Co jíst při koronaviru: Které potraviny posílí imunitu a které uleví při nemoci?

10. března 2020 • 16:00

Dlouhá vlhká a mírná zima přinesla riziko častých nachlazení, chřipek a nyní čelíme také epidemii koronaviru. Jak můžeme posílit imunitu lépe než tak, že budeme jíst více mandarinek? Které potraviny pomohou nastartovat imunitní systém a pomoci v boji s virovým onemocněním?

Koronavirus (COVID-19) se příliš neliší od klasické chřipky. Je proto žádoucí preventivně posilovat imunitní systém pomocí vyváženého jídelníčku a při již vzniklém onemocnění se stravovat stejně jako při chřipce. Na koronavirus stejně jako na chřipku nezabírají antibiotika a symptomy můžete zmírnit osvědčenými léky na kašel, rýmu nebo horečku. Pomoci při léčbě vám může také vhodný jídelníček.

Dostatek vhodných tekutin

Během pocení ztrácí organismus velké množství vody, energie a iontů. Doplňujte proto dostatek tekutin pomocí mírně slazených vlažných nebo studených čajů, bylinkových čajů a přírodních minerálek. Právě pomocí nich doplníte potřebné mikronutrienty, o které tělo přichází během pocení, sodík, draslík a hořčík. Na bolesti v krku popíjejte čaj s medem, který má léčivé účinky a zklidní podrážděnou krční sliznici. Aby se nezničily všechny cenné látky, nedávejte med do horkého čaje, počkejte, až mírně zchladne. Stejně postupujte v případě citronu. Vitamin C je termolabilní látka, při kontaktu s horkým čajem o něj rychle přijdete.

Polévka je grunt

Silný masový vývar se zeleninou je zdrojem tekutin, vitaminů rozpustných ve vodě, minerálních látek a bílkovin. Zasytí a lehce se tráví. Jedná se ve své podstatě o superpotravinu, která by ve vašem jídelníčku neměla při chřipce, potažmo léčbě koronaviru, chybět.

Suroviny na poctivý slepičí vývar

1 slepice
1 cibule
1/2 menší bulvy celeru
1 lžíce soli
1 pórek
1 mrkev
2 řapíky celeru
2 stroužky česneku
3 l vody
1 petržel
1 hrst nasekané petrželky
1 lžička tymiánu
bobkový list
nové koření
pepř celý

Postup přípravy polévky

Naporcovanou slepici zprudka opečte spolu s kořenovou zeleninou v předem rozehřáté troubě na 200 °C, asi 30 minut. Poté maso a zeleninu opláchněte od přebytečné bílkoviny a v hrnci zalijte vodou.

Přidejte řapík celeru, podélně rozpůlený pórek, petržel, cibuli, česnek i všechno koření. Osolte a přiveďte k varu. Teplotu snižte tak, aby se voda jen jemně čeřila, sbírejte lžící pěnu a nepřiklopené vařte asi 5 hodin.

Hotový vývar sceďte. Kořenovou zeleninu nakrájejte nadrobno a uvařte ve vývaru. Přidejte obrané slepičí maso a nudličky. Povařte 3 minuty a na závěr přidejte nasekanou petrželku. Dochuťte solí a pepřem.

Jak připravit skvělý domácí vývar a jaké jsou triky šéfkuchařů a ostřílených hospodyněk? Podívejte se ZDE >>>

Podpořte střevní mikroflóru

Funkce lidského mikrobiomu zatím není zcela probádána. Podle posledních studií má ale pravděpodobně jeho rozmanitost vliv právě na sílu imunitní odpovědi organismu. Názory na účinnost probiotických doplňků stravy jsou mezi odborníky smíšené. Posilujte proto růst a rozmanitost střevní mikroflóry především pestrým a bohatým jídelníčkem. Přijímejte dostatečné množství vlákniny z luštěnin, obilovin a celozrných výrobků a konzumujte pravidelně probiotika v kysaných mléčných výrobcích nebo kvašené zelenině. Podívejte se, jak připravit dokonalý domácí jogurt bez jogurtovače, a pusťte se do velkovýroby zakysaných mléčných výrobků v pohodlí domova. Pokud vás přeci jen láká fermentovaná zelenina a nikdy jste se do ní nepouštěli, je ten pravý čas začít.

Co budete na domácí fermentovanou zeleninu potřebovat a jak postupovat krok za krokem, se dočtete ZDE>>>

Nabijte se vitaminy

Při prevenci i léčbě chřipky či koronaviru je důležitý dostatečný příjem vitaminů z čerstvého ovoce a zeleniny. Nespoléhejte na doplňky stravy, raději si připravte čerstvý ovocný či zeleninový salát nebo smoothie. Kromě vitaminů doplníte také tekutiny a organismus osvěžíte. Vitaminy jsou poměrně citlivé, oxidují na světle i na vzduchu a z rozkrojeného ovoce se rychle vytrácí. Připravujte si proto vše čerstvé, neskladujte pokrájené ovoce a zeleninu v lednici nebo na kuchyňské lince, kde hrozí, že o většinu prospěšných vitaminů přijdete.

Koronavirus online

Recepty na dokonalou smoothie bowl na každý den v týdnu najdete ZDE >>>

Autor: Redakce