Když udeří vedra: Co vás osvěží víc než zmrzlina nebo vychlazené pivo?

21. června 2023 • 10:00

Když udeří úmorná vedra, člověk hledá, čím by se zchladil. Můžete skočit do bazénu, pustit na sebe větrák nebo si dát něco osvěžujícího a studeného. I když... Ne všechny nápoje a pokrmy jsou do horkého počasí ideální, přestože tak na první pohled vypadají. Co tedy jíst a pít, abyste se doslova neuvařili?

Hydratujte se zevnitř

Jistě dobře víte, že když se člověk hodně potí, je velmi důležité tělo dostatečně hydratovat. Kromě vhodných nápojů, jako je voda, ovocné nebo bylinkové čaje, ředěné džusy nebo případně vhodné minerálky, vám tekutiny dodá i spousta potravin. Ideální v tomto směru jsou některé druhy ovoce a zeleniny, například jahody, cukety, melouny nebo zelené saláty. Naprosto skvělé jsou v tomto směru okurky, které obsahují nejen hodně vody, ale jsou také skvělým zdrojem vitaminu C a vlákniny a za zmínku stojí i obsah křemíku, který prospívá kůži. Dejte si proto pár vychlazených okurkových plátků na čelo a k obědu si připravte třeba okurkovou polévkuokurkovo-avokádový salát, krůtí bochánky s okurkovou salsou podle receptu Zdeňka Pohlreicha. Velmi osvěžující do horkých letních dní je i vegetariánské carpaccio, které lze připravit z okurek, rajčat, melounu i červené řepy.  

Video se připravuje ...

Pijte teplé

Zapomeňte ve vedru na pořádně vychlazenou limonádu a všechny drinky se spoustou ledu a dejte si raději k pití něco vlažného nebo mírně teplého. Možná zní divně prolévat se teplým čajem, když teploty stoupají nad třicet stupňů a vám je ukrutné vedro, každopádně to funguje a dělají to tak ve všech zemích s opravdu horkým počasím. Tělo totiž musí teplý nápoj zchladit, takže se začne víc potit a tím zároveň ochlazuje samo sebe. Když naopak vypijete nějaký ledový nápoj, je to pro rozpálené tělo šok a snaží se tekutinu ohřát na tělesnou teplotu. Tím vydává energii a ještě víc se zahřívá. Ve finále vám tak může být ještě větší horko, což nejspíš nechcete. Uvařte si proto ráno plnou konvici nějakého dobrého čaje a popíjejte ho mírně teplý v průběhu celého dne. Osvěžující může být i káva s mátou a chilli papričkou.

Jezte chladivé

I v případě jídla platí, že ledová jídla, jako je zmrzlina nebo sorbet, vás ochladí jen krátkodobě a pak vám bude ještě větší horko. Pokud se chcete zchladit jídlem, zkuste se inspirovat tradiční čínskou medicínou, která jednotlivé potraviny rozlišuje podle toho, zda do těla přinášejí chlad, teplo, sucho nebo vlhko. Mezi ty, které přirozeně ochlazují organismus, patří například červená řepa, lilek, květák, brokolice, špenát, rajčata, ředkvičky a citrusy, ananas, kiwi, banányborůvky, mango, meloun nebo jablka. Vhodné jsou také jogurty, tvaroh, kefír, mléko (hlavně kozí nebo ovčí) nebo krůtí maso.

Ochlazující účinky má lilek Ochlazující účinky má lilek • Autor: iStock

V zemích, kde bývá opravdu horko, lidé často jedí i hodně pálivá a kořeněná jídla. Zní to možná jako protimluv, protože vás takové jídlo zahřeje, ale zároveň způsobí zvýšené pocení, které tělo ochlazuje. Přesvědčte se sami a udělejte si k obědu třeba pikantní asijský okurkový salát se skleněnými nudlemi nebo ostrou paprikovou krémovou polévku k večeři.

Čemu se raději vyhnout

Kachnu se zelím nebo pečený bůček si nechte raději na dobu, kdy bude chladněji. Obecně všechna jídla, která tělo pomaleji a hůř tráví kvůli vyššímu obsahu bílkovin, cukrů nebo vlákniny, vytvářejí víc tělesného tepla. Proto je například dobré používat na grilované maso marinády obsahující šťávu z citrusů, díky které bude maso stravitelnější. A také předem namáčet luštěniny, jako je čočka nebo fazole, aby byly stravitelnější.

Ideální do vedra je cuketová polévka, která dodá i potřebné tekutiny>>>

Video se připravuje ...

Autor: AK