Příprava skvělé rýže nemusí být nic složitého, pokud dodržíte správný postup. Sice bude trvat trochu déle než obyčejná rýže ve varném sáčku, ale stojí to za to. Pokud chcete rýži s nižším glykemickým indexem, vyberte odrůdu basmati nebo rýži natural, neloupanou. Rýži ale vybírejte i podle toho, jaké jídlo připravujete, každá odrůda je vhodná na jiný pokrm.
Jak vařit dušenou rýži
Aby se rýže nerozvařila, je důležité ji nejprve důkladně propláchnout a následně orestovat s trochou soli na lžíci tuku. Promytím rýže odstraníte přebytečný škrob a díky zasmažení se rýže zatáhne a zbylý škrob udrží uvnitř zrna. Lepší přílohu uvaříte vždy ze sypané rýže, jelikož rýži ve varných sáčcích orestovat nemůžete, a proto bude buď nedovařená, nebo naopak rozvařená.
Promytou rýži restujte za stálého míchání do chvíle, než se začne lepit na dno hrnce. V tuto chvíli přidejte k rýži vodu a nechte přivést k varu. Na jeden hrnek basmati rýže budete potřebovat přibližně 1,25–1,5 hrnku vody.
Vařte cca 10–12 minut do zhoustnutí. Poté promíchejte a na mírném plameni nechte vařit přikryté pokličkou dalších 8–10 minut, dokud se nevsákne všechna voda. Hotovou rýži dejte ještě na 15 minut do předem předehřáté trouby na 100 °C a před podáváním lžící jemně načechrejte.
Chutná vám sypká a voňavá rýže, jakou znáte z restaurace, ale nikdy se vám ji nedaří uvařit stejně chutně i doma? Teď už to zvládnete. Podrobný návod na dušenou basmati rýži najdete ve videu v úvodu článku.
Rýže se skvěle hodí jako příloha i základ řady pokrmů. Ty nejlepší recepty naleznete ZDE >>>