Luštěninový salát jako životabudič: Čočkový se sýrem feta, fazolový s rajčaty nebo s pikantní křupavou cizrnou

24. února 2020 • 00:00

Chcete trochu odlehčit jídelníček a vlít do žil novou dávku energie? Vsaďte na saláty! Pokud ale máte po těch zeleninových brzy hlad, ochutnejte saláty z luštěnin. Jsou chutné, vydatné a plné barev.

Luštěninový salát s rukolovým pestem

Jemné bílé máslové fazole a křupavá cizrna dokonale ladí s rukolovým pestem. Jestli vás rukola nebaví pro svou štiplavou chuť, pestu šanci dejte. Je jemné, pikantní tak akorát. Zářivá barva rukolového pesta vám navíc připomene, že za dveřmi čeká jaro. Na závěr nezapomeňte luštěninový salát s rukolovým pestem posypat křupavými krutony z bílé bagety. Kvalitním olivovým olejem a máslem v tomto případě nešetřete, na chuti to rozhodně poznáte.

Náš tip:
Pokud vám doma zbylo čerstvé bazalkové pesto, sáhněte klidně i po něm. Připravujete-li si pesto domácí, nebojte se ingredience obměňovat, vyměňte mandle v receptu za kešú ořechy nebo pinie.

Kadeřávkový salát s křupavou cizrnou a avokádem

Houževnatý kadeřávek si na přípravu salátů doslova zamilujete. Je křupavý a s chutí kapusty, která je na seznamu neoblíbených jídel spousty lidí, nemá nic společného. Doplňte kadeřávkový salát s křupavou pikantní cizrnou a avokádem jogurtovým dresingem a vejcem a získáte lehký, nutričně hodnotný oběd. Tento salát je skvělý i studený, proto se ho nebojte připravit večer do krabičky a ráno jednoduše sbalit s sebou do práce.

Čočkový s hruškami a plísňovým sýrem

Jednoduchý salát z pouhých tří ingrediencí vás příjemně překvapí. Kombinace sladkého ovoce a výrazného pikantního sýra je vynikající. Ve spojení s na skus uvařenou čočkou a mírně nakyslou zálivkou z jablečného octa vytvoří skutečnou delikatesu. Ochutnejte čočkový salát s teplou hruškou a sýrem s modrou plísní a dáte nám za pravdu.

Náš tip:
Pokud jste zapomněli hnědou čočku dopředu namočit, sáhněte po čočce černé, nazývané beluga, nebo hnědé horské. Obě jsou menší, rychle se uvaří a mají jemnou, oříškovou chuť.

Čočkový salát s ředkvičkami a fetou

Šťavnaté ředkvičky s lehce štiplavou chutí v kombinaci se sýrem feta a máslovou černou čočkou jsou skvělá volba pro nadcházející jarní měsíce. Barvy a svěží chutě čočkového salátu s ředkvičkami a fetou dodají energii po dlouhé zimě a jsou ideální i v případě, že toužíte shodit pár kil.

Náš tip:
Tento luštěninový salát můžete libovolně doplnit grilovaným kuřecím prsem nebo rybou. Ať už zvolíte pstruha nebo lososa, chybu neuděláte.

Čočkový se zeleninou

Tenhle zimní salát se hodí nejen jako samostatné hlavní jídlo, ale i jako příloha, třeba k uzenému masu. Jeho příprava vám sice zabere o něco více času, výsledek ale stojí za to. Netradiční kombinace sladké, kyselé a nahořklé chuti uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Kromě čočky v něm najdete opečenou a uvařenou dýni a červenou řepu, dále čekanku a pomeranč, to vše propojené zálivkou ze zkaramelizovaného cukru a citronové šťávy. Čočkový salát se zeleninou podávejte posypaný nahrubo nasekanou petrželkou.

Náš tip:
Místo klasické hnědé čočky použijte zelenou čočku drobnozrnnou, která je, stejně jako čočka černá, vhodná právě na přípravu salátů. Nerozváří se totiž.

Fazolový se zeleninou a sýrem

Saláty z fazolí se hodí k obědu, ale i jako lehká večeře. Ten z bílých fazolí s rajčaty, okurkou a sýrem feta je příjemně osvěžující, má minimum kalorií, zároveň ale zasytí. Podávat ho můžete doplněný čerstvým pečivem. Aby však byla chuť dokonalá, nezapomeňte si dopředu sýr namarinovat. Je to snadné. Fetu nakrájejte na kostičky a zalijte olejem s vinným octem a pro vůni přidejte snítku čerstvého tymiánu a pár kuliček nového koření.

Náš tip:
Salát můžete připravit z předem namočených a uvařených fazolí, ale i z těch z konzervy, což vám ušetří práci a především čas. Nálev sceďte a fazole propláchněte studenou vodou.

Fazolový s rajčaty a bazalkovou zálivkou

Směsi červených a bílých fazolí jsou základem dalšího luštěninového salátu. Kromě nich do něj patří ještě čerstvá a voňavá cherry rajčátka, sušená rajčata v oleji, na tenká kolečka nakrájená červená cibule, čerstvá rukola a lístky bazalky. Oku lahodící pestrý fazolový salát s rajčaty přelijte krémovou zálivkou připravenou z čerstvé bazalky, šalotky, olivového oleje a vinného octa. Před podáváním povrch salátu ještě posypte piniovými semínky.

Náš tip:
Podobně můžete připravit zálivku z máty nebo hladkolisté petrželky. Stačí bylinky rozmixovat s olivovým olejem a citronovou šťávou nebo dobrým octem. Přidat můžete i trochu citronové kůry nebo pikantní ančovičku, která zálivku dobře osolí.

Cizrnový s rajčaty a chorizem

Stále poměrně opomíjená je v našich končinách cizrna neboli římský hrách, hojně konzumovaná ve Středomoří a arabských zemích. Přitom je velmi chutná a mají ji rádi i ti, kteří jinak luštěninám příliš nedají. Ochutnejte ji třeba ve formě teplého salátu s rajčaty a pikantní paprikovou klobásou. Příprava je snadná. Na olivovém oleji zlehka orestujte cizrnu, šalotku a rajčata, vše zakápněte sherry octem a nechte ho odpařit. Servírujte posypané posekanou zelenou petrželkou.

Náš tip:
Protože suchá cizrna potřebuje poměrně dlouhý čas na přípravu, je třeba ji asi 10–15 hodin namáčet a následně 2–3 hodiny vařit v obyčejném hrnci, případně 45–50 minut v papiňáku, je lepší sáhnout po cizrně sterilované.

Další životabudiče plné barev najdete v novém březnovém čísle časopisu F.O.O.D. Předplatné nebo jednotlivé číslo si můžete koupit přímo ZDE. A to i do schránky a bez poštovného.

Už máte březnový časopis F.O.O.D.? Už máte březnový časopis F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová, KF