Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji správně uvařit?

Video se připravuje ...
14. května 2019 • 23:50

Rýže má neprávem punc přílohy, kterou ve varném sáčku hodíte do vody a nic na ní nezkazíte. Připravit rýži, aby se neslepila, nebyla tvrdá nebo se naopak nepřevařila, ale může být celkem kumšt. Podívejte se, jak správně připravit dušenou basmati rýži podle video návodu foodblogerky Anny Grosmanové.

Příprava skvělé rýže nemusí být nic složitého, pokud dodržíte správný postup. Sice bude trvat trochu déle než obyčejná rýže ve varném sáčku, ale stojí to za to. Pokud chcete rýži s nižším glykemickým indexem, vyberte odrůdu basmati nebo rýži natural, neloupanou. Rýži ale vybírejte i podle toho, jaké jídlo připravujete, každá odrůda je vhodná na jiný pokrm.

Jak vařit dušenou rýži

Aby se rýže nerozvařila, je důležité ji nejprve důkladně propláchnout a následně orestovat s trochou soli na lžíci tuku. Promytím rýže odstraníte přebytečný škrob a díky zasmažení se rýže zatáhne a zbylý škrob udrží uvnitř zrna. Lepší přílohu uvaříte vždy ze sypané rýže, jelikož rýži ve varných sáčcích orestovat nemůžete, a proto bude buď nedovařená, nebo naopak rozvařená.

Promytou rýži restujte za stálého míchání do chvíle, než se začne lepit na dno hrnce. V tuto chvíli přidejte k rýži vodu a nechte přivést k varu. Na jeden hrnek basmati rýže budete potřebovat přibližně 1,25–1,5 hrnku vody. 

Vařte cca 10–12 minut do zhoustnutí. Poté promíchejte a na mírném plameni nechte vařit přikryté pokličkou dalších 8–10 minut, dokud se nevsákne všechna voda. Hotovou rýži dejte ještě na 15 minut do předem předehřáté trouby na 100 °C a před podáváním lžící jemně načechrejte.

Chutná vám sypká a voňavá rýže, jakou znáte z restaurace, ale nikdy se vám ji nedaří uvařit stejně chutně i doma? Teď už to zvládnete. Podrobný návod na dušenou basmati rýži najdete ve videu v úvodu článku.

Rýže se skvěle hodí jako příloha k tradičnímu španělskému ptáčkovi. Naučte se ho připravit podle receptu časopisu F.O.O.D.>>>

Autor: Redakce