Domácí housky, toustový i podmáslový chléb. Dopřejte si čerstvé pečivo i bez návštěvy obchodu!

12. března 2020 • 00:00

Také milujete čerstvé měkké pečivo a voňavý chléb s křupavou kůrčičkou a nestojíte o davy lidí v supermarketu? Vynikající chléb, rohlíky, housky, a dokonce i veku na chlebíčky si totiž snadno upečete sami doma. Vyzkoušete recepty na to nejleší domácí pečivo. Zvládne to skutečně každý. 

I ve chvíli, kdy hrozí, že pulty v obchodě budou zet prázdnotou a vám nezbyde nic jiného, než jíst nakoupenou šunku bez chleba, nevěšte hlavu. Upéct si vlastní pečivo je jednodušší, než jste si kdy mysleli. Celý postup a recept zobrazíte po kliknutí na název konkrétního pečiva.

Recept na housky

Není nad to zakousnout se ráno do křupavé housky s máslem a marmeládou. Jenže na těch gumových z předchozího dne si příliš nepochutnáte. Napadlo vás ale někdy, že ingredience na nepřekonatelné houstičky máte nejspíš doma a už za hodinu se vaší domácností může linout nádherná vůně čerstvého pečiva? Potřebujete jen hladkou mouku, mléko, vajíčko, droždí, ždibec másla, špetku cukru a soli, žloutek na potření. Upletené domácí housky můžete před vložením do trouby na plechu posypat mákem, hrubozrnnou solí, sezamem nebo kmínem. Záleží jen na tom, co máte rádi. Jestli máte doma pekárnu, oceníte osvědčený recept na housky z domácí pekárny. Určitě byste měli ochutnat i bramborové houstičky, na které se hodí strouhaný sýr nebo lněné a slunečnicové semínko a mohou být hvězdou vaší silvestrovské party. Jen tak bez ničeho vám pak budou chutnat i houstičky se sýrem a slaninou, které mají to nejlepší už přímo v těstě.

Plněné rohlíčky i křupavá klasika

Nejsou tak oblíbené jako housky, někdo jim ale dává přednost, protože jsou křupavější. Pokud je i vy máte z nějakého důvodu radši nebo si prostě jen na pletení housek netroufáte, popřípadě doma nemáte tvořítko, budou pro vás domácí rohlíky vhodnější. Jejich příprava je snadná. Těsto rozválejte do kruhu, ten rozdělte na 8 trojúhelníčků a stáčením od širší strany ke špičce trojúhelníku vytvořte rohlíky. Pro dokonalý vzhled i chuť je po upečení ještě potřete rozpuštěným máslem. Skvělé jsou také rohlíčky plněné uzeninou, které klidně můžete servírovat i k pivu či vínu.

Křupavá domácí veka

Obložené chlebíčky jsou doslova naším národním bohatstvím. Jakoukoliv oslavu si bez nich dokáže představit jen málokdo. Namazat a ozdobit je můžeme v podstatě čímkoliv podle momentální chuti a obsahu ledničky, bez veky se ale neobejdeme. Pokud vás nenadchla ta kupovaná balená, která se trhá a drobí, upečte si nádherně vláčnou veku domácí.

Toustový chléb: recept na klasický i s kurkumou

Obliba toastového chleba v Česku vzrůstá. Skvělý je nejen na zapečené toasty, ale i pro přípravu sendvičů. Tomu čerstvému domácímu se ale žádný z těch kupovaných nevyrovná. Pokud vlastníte domácí pekárnu, upečte si v ní třeba klasický bílý toustový chléb. Báječný je i jemný toustový chléb s kurkumou, který je díky smetanovému jogurtu nádherně vláčný. Když budete péct toustový chléb v troubě, neobejdete se bez vyšší obdélníkové formy.

Domácí chléb z žitné mouky i podmáslový

Někdo dává před rohlíky a houskami přednost chlebu. Ten se ostatně k tradičním silvestrovským pochoutkám, jako jsou vepřové koleno nebo hovězí jazyk, hodí víc. Chléb si ale snadno upečete i doma a navíc levněji, než kdybyste ho kupovali v pekárně. A nepotřebujete ani žádné zvláštní propriety. Třeba takový chléb pečený v kastrolu vás vyjde na pouhých 15 korun. Jestli máte rádi klasiku, upečte si chléb typu Šumava. Na sváteční stůl se hodí i křupavý podmáslový chléb. Pokud dáváte přednost chlebovým dalamánkům, vyzkoušejte chlebovky z žitné mouky, které jsou vhodné i pro alergiky, protože neobsahují pšenici, vejce ani mléko.

Video se připravuje ...

Chcete se pustit do domácího chlebového kvasu a upéct poctivý kvasový chléb? Návod, jak založit kvas najdete krok za krokem ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová