13 receptů na rychlý oběd do půl hodiny!

24. května 2023 • 08:00

Nemusíte strávit v kuchyni dvě hodiny, abyste uvařili dobře a zdravě, stačí vědět, jak na to. Každý z těchto receptů vám zabere maximálně 30 minut, většina z nich dokonce jen čtvrt hodiny, takže můžete být šéfkuchařem, i když zrovna nestíháte.

 

Italská zeleninová polévka 

Dvacetiminutová polévka plná zeleniny, s těstovinovou rýží orzo, kterou korunuje bazalkové pesto a lžíce strouhaného parmazánu. To je letní zeleninová polévka, kterou si zamilujete a stane se vaším esem v rukávu pro chvíle, kdy se k vám návštěva pozve nečekaně na oběd na zahradě.

Video se připravuje ...

Zapečený chléb se špenátem a sýrem

Opečený krajíc kváskového chleba s výrazným cheddarem a slaninkou, doplněný jemným špenátem. To je rychlý lehký oběd, který je hotový za 20 minut, na který spotřebujete chléb, který už není ve špičkové kondici, a který budete chtít znovu a znovu. V létě na grilu se salátem, na podzim i v zimě po dopolední lyžovačce s horkou polévkou. Vyzkoušejte zapečený chléb se špenátem a sýrem podle našeho receptu.

Zapečené brambory s brokolicí a plísňovým sýrem

Osvědčenou klasikou mezi rychlými recepty jsou na přípravu snadné a na ingredience nenáročné zapečené brambory s brokolicí a Nivou. Chcete-li dát obědu luxusnější punc, sáhněte po pravé gorgonzole. V troubě se stane krémovou a brambory budou mít mnohem lepší chuť.

Tortilly s grilovanou zeleninou, hovězím masem a kozím sýrem

Jsou vaše chuťové pohárky už rozmlsané a vy byste si dali něco pořádně dekadentního? Vyzkoušejte tortilly plněné grilovanou zeleninou, hovězím a kozím sýrem. Pokud máte maso předem naložené nebo vám zbylo z nedělního oběda, zabere vám příprava tohoto oběda zhruba dvacet minut!

Závitky z uzeného lososa

Skvělým tipem na lehký studený oběd či večeři jsou závitky z uzeného lososa, plněné krémem z lučiny, naklíčené řeřichy, jemuž pikantnost dodává dijonská hořčice a citronová šťáva. Podávat je můžete se salátem, čerstvou křupavou bagetkou nebo nasucho opečenými toasty.

Snadný těstovinový salát

Do krabičky do práce nebo s sebou na piknik či k vodě zase můžete vzít rychlý těstovinový salát, který zasytí a chutná všem. Příprava penne s tuňákem a kukuřicí, doplněných ledovým salátem a dresinkem z jogurtu a citronové šťávy, vám nezabere víc jak 20 minut.

Bulgur s pečenou zeleninou

Bulgur neboli nalámaná celozrnná pšenice nemusí být odmítán jako zdravé jídlo, které nechutná. Připravte k němu pečenou zeleninu a opečenou šťavnatou krkovici. Bulgur s pečenou zeleninou a krkovicí vám zabere 30 minut a můžete si ho vzít klidně i v krabičce do práce.

Bramboráčky s glazovanými žampiony a cibulí

Bleskově připravené smažené bramboráčky můžete doplnit zakysanou smetanou s bylinkami a budou chutnat skvěle. Když ale tentokrát zkusíte připravit jednoduché glazé z cibulek, žampionů a červeného vína, neuděláte chybu a obyčejné jídlo dostane úplně jiný rozměr. Recept na bramboráčky s žampiony a cibulí najdete zde.

Pizza z arabského chleba

Máte-li chuť na pizzu, nedělejte se s těstem. Potřete passatou nebo pestem koupené placky arabského chleba a ozdobte vším, co máte po ruce. Nejlépe budou chutnat s rajčaty a slaninou. Upečené pizzy z arabského chleba potom jen posypte parmazánem nebo fetou a třeba i čerstvou rukolou. Fantazii se ale meze nekladou.

Tortilla s kuřecím masem a zeleninou

Rychle hotovým a stále oblíbenějším pokrmem, který se nikdy nepřejí, je také tortilla s kuřecím masem a zeleninou. Kromě tortill, které seženete už v každé samoobsluze, potřebujete jen kuřecí maso, koření, okurku, rajčata, ledový salát a tatarskou omáčku. Tu můžete nahradit domácím dresingem – stačí smíchat jogurt se špetkou soli, oregana, česneku a kapkou balzamikového octa.

Slaný řecký koláč

Chcete trochu odlehčit jídelníček plný masa? Pak vyzkoušejte některý z pokrmů bez masa. Uvidíte, že vám chybět nebude. Celé rodině zachutná dozlatova upečený slaný řecký koláč, který je skvělý teplý i za studena. Korpus z listového těsta je naplněný směsí strouhaného sýra, smetany, vajec a trochy mouky, obložený cibulkou, sušenou šunkou a cherry rajčátky. Nemáte remosku ani formu na koláč? Nevadí, formu si můžete jednoduše vytvořit z alobalu, stačí ho vytvarovat kolem nádoby vhodného průměru.

Penne s rajčaty, rukolou a mozzarellou

Ty nejlepší italské recepty bývají ty nejrychlejší. Zkuste rodině připravit "červené těstoviny" penne s rajčaty a natrhanou mozzarellou. Sáhnete-li navíc v obchodě po malé baby rukole, nebude mít onu štiplavou chuť, která někomu nemusí být dvakrát příjemná. A pokud je přeci jen rukola moc, natrhejte do omáčky bazalku.

Kuře á la Cordon Bleu

Neexistuje na světě jídlo, jehož název by byl komolen v tolika variantách. Správně je jednoznačně Cordon Bleu [čti: kordón blé] a tento pokrm se připravuje z telecího masa. My jsme připravili recept na jednodušší analogii v podobě kuřecího Cordon Bleu, které si zamilujete s bramborou kaší vy i děti.

Otázkou pár minut je i snadný brokolicový krém. Vyzkoušejte ho podle našeho video návodu ZDE >>>

Video se připravuje ...

Autor: Redakce, TR