Krkonošské kyselo: Recept na tradiční pokrm našich předků
Prosté jídlo drsných horalů se znovu dostává na výsluní. Často se objevuje i v nabídce těch nejlepších restaurací. Vy si ale rychlou, levnou a sytou polévku z kvásku a hub můžete podle receptu časopisu F.O.O.D. snadno uvařit doma.
I když dnes kyselo podáváme jako polévku, v minulosti šlo o samostatný pokrm, který se konzumoval kdykoliv během dne, a to s chlebem nebo s bramborami na loupačku. Přes zažitý přídomek "krkonošské" se kyselo připravovalo nejen v dědinách ležících v našich nejvyšších horách a jejich podhůří. Recept na kyselo objevíte ve všech horských a podhorských oblastech na severu a severovýchodě Čech, tedy i v horách Orlických, na Broumovsku, Náchodsku a také v některých částech hor Jizerských.
Stejně jako všechna ostatní jídla chudých a těžce pracujících obyvatel horských oblastí i kyselo se vařilo z levných a snadno dostupných surovin tak, aby strávníky dostatečně nasytilo a přitom dodalo potřebné živiny. Kromě chlebového kvásku tak v receptu nechybí houby, ať už čerstvé nebo sušené, brambory, vejce, cibule, kopr a samozřejmě ocet, sůl a kmín.
Mít doma kvásek není výsadou hipsterů a nadšenců
V minulosti nebyl kvásek výsadou hipsterských hospodyněk, ale našli jste ho v každé domácnosti. Používal se k pečení čerstvého domácího chleba, který byl základní potravinou. Vy si ho můžete za pár korun objednat ve většině pekáren nebo si ho pořídit od některého z nadšenců pro přípravu kváskového pečení. Jejich seznam včetně kontaktů najdete na kváskové mapě pecempecen.cz. Vyrobit si ho jen z vody a mouky (nejlepší je tmavá žitná) ale můžete i sami. Počítejte ale s tím, že aby byl kvásek dostatečně silný, potřebuje asi pět dnů. Po rychlém kvásku z droždí na přípravu kysela nesahejte. Ačkoliv název napovídá, že se jedná o stejný výrobek "bez práce", jeho složení i chuť se od pravého kvásku liší.
Suroviny na pravé krkonošské kyselo
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
4 lžíce kvásku
1 hrst sušených hub
800 g brambor typu B
1 lžička kmínu
1 střední cibule
2 lžíce másla
4 vejce
1 hrst kopru
sůl
Postup přípravy kysela
1. Kvásek rozmíchejte v hrnku vlažné vody, nejlépe večer předem. Houby zalijte v misce teplou vodou. Než nasáknou, uvařte ve slupce brambory, slijte je a oloupejte.
2. Kvásek vlijte do hrnce, přidejte houby i s vodou, v níž se máčely, a doplňte tekutinu na objem asi 1,3 l. Ochuťte kmínem a solí, přiveďte k varu a 10 minut povařte.
3. Na pánvi na lžíci másla osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a umíchejte vejce. Vejce i brambory rozdělte do talířů a zalijte polévkou.
4. Dochuťte solí a nasekaným koprem, zjemněte kouskem másla.