13 receptů na rychlý oběd do půl hodiny!
Nemusíte strávit v kuchyni dvě hodiny, abyste uvařili dobře a zdravě. Stačí vědět, jak na to. Každý z těchto receptů vám zabere maximálně 30 minut, většina z nich dokonce jen čtvrt hodiny, takže můžete být šéfkuchařem, i když zrovna nestíháte.
Italská zeleninová polévka

Dvacetiminutová polévka plná zeleniny s těstovinovou rýží orzo, díky které je krásně hustá. A skvělou chuť jí dodává bazalkové pesto a strouhaný parmazán. Tuhle polévku si zamilujete a stane se vaším esem v rukávu pro chvíle, kdy nestíháte. Recept na letní zeleninovou polévku najdete ZDE.
Máte-li dost bazalky, můžete si pesto připravit sami doma:
Zdroj: Adam Balažovič, CNC
Zapečený chléb se špenátem a sýrem

Opečený krajíc kváskového chleba s výrazným čedarem a slaninkou, doplněný jemným špenátem. To je rychlý lehký oběd, který je hotový za 20 minut a ještě na něj spotřebujete chleba který už není ve špičkové kondici. V létě ho můžete opéct přímo na grilu a doplnit ho salátem z čerstvé zeleniny. Recept na zapečený chléb se špenátem a sýrem najdete ZDE.
Frittata se špenátem a fazolemi

Italská frittata se trochu podobá omeletě, je rychá a dá se připravit na mnoho způsobů. V našem receptu můžete vyzkoušet bramborovou s červenými fazolemi, špenátem, vejci a strouhaným parmazánem. Recept na bramborovou frittatu se špenátem a fazolemi najdete ZDE.
Tortilly s grilovanou zeleninou, hovězím masem a kozím sýrem

Jsou vaše chuťové pohárky už rozmlsané a vy byste si dali něco pořádně dekadentního? Vyzkoušejte tortilly plněné grilovanou zeleninou, hovězím masem a kozím sýrem. Pokud máte maso předem naložené nebo vám zbylo z nedělního oběda, zabere vám příprava tohoto oběda zhruba dvacet minut! Recept na plněné tortilly najdete ZDE.
Losos s hráškovým pyré

Losos je ryba, kterou milují dospělí i děti. Navíc nevyžaduje zdlouhavou přípravu. Udělejte si k němu trochu jinou přílohu v podobě svěžího a rychlého pyré z mraženého hrášku a ricotty. Recept na lososa s hráškovým pyré najdete ZDE.
Snadný těstovinový salát

Do krabičky do práce nebo s sebou na piknik či k vodě si můžete vzít rychlý těstovinový salát, který zasytí a chutná všem. Těstoviny jsou hotové během pár minut, stačí je doplnit tuňákem, kukuřicí, ledovým salátem a dresinkem z jogurtu a citronové šťávy. Příprava vám nezabere víc jak 20 minut. Recept na těstovinový salát najdete ZDE.
Bulgur s pečenou zeleninou

Bulgur neboli nalámaná celozrnná pšenice nemusí být odmítán jako zdravé jídlo, které nechutná. Připravte k němu pečenou zeleninu a opečenou šťavnatou krkovici. Příprava tohoto jídla vám nezabere víc než 30 minut a můžete si ho vzít klidně i v krabičce do práce. Recept na bulgur s pečenou zeleninou a krkovicí najdete ZDE.
Bramboráčky s žampiony a cibulí

Bleskově připravené smažené bramboráčky si můžete dát jen tak samotné, nebo je doplnit svěží zakysanou smetanou s bylinkami. Nebo k nim zkuste připravit něco méně obvyklého - jednoduchou přílohu z cibulek, žampionů a červeného vína. Uvidíte, že i zdánlivě obyčejné jídlo dostane díky tomu úplně jiný rozměr. Recept na bramboráčky s žampiony a cibulí najdete ZDE.
Pizza z arabského chleba

Máte-li chuť na pizzu, nedělejte se s těstem. Buď si ho kupte už hotové a rozválené, nebo použijte koupené placky arabského chleba. Potřete je passatou nebo pestem a ozdobte vším, co máte po ruce. Skvěle chutnají s rajčaty a slaninou. Upečené pizzy pak posypte parmazánem nebo fetou a třeba i čerstvou rukolou. Fantazii se meze nekladou. Recept na pizzu z arabského chleba najdete ZDE.
Tortilla s kuřecím masem a zeleninou

Rychle hotovým a velmi oblíbeným pokrmem, který se nikdy nepřejí, jsou také tortilly plněné kuřecím masem a zeleninou. Kromě tortill, které seženete už v každé samoobsluze, potřebujete jen kuřecí maso, koření, okurku, rajčata, ledový salát a tatarskou omáčku. Tu můžete nahradit domácím dresingem – stačí smíchat jogurt se špetkou soli, oregana, česneku a kapkou balzamikového octa. Recept na tortilly plněné kuřecím masem a zeleninou najdete ZDE.
Slaný řecký koláč

Chcete trochu odlehčit jídelníček plný masa? Celé rodině zachutná dozlatova upečený slaný řecký koláč, který je skvělý teplý i za studena. Korpus z listového těsta je naplněný směsí strouhaného sýra, smetany, vajec a trochy mouky, obložený cibulkou, sušenou šunkou a cherry rajčátky. A jestli nemáte remosku ani formu na koláč, nevadí. Kulatou formu si můžete jednoduše vytvořit z alobalu, stačí ho vytvarovat kolem nádoby vhodného průměru. Recept na slaný řecký koláč najdete ZDE.
Penne s rajčaty, rukolou a mozzarellou

Ty nejlepší italské recepty bývají ty nejrychlejší a nejjednodušší. Zkuste rodině připravit „červené těstoviny" penne s rajčaty, rukolovým pestem a kousky mozzarelly. Sáhnete-li navíc v obchodě po malé baby rukole, nebude mít onu štiplavou chuť, která někomu nemusí být dvakrát příjemná. A pokud je přeci jen rukola moc, natrhejte do omáčky bazalku.Recept na penne s rajčaty, rukolou a mozzarellou najdete ZDE.
Kuřecí Cordon Bleu

Neexistuje na světě jídlo, jehož název by byl komolen v tolika variantách. Správně je jednoznačně Cordon Bleu [čti: kordón blé] a tento pokrm se připravuje z telecího masa. Vy si klidně můžete udělat jednodušší, levnější a neméně chutnou variantu v podobě kuřecího Cordon Bleu. Ideální přílohou je bramborová kaše, případně vařené brambory nebo hranolky. Recept na kuřecí Cordon Bleu najdete ZDE.
Otázkou pár minut je i snadný brokolicový krém. Vyzkoušejte ho podle našeho video návodu:
Zdroj: Recepty.cz
Zdroj: F.O.O.D., Recepty.cz