Zdravá jídla plná barev, která vás na vrcholu zimy nakopnou: Od snídaně až po večeři!

20. ledna 2020 • 00:00

Zima je dlouhá a šedivá a vy přemýšlíte, jak získat energii a znovu se nastartovat? Vsaďte na barevné ovoce, zeleninu a kvalitní sacharidy! Vybrali jsme pro vás tři lehoučké recepty, které se vám budou líbit.

Tvaroh s ovocem a brusinkami

Obyčejný tvaroh je skvělým zdrojem bílkovin i vápníku a vyšlehaný s trochou medu vám i vašim dětem úspěšně nahradí přeslazené mléčné dezerty z obchodu. Hodí se k snídani, ale i jako svačina do školy. Můžete ho jednoduše navrstvit do uzavíratelné sklenice a zabalit dítku s sebou nebo si ho vzít do práce sami. Ovocný tvaroh s brusinkami je originální, sladký a kyselý zároveň. Pokud čerstvé brusinky neseženete, nenahrazujte je těmi sušenými. Sáhněte po jakémkoliv jiném čerstvém ovoci, které vám chutná, nebo do tvarohu zamíchejte kakao. Šlehaný tvaroh můžete ozdobit také praženými oříšky, semínky nebo domácí granolou.

Špenátová polévka s řeřichou a jáhlami

Tato krémová polévka je lehká a zároveň zasytí. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, vyrábí se totiž z loupaného prosa, navíc jsou zdrojem bílkovin a také potřebné vlákniny. Špenátovou polévku s jáhlami podávejte ideálně s vejcem nebo lžící zakysané smetany a poctivým chlebem. Potom ji můžete směle považovat za plnohodnotný lehký oběd, který vás navíc i zasytí. Nezapomeňte polévku ozdobit čerstvou řeřichou. Její štiplavá a pikantní chuť vás na krémové polévce bude bavit.

Kuskus s rajčaty a mátou

Malé kuličky semoliny neboli tvrdozrnné pšenice, které jednoduše zalijete horkou vodou. Vy ale použijte na přípravu dobrý zeleninový vývar. Kuskus pak bude mít mnohem lepší chuť, a pokud jste mu doteď odolávali, v této podobě si ho zamilujete. Pak už jen stačí přidat pokrájená rajčata a nasekanou mátu. Hotový kuskus s rajčaty a mátou můžete podávat jako přílohu k masu nebo rybě nebo z něj udělat kompletní chod. Stačí k němu přidat zdroj bílkovin, abyste neměli brzy hlad. Můžete ho kombinovat se sýrem feta, zakysanou smetanou či dipem z řeckého jogurtu či mozzarellou, sáhnout ale můžete také po rostlinných variantách, jako jsou tofu nebo tempeh.

Více zdravých, nápaditých a barevných receptů najdete v lednovém čísle Blesk Vaše recepty. Najdete ho na stáncích za 11 Kč až do 4. 2. 2020.

Lednové číslo Blesk Vaše recepty už máte? Lednové číslo Blesk Vaše recepty už máte? • Autor: Blesk Vaše recepty

Autor: KF