Dokonalý řízek? 6 tipů šéfkuchaře Jana Punčocháře!

20. června 2017 • 11:52

Řízek je bezpochyby nedílnou součástí české kuchyně, ať už je z vepřového, hovězího či kuřecího masa. Své o tom ví i šéfkuchař pražské Grand Cru Restaurant & Bar Jan Punčochář, který je známý svou láskou k řízkům a k česko-rakouské kuchyni. Nechte si od něj poradit a připravte dokonalý řízek hned napoprvé!

1. Vepřové jako záruka úspěchu

Vepřový pavouček je část masa ze zadní kýty a podle Jana Punčocháře také nejvhodnější část na přípravu obalovaných řízků. Toto maso je velmi křehké, hodí se na smažení a krátké tepelné úpravy. Chuťově je jemné a vzhledově se podobá bílému kuřecímu masu.

Dokonalý řízek? Stačí vědět, jak na něj!Dokonalý řízek? Stačí vědět, jak na něj! • Autor: iStock

2. Vybírejte silnější maso!

Například kuřecí nebo vepřové s kostí obalte a osmahněte stejně jako řízek z pavoučka. Na plech nebo do většího hrnce na dno vyskládejte krajíce chleba, na ně vložte usmažené řízky, dejte do trouby předehřáté na 110 °C a nechte 30 minut dojít. Omastek skape do chleba, řízky zkřehnou a zůstanou uvnitř šťavnaté.

Maso naklepávejte zlehka, ať nejsou řízky příliš tenkéMaso naklepávejte zlehka, ať nejsou řízky příliš tenké • Autor: iStock

3. Co když mám doma sušší maso?

Máte doma jiné než vepřové maso a už předem víte, že se jedná o sušší kousek? Celé králičí stehno či jinou část masa prošpikujte máslem nebo česnekem a následně obalte a osmahněte.

Ať už děláte řízky vepřové nebo králičí, nezapomeňte je servírovat s citronem!Ať už děláte řízky vepřové nebo králičí, nezapomeňte je servírovat s citronem! • Autor: iStock

4. Jak si poradit s hovězím masem?

Potřete ho dijonskou hořčicí, troškou česneku a posypte čerstvě namletým pepřem, který zvýrazní chuť. Poté obalte a osmahněte, maso je hodně šťavnaté a omastek nechte okapat do ubrousku.

Máte rádi šťavnatější řízky? Připravte je z hovězího masaMáte rádi šťavnatější řízky? Připravte je z hovězího masa • Autor: iStock

5. Strouhanku pouze domácí

Domácí strouhanka se připravuje ze starých rohlíků. Ty rozmixujte najemno nebo nastrouhejte, následně propasírujte. Když se obaluje řízek, je důležité strouhanku do masa nevtlačovat, jen ji lehce načechrat, při smažení se pak vytvoří krásné bubliny.

Strouhanku si připravíte snadno a rychle doma!Strouhanku si připravíte snadno a rychle doma! • Autor: iStock

6. Přepusťte máslo!

Kostku másla vložte do studeného hrnečku a nechte při nízké teplotě probublávat, dokud nezůstane čiré až zlatavé. Jakmile lehce zhnědne, získá chuť po oříšcích. Přeceďte přes cedník vyložený ubrouskem a hurá do smažení!

Když se obaluje řízek, je důležité strouhanku do masa nevtlačovatKdyž se obaluje řízek, je důležité strouhanku do masa nevtlačovat • Autor: iStock

NÁŠ TIP!

Udělejte změnu a vyzkoušejte křupavé kuřecí řízky v kokosové krustě. Chutnají božsky!

360p 240p
Vyzkoušejte křupavé kuřecí řízečky v kokosové krustě