Recepty ze školní jídelny, které si pamatuje každý: V tomto podání byste je milovali!

13. dubna 2021 • 09:30

Jídla, která v nás evokují vzpomínky na školní jídelnu, jsou milovaná i nenáviděná. Vraťte se do dětství, zkuste je uvařit podle poctivých receptů z kvalitních surovin a napravte jim reputaci.

Poctivé buchtičky s vanilkovým šodó

Nadýchané domácí buchtičky a vanilkový krém patří mezi nejoblíbenější pokrmy dětí i dospělých. Připravte je podle receptu na buchtičky se šodó z časopisu F.O.O.D. a budete koukat, jak se po nich zapráší. Ozdobte je čerstvým ovocem, malinami nebo borůvkami a dospělým nezapomeňte potřít upečené buchtičky tuzemákem a pár kapek přidat i do vanilkového krému.

Rajská omáčka jinak

Tradiční „rajda" s kolínky. Milovaná i nenáviděná. Pusťte se do ní jinak. Připravte dokonalou rajskou omáčku s masovými koulemi. Omáčka se připravuje z čerstvých rajčat a sladké kořenové zeleniny a není potřeba ji zahušťovat jíškou. Jen buďte trpěliví a věnujte jí dostatek času. Do mletého masa na kuličky můžete schovat čerstvé bylinky nebo trochu strouhaného parmazánu.

„Mami, co bude dnes k jídlu?" Těchto 5 receptů vás zachrání v pracovním týdnu!

Rýžový nákyp se švestkami

Také jste suchý rýžový nákyp rovnou vraceli u vedlejšího okýnka a ani s ním nedošli ke stolu? Sáhněte po kvalitních surovinách, jako jsou kulatozrnná rýže nebo třtinový cukr, a budete překvapeni. Můžete ho podávat jako sladké hlavní jídlo nebo jako sytý moučník. Tradičně se rýžový nákyp připravuje se švestkami, budou mu ale slušet i meruňky, broskve nebo třešně.

Ovocné knedlíky jako od babičky

Talíř plný sladkého štěstí s odleskem babího léta. To jsou ovocné knedlíky. Zošklivila vám je školní jídelna kvůli nakrájenému houskovému knedlíku zalitému omáčkou nebo gumovému těstu, které šlo sotva polknout? Zapátrejte raději v babiččiných receptech a připravte dokonalé borůvkové knedlíky z kynutého těsta zalité zakysanou smetanou nebo tvarohové knedlíky s nakyslými meruňkami s hromadou nastrouhaného tvarohu, cukru a voňavého másla.

Koprová omáčka z čerstvého kopru

Tradičně se servíruje s houskovým knedlíkem, ale nejlépe chutná s novými brambory. Můžete je uvařit nebo upéct ve slupce dozlatova, jemně posolit a přelít horkou omáčkou. Tu podávejte s natvrdo vařeným nebo ztraceným vejcem, pokud si troufnete na jeho přípravu. Chcete-li koprovou omáčku opravdu delikátní, připravte ji jako my z čerstvého kopru a poctivé smetany.

Vdolky s povidly a tvarohem

Jeden z mála pokrmů, na které se fronta na přidání táhla přes celou jídelnu a talíře se vracely bez jediného drobku. Dobrotu, na kterou s nostalgií vzpomínáte, si ale můžete připravit i doma. Vdolky s povidly a tvarohem se sice mohou zdát jako vyšší dívčí, ale klamou tělem. Následujte krok po kroku rodinný recept šéfredaktorky časopisu F.O.O.D. a usmažte rodině vdolečky, které z vás udělají hvězdu.

Nudle s mákem a ovocem

Rychlé sladké jídlo, které dnešní generaci dětí už možná trochu minulo. Vytáhněte tento ztracený poklad české kuchyně z šuplíku a oprašte ho v tomto moderním twistu. Nudle s mákem a ovocem opečeným na voňavém másle můžete za dvacet minut servírovat a chcete-li si skutečně pochutnat, nešetřete ani na másle, ani na těstovinách. Kupte ty kvalitní s hrubým povrchem, na kterých bude rozpuštěné máslo dokonale držet a nesteče bez milosti do talíře.

Kuře na paprice

Jak se vaří poctivé kuře na paprice, které si budou chodit přidávat všichni členové rodiny, a co na něj potřebujete? Odpověď naleznete v našem receptu na tento původně maďarský skvost, který u nás takřka zdomácněl. Pokud vás omáčka spolu s houskovým knedlíkem nudí, pusťte se do snazší a chutnější přílohy – maďarských nočků nokedli.

Halušky se zelím podle klasického receptu našich babiček musíte zkusit!

Bramborové šišky

Šišky se strouhankou, cukrem, ořechy a pořádnou porcí másla jsou evergreenem. Pokud patříte mezi ty, kteří si je ve školní jídelně dvakrát nezamilovali, dejte jim šanci a zkuste recept podle časopisu F.O.O.D. Šišky z bramborového těsta nemusíte servírovat jen jako hlavní chod, můžete je rozdělit na malé talířky a podávat jako originální dezert.

Žemlovka

Že byste si zemlbábu dobrovolně nedali? Děláte chybu. Nadýchaná a vláčná žemlovka z vánočky s jablky a smetanovým krémem se s vysušenou chudinkou ze školní jídelny nedá srovnat. Pokud vás tahle kombinace, ideální na dlouhý nedělní brunch, nalákala, nemusíte čekat, až vám zbude vánočka. Použít můžete třeba i zbytek velikonočního mazance.

Dušená karotka na másle

Dušená mrkev je noční můrou většiny dětí. Proč ji ale nepřipravit tak, aby jim chutnala? Základem je mrkev nestrouhat, ale nakrájet na úhledná kolečka. Pak už jen stačí ji pár minut podusit s máslem a petrželkou. Dušenou karotku na másle můžete podávat s bramborem a zakysanou smetanou, ale i s čerstvými domácími houstičkami a vepřovým. Záleží jen na vás.

Recepty pro vás připravil časopis F.O.O.D. Jednotlivé číslo nebo celé předplatné si můžete zakoupit elektronicky či do schránky a bez poštovného ZDE >>>

Máte už dubnové číslo časopisu F.O.O.D.? Máte už dubnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: KF