Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Je to už víc než třicet let, co se Čechům otevřely brány světové gastronomie. Díky obrovskému kulinárnímu rozvoji a možnosti cestovat, kam se nám jen zamane, máme příležitost ochutnat jakoukoliv ze světových kuchyní. Přesto si stále hýčkáme své tradiční chutě a zůstali jsme jim věrní. Připomeňte si spolu s námi pochoutky, jejichž popularitu neovlivnila ani změna režimu. Které to jsou?
Citronová babeta
Nadýchaný retro moučník s chutí citronu, který vám připomene víkendová odpoledne. Dopřejte si domácí citronovou babetu a uvařte si k ní černý čaj. Recept pro listopadové odpoledne jako stvořený. Pokud vám navíc zbude kousek zázvoru, nebojte se ho do těsta přidat. Moučník tím získá úplně nový rozměr.
A co třeba punčák, máte ho rádi?
Řízky z krkovice
Slavnostní nedělní menu se v každé rodině neslo ve znamení lahodné vůně smažených řízečků. Ačkoliv dnes jsou v kurzu spíše ty z kuřecího masa, před revolucí se připravovaly především řízky vepřové. Vyzkoušejte příště řízky z vepřové krkovice podle časopisu F.O.O.D. a připravte k nim brambory s máslem a pažitkou.
Pudinkové mraky
Moučník z odpalovaného těsta s pudinkovým krémem, který fajnšmekři ještě dozdobili rozpuštěnou čokoládou cik-cak. Osvědčený recept hospodyněk, který se ve většině domácností zabydlel jako mraky. Nebojte se odpalovaného těsta a připravte je o víkendu ke kávě. Zamilují si je i ti, kteří jejich slávu v osmdesátých letech nemohou pamatovat.
Smažený sýr
Smažák, hranolky a tatarka jsou nezapomenutelné trojkombo, které vévodilo předrevolučním restauracím, a ruku na srdce, mnozí z nás si ho s chutí dopřejí i dnes. Podívejte se na čtyři triky, jak připravit dokonalý smažák, který se na pánvi nerozteče, a udělejte k němu poctivou domácí tatarku.
Makovky
Také jste si jako děti dopřávali čerstvou jemnou makovku a zapíjeli ji velkou sklenicí mléka? Tyhle sladké houstičky nebo pletence v pekárnách přežily a vy si je můžete dopřát k snídani i dnes. Upečte si makovky podle našeho receptu a nezapomeňte poctivě vypracovat kynuté těsto. Čím déle budete kynuté těsto zpracovávat, tím lépe se v něm rozvine lepek a výsledek bude o to nadýchanější.
Vepřo-knedlo-zelo
Absolutní klasika, jakou nenajdete nikde jinde ve světě. Žádná návštěva z ciziny se neobejde bez ochutnání tohoto národního pokrmu. Pokud jste milovníky nedělního oběda ve znamení vepřo-knedlo-zela, vyzkoušejte jeho moderní obměnu šmrncnutou asijskou kuchyní. Vepřo-knedlo do ruky s marinovanou okurkou vás dostane svou chutí a navíc stylově vypadá.
Mřížkový koláč
Koláč z lineckého těsta s tvarohovou náplní nebo domácím rybízovým džemem zakrytý mřížkou. Oblíbený moučník, který zvládne připravit i dorostenec, přežil revoluci a dnes slaví obrovský boom. Vypadá krásně, je křehoučký a pod křupavou mřížku schováte cokoliv, co je potřeba v lednici nebo ve spíži spotřebovat. Navíc se mřížkový koláč dobře přenáší, takže může být hvězdou pikniků i rodinných oslav.
Gulášová polévka
Gulášovka s chlebem na stojáka. Zapomněli jste na tuto polévku, nebo ji připravujete doma i dnes? Vybrali jsme pro vás recept na rychlou gulášovku s mletým masem a na gulášovou polévku z hovězího krku, která je sice náročnější na přípravu, ale výsledek rozhodně stojí za to. V závěsu za gulášovou polévkou se drží starý známý buřtguláš.
Ruské vejce
Kdo by si tuhle hvězdu pultu s lahůdkami nedopřál alespoň jednou ročně na silvestra? Miska s kopečkem bramborového salátu, kornoutkem šunky nebo salámu, kyselá okurka ozdobně pokrájená do vějířku a tomu všemu kraluje polovina vařeného vejce se lžičkou majonézy a kadeřavou petrželkou. Ruské vejce je dnes symbolem pořádného retra, když ho ale připravíte z poctivých a dobrých surovin a bez ohledu na současné politické poměry, hosty pobavíte a rádi si na něm pochutnají.
Buchtičky se šodó
Také jste stáli ve školní jídelně frontu na „přidání“ a dnes nostalgicky chodíte na buchtičky se šodó například do pražské cukrárny Myšák? Prvorepublikový symbol sladkého dětství, který jsme jako děti milovali za socialismu a zbožňujeme ho všichni i dnes. Připravte tradiční buchtičky s vanilkovým krémem a dospělým je zakápněte trochou tuzemáku.
Buřty na pivu
Klasika k večeři, na chalupu i na studentskou kolej. Kupte si pravé kvalitní špekáčky a nechte se překvapit receptem časopisu F.O.O.D. Buřty na pivu v briošce totiž nejsou žádná nuda a šeď, ale skvělé jídlo, které by v této moderní podobě mohlo směle konkurovat dnes tolik oblíbeným párkům v rohlíku.
Buřty na pivu si můžete připravit i podle videoreceptu>>>
Koprová omáčka
Pamatujete si na léto strávené u babičky, vůni kopru na zahradě a červencové dny, kdy probíhalo velké zavařování okurek na zimu a večer byl každý pomocník odměněn koprovkou? Koprová omáčka podle našeho receptu vám připomene dětství, zahřeje vás u srdce, a pokud ji chcete přece jen trochu ozvláštnit, podávejte ji s brambory opečenými v troubě a ztraceným vejcem.
Piškot s džemem
Klasický voňavý piškot. Jen lehce pocukrovaný a tak nadýchaný, jak to uměla jen máma. K nedělnímu čaji se podával buď samotný, nebo s domácím džemem. Také si na něj pamatujete? Pokud jste na něj právě dostali chuť, můžete si ho připravit podle našeho návodu na dokonale nadýchaný piškot.