Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za "totáče" a milujeme to i dnes? | Magazín | Recepty.cz

Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za "totáče" a milujeme to i dnes?

17. listopadu 2019 • 00:00

Je to třicet let, co se Čechům otevřely brány světové gastronomie. Díky obrovskému kulinárnímu rozvoji a možnosti cestovat, kam se nám jen zamane, máme příležitost ochutnat jakoukoliv ze světových kuchyní. Přesto si stále hýčkáme své tradiční chutě a zůstali jsme jim věrní. Které to jsou?

Citronová babeta

Nadýchaný retro moučník s chutí citronu, který vám připomene víkendová odpoledne. Dopřejte si domácí citronovou babetu a uvařte si k ní černý čaj. Recept pro listopadové odpoledne jako stvořený. Navíc, pokud vám zbyde kousek zázvoru, nebojte se ho do těsta přidat. Získá tak úplně nový rozměr.

Řízky z krkovice

Slavnostní nedělní menu se v každé rodině neslo ve znamení lahodné vůně smažených řízečků. Ačkoliv dnes jsou v kurzu spíše ty z kuřecího masa, před revolucí se připravovaly především řízky vepřové. Vyzkoušejte příště řízky z vepřové krkovice podle časopisu F.O.O.D. a připravte k nim brambory s máslem a pažitkou.

Pudinkové mraky

Moučník z odpalovaného těsta s pudinkovým krémem, který fajnšmekři ještě dozdobili rozpuštěnou čokoládou cik-cak. Osvědčený recept hospodyněk, který se ve většině domácností zabydlel jako mraky. Nebojte se odpalovaného těsta a připravte je o víkendu ke kávě. Zamilují si je i ti, kteří jejich slávu v osmdesátých letech nemohou pamatovat.

Smažený sýr

Smažák, hranolky a tatarka jsou nezapomenutelné trojkombo, které vévodilo předrevolučním restauracím, a ruku na srdce, každý z nás si ho čas od času s chutí dopřeje i dnes. Podívejte se na čtyři triky, jak připravit dokonalý smažák, který se na pánvi nerozteče, a udělejte k němu poctivou domácí tatarku.

Makovky

Také jste si jako děti dopřávali čerstvou jemnou makovku a zapíjeli ji velkou sklenicí mléka? Tyhle sladké houstičky nebo pletence v pekárnách přežily a vy si je můžete dopřát k snídani i dnes. Upečte si makovky podle našeho receptu a nezapomeňte poctivě vypracovat kynuté těsto. Čím déle budete kynuté těsto zpracovávat, tím lépe se v něm rozvine lepek a výsledek bude o to nadýchanější.

Knedlo-zelo-vepř

Absolutní klasika, jakou nenajdete nikde jinde ve světě. Žádná návštěva z ciziny se neobejde bez ochutnání tohoto národního pokrmu. Pokud jste milovníky nedělního oběda ve znamení knedlo-zelo-vepř, vyzkoušejte jeho moderní obměnu šmrncnutou asijskou kuchyní. Vepřo-knedlo do ruky s marinovanou okurkou vás dostane svou chutí a navíc stylově vypadá.

Mřížkový koláč

Koláč z lineckého těsta s tvarohovou náplní nebo domácím rybízovým džemem zakrytý mřížkou. Oblíbený moučník, který zvládne připravit i dorostenec, přežil revoluci a dnes slaví obrovský boom. Vypadá krásně, je křehoučký a pod křupavou mřížku schováte cokoliv, co je potřeba v lednici spotřebovat. Navíc se mřížkový koláč dobře přenáší, takže může být hvězdou pikniků i rodinných oslav.

Gulášová polévka

Gulášovka s chlebem na stojáka. Zapomněli jste na tuto polévku nebo jí připravujete doma i dnes? Vybrali jsme pro vís recept na rychlou gulášovku s mletým masem a na gulášovou polévku z hovězího krku, která je sice náročnější na přípravu, ale výsledek rozhodně stojí za to. V závěsu za gulášovou polévkou se drží starý známý buřtguláš

Ruské vejce

Kdo by si tuhle hvězdu pultu s lahůdkami nedopřál alespoň jednou ročně na Silvestra? Miska s kopečkem bramborového salátu, kornoutkem šunky nebo salámu, kyselá okurka ozdobně pokrájená do vějířku a tomu všemu kraluje polovina vařeného vejce se lžičkou majonézy a růžičkou petržele kudrnky. Ruské vejce je dnes symbolem pořádného retra, když ho ale připravíte z poctivých a dobrých surovin, hosty pobavíte a rádi si na něm pochutnají.

Buchtičky se šodó

Také jste stáli ve školní jídelně frontu na "přidání" a dnes nostalgicky chodíte na buchtičky se šodó například do pražského Myšáka? Prvorepublikový symbol sladkého dětství, který jsme jako děti milovali za socialismu a zbožňujeme ho všichni i dnes. Připravte tradiční buchtičky se vanilkovým krémem a dospělým je zakápněte trochou tuzemáku.

Buřty na pivu

Klasika k večeři, na chalupu i na studentskou kolej. Kupte si pravé kvalitní špekáčky a nechte se překvapit receptem časopisu F.O.O.D.. Buchty na pivu v briošce totiž nejsou žádná nuda a šeď, ale skvělé jídlo, které by v této moderní podobě mohlo směle konkurovat dnes tolik oblíbeným párkům v rohlíku.

Koprová omáčka

Pamatujete si na léto strávené u babičky, vůni kopru na zahradě a červencové dny, kdy probíhalo velké zavařování okurek na zimu a večer byl každý pomocník odměněn koprovkou? Koprová omáčka podle našeho receptu vám připomene dětství, zahřeje vás u srdce a pokud jí chcete přeci jen trochu ozvláštnit, podávejte jí s brambory opečenými v troubě a ztraceným vejcem.

Piškot s džemem

Klasický voňavý piškot. Jen lehce pocukrovaný a tak nadýchaný, jak to uměla jen máma. K nedělnímu čaji se podával buď samotný nebo s domácím džemem. Také si na něj pamatujete? Pokud jste na něj právě dostali chuť, můžete si ho připravit podle našeho návodu na dokonale nadýchaný piškot.

Kremrole, laskonky a další dezerty z dob první republiky. Recepty na prvorepublikové dobroty najdete ZDE >>>

Autor: Redakce