13 receptů na rychlý oběd do půl hodiny!

13. listopadu 2017 • 06:00

Nemusíte strávit v kuchyni dvě hodiny, abyste uvařili dobře a zdravě, stačí vědět, jak na to. Každý z těchto receptů vám zabere maximálně 15 minut, takže můžete být šéfkuchařem, i když zrovna nestíháte.


Tortilla s kuřecím masem a zeleninou

Jednoduchý recept, který se nepřejí. Tortillu můžete nahřát na pánvi, v mikrovlnce nebo na rozpálené plotýnce, dokud nezměkne. Tatarskou omáčku se nebojte nahradit domácím dresingem – stačí smíchat jogurt se špetkou soli, oregana, česneku a kapkou balzamikového octa.

V tortille nesmí chybět čerstvá zelenina – ledový salát, rajče, paprika nebo třeba avokádoV tortille nesmí chybět čerstvá zelenina – ledový salát, rajče, paprika nebo třeba avokádo • Autor: iStock

Pikantní špenátové rolky

Špenát je zdravý a v podobě rolek se postará o chutný a rychlý oběd. Lněná semínka jsou navíc oblíbenou „superpotravinou“ poslední doby a svými protizánětlivými účinky vám přijdou na podzim vhod.

Špenátové rolky jsou plné vitamínů a vlákninyŠpenátové rolky jsou plné vitamínů a vlákniny • Autor: Recepty.cz

Rychlá česnečka

Poctivá česnečka zahřeje a pomůže porazit chřipku i kocovinu.

Česnečka je skvělá i jako lék proti nachlazeníČesnečka je skvělá i jako lék proti nachlazení • Autor: iStock

Friulské frico

Křupavá sýrová placka, kterou dnes najdete i na jídelníčku předních světových restaurací, vznikla původně jako výsledek nouze italských hospodyň, které roztavovaly nepoživatelné kůrky od sýra a přidávaly, co zrovna bylo po ruce. Receptů na Frico je opravdu mnoho, zkusit můžete přidat například čedar.

Frico zabere pár minut!Frico zabere pár minut! • Autor: F.O.O.D.

Rychlé chilli fazole

I rychlý oběd může být sytý, chilli fazole jsou ideální jídlo pro zahřátí. Podávejte s klobásou nebo s volským okem a snadné jídlo pro chladný zimní den je na světě.

Vydatné fazole s chilliVydatné fazole s chilli • Autor: iStock

Krémová dýňová polévka

Dýně k listopadu zkrátka patří a tuhle dýňovou polévku budete mít hotovou za deset minut. Jestli je dýně zralá, poznáte už v obchodě podle stopky. Ta by neměla být hladká a zelená, ale naopak suchá, zdřevnatělá, s drobnými prasklinami.

Typicky podzimní recept? Dýňová polévka!Typicky podzimní recept? Dýňová polévka! • Autor: iStock

Blesková vajíčková polévka

Skvělý recept pro hodně nabité dny. Do vajíčkové polévky můžete přidat maso, zeleninu, uzeninu nebo třeba i sýr podle toho, na co máte chuť, dobrá bude ale i sama o sobě.

Vaječná polévka je zkrátka dobrý základVaječná polévka je zkrátka dobrý základ • Autor: iStock

Slaný řecký koláč

Nejrychlejší recept na slaný koláč, na kterém si pochutnáte za tepla i za studena. Nemáte remosku ani formu na quiche? Nevadí, formu si můžete jednoduše vytvořit z alobalu, stačí ho vytvarovat kolem nádoby vhodného průměru.

Slané koláče se těší velké oblibě, jsou totiž stejně skvělé k obědu jako na večírekSlané koláče se těší velké oblibě, jsou totiž stejně skvělé k obědu jako na večírek • Autor: iStock

Nevařené závitky z uzeného lososa

Závitky z uzeného lososa s lučinou, citronovou šťávou a hořčicí stačí naservírovat na list salátu nebo na topinku a vynikající oběd, který vám zabere maximálně deset minut, je hotový.

Lososové rolkyLososové rolky • Autor: iStock

Smetanovo-nivová brokolice

Zapečené brambory a brokolice jsou osvědčenou klasikou mezi rychlými recepty  snadné na přípravu a nenáročné na ingredience.

Chvilku před koncem pečení sundejte pokličku, jídlo krásně zezlátne a bude křupavějšíChvilku před koncem pečení sundejte pokličku, jídlo krásně zezlátne a bude křupavější • Autor: iStock

Penne s tuňákem a kukuřicí

Jednoduché a díky citronové šťávě a jogurtu svěží jídlo, to jsou penne s tuňákem a kukuřicí. Nezapomeňte těstoviny vařit na mírném ohni bez pokličky, promíchávat a po slití propláchnout studenou vodu a přidat kapku olivového oleje, aby vaše penne byly doopravdy al dente.

Penne s tuňákem a kukuřicíPenne s tuňákem a kukuřicí • Autor: iStock

Kuřecí prsa za 15 minut

Zkrátka oběd, jak má být. Maso naklepávejte v mikrotenovém sáčku, kuchyň zůstane čistá a struktura masa zachovalejší. Pokud můžete, použijte čerstvé bylinky, rozdíl poznáte.

Kuřecí prsa za 15 minutKuřecí prsa za 15 minut • Autor: iStock

Obalovaný kozí sýr

Kozí sýry jsou stále oblíbenější a není se čemu divit, pro organismus je kozí mléko daleko lépe stravitelné než kravské. Kozí sýr je navíc méně kalorický a obsahuje více nasycených mastných kyselin, takže vám dodá energii, kterou během dlouhých zimních dnů budete potřebovat.

Luxusní oběd za pár minut? Kozí sýr je jasná volba!Luxusní oběd za pár minut? Kozí sýr je jasná volba! • Autor: iStock

Autor: Kristina Hamplová