otočte. Nikdy do nich během smažení nepíchejte, aby vám nesplaskly. Hotové kobližky vyndejte na rozloženou kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk a nechte vychladnout. Pokud jste si nechali plnění až na závěr, přichází vaše chvíle.

Ty nejlepší recepty na koblihy

Koblihy s džemem

Nejchutnější recepty, které se neomylně zapíšou do rodinné historie, jsou ty nejobyčejnější. Pusťte se do mini koblížků s jahodovým džemem během masopustu nebo klidně jen tak v neděli. Malá kobliha tak akorát do pusy zahřeje na duši a nebudete mít pocit přesycení. 

Neplněné koblihy

Pokud na džem dvakrát nejste nebo naopak potřebujete víc, než se do takové jedné koblihy vejde, udělejte koblihové pletýnky. Ze základního těsta jednoduše vytvarujte válečky a smotejte je do uzlíků podobných velikonočním jidášům. Po usmažení nezapomeňte pletýnky štědře obalit v moučkovém cukru, ať máte po zakousnutí vousy od cukru.

Koblihy s karamelem a jablky

Chcete něco speciálního, neotřelého, nesmírně zimního? Nechte na pánvi na másle zkaramelizovat cukr, přidejte jablka, skořici a muškátový oříšek a duste doměkka. Poté karamelovou kořeněnou směsí naplňte koblihy místo nudného džemu. Koblihy s jablky v pikantním karamelu jsou do mrazivého masopustního období jak dělané.

Koblihy plněné vanilkovým krémem

Rozhodli jste se, že naplníte koblihy až po usmažení? V tom případě je ten pravý čas připravit žloutkový krém. Sladký a jemný, vonící pravou vanilkou. Vyzkoušejte okázalé koblihy s vanilkovým krémem podle časopisu F.O.O.D. Budete-li se držet postupu, není na koblihách ani krému co zkazit a vy budete za hvězdu.

Víte, že českým koblihám se podobají tyčinky churros ze Španělska? Vyzkoušejte je podle receptu ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová, KF