Naměkko, nahniličko, nebo natvrdo? Naučte se vařit vejce!

10. července 2017 • 09:53

Zdánlivě jednoduché vaření vajec může být občas dost zrádné! Víte přesně, kolik minut se vaří vejce natvrdo a kdy se musí vyndat, aby bylo takzvaně nahniličko? Jedno je jasné - voda v kastrolu musí vřít a na konci je potřeba vejce zchladit studenou vodou, aby se přerušil proces varu.

Stojánky na vajíčka  z porcelánu udrží vejce déle tepláStojánky na vajíčka z porcelánu udrží vejce déle teplá • Autor: iStock

Vejce naměkko

Vložte je do vroucí vody a stopujte přesně 4 minuty. Vajíčka před vařením vyndejte, aby měla pokojovou teplotu. Pokud na to zapomenete, vařte je o minutu déle. Podávejte s chlebem a solí, žloutek by měl po rozříznutí vytékat.

Z vajec vařených naměkko musí žloutek vytékatZ vajec vařených naměkko musí žloutek vytékat • Autor: iStock

Vejce nahniličko

Polotekutého žloutku dosáhnete po 7 minutách vaření. Vejce nahniličko jsou vůbec nejoblíbenější, bílek je krásně měkký a žloutek je uvařený tak akorát, aby se dal dobře nabrat lžičkou.

Vejce nahniličko vařte přesně 7 minut!Vejce nahniličko vařte přesně 7 minut! • Autor: iStock

Vejce natvrdo

Ve vroucí vodě je nechte 9 až 10 minut, rozhodně ne delší dobu, jinak budou vajíčka moc suchá. Oproti ostatním můžete vejce natvrdo nechat vychladnout a dát to lednice. Nejčastěji je vařte o Velikonocích, kdy se následně barví a pak zpracují do vajíčkové pomazánky.

Natvrdo uvařená vejce jsou vhodná i do pomazánekNatvrdo uvařená vejce jsou vhodná i do pomazánek • Autor: iStock

Autor: Redakce