Meloun je hit: Recept na koktejl, studenou polévku i zmrzlinu bez cukru!

30. července 2018 • 00:00

V úmorném vedru je meloun spolehlivá záchrana. Přežíváme díky němu celé léto, jak se ho ale za dva měsíce prázdnin nepřejíst? Vsaďte na neotřelé saláty, domácí limonádu nebo zmrzlinu slazenou medem. Načerpejte inspiraci z našich horkých letních tipů.

Meloun na slano i na sladko osvěží a chutnat bude malým i velkým. Základem úspěchu každé melounové dobroty je vybrat správně zralý meloun. Do melounu člověk sice nevidí, ale napoví vám barva, povrch slupky i zvuk při poklepání. Připravili jsme pro vás několik neotřelých receptů. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Melounový salát s mozzarellou i sýrem feta

Meloun skvěle osvěží zeleninové saláty. Na tento jednoduchý italský melounový salát potřebujete jenom řapíkatý celer, fenykl, špetku bazalky a mozzarellu. Tu si navíc můžete zkusit připravit i sami podle tohoto receptu na domácí mozzarellu, příprava vám zabere jen půl hodiny.

Sýr feta a meloun je kombinace pocházející z Balkánu, kterou jsme si stačili oblíbit již dávno. Přidejte navíc zelené olivy, trochu bylinek, rajčátka a osvěžující melounový salát se sýrem feta je na světě.

Studená polévka s melounem

Hledáte jídlo, které zasytí, ale bude chutnat i v tom největším vedru? Studenou melounovou polévku s okurkou musíte tohle léto rozhodně vyzkoušet. Osvěžující kombinace melounu, okurky, pomeranče a máty s lehkým dotekem soli si vás svojí netradiční chutí získá. K polévce můžete podávat trojúhelníčky z listového těsta nebo, pokud nemáte chuť rozpalovat troubu, bagetku s domácím bylinkovým máslem.

Melounová limonáda vás zchladí

Domácí limonády milujeme – jsou rychlé, zdravé a je tolik způsobů, jak na ně, že si každý den můžeme užít jinou. Slaďounká broskvovo-melounová domácí limonáda by vám rozhodně utéct neměla. Zažene chuť na sladké, zchladí vás a pomůže vám si letní pohodu vychutnat naplno i třeba uprostřed rozpáleného velkoměsta. Dopřejte jí navíc trochu bylinkového sirupu – meduňka nebo máta jí budou slušet nejvíc.

Koktejl: recept bez alkoholu

Sluneční brýle na nos, nohy nahoru a orosený drink do ruky! S melounovo-mangovou granitou zažijete plážovou pohodu klidně i doma na balkóně. Tahle oblíbená ledová tříšť nejenom skvěle chutná, ale je navíc plná vitaminů. Máte společnost? Kapka vodky udělá z nevinné melounové granity ideální letní party drink.

K dobrému jídlu patří dobré pití a tenhle zábavný melounovo-zázvorový fizz by zkrátka na vaší grilovačce neměl chybět. Štiplavý zázvor pozvedne chuť drinku o úroveň výš.

Domácí zmrzlina s melounem

Pokud v létě vaše rodina nepřežije bez zmrzliny, ale nechcete denně nechat děti cumlat několik kostek cukru a barviva na dřívku, je na čase vyzkoušet domácí nanukyNanuk ze žlutého i vodního melounu se pro případ, že vás začne honit mlsná, vyplatí mít v mrazáku vždy připravený. Domácí nanuky zvládnete navíc i bez formiček. Stačí použít kelímek od menšího jogurtu, naplnit, přikrýt svrchu alobalem a nakonec už jenom zabodnout dřívko.

Nejsnazší letní dezert? Když udeří pořádná vedra, melounový sorbet je jasný favorit.  Kromě kapky citronu nebo limetky bude dospělým v sorbetu skvěle chutnat i lžíce bílého rumu.

Salát s ovocem, kuřetem i kozím sýrem

Meloun a třešně možná nejsou první dvě věci, po kterých saháte, chystáte-li se připravit salát, rozhodně byste jim ale měli dát šanci.  Melounový a třešňový salát zakápnutý jablečnou šťávou si zamilujete. Ořechový olej jim navíc dodá zajímavé aroma. K téhle zajímavé a svěží dobrotě se určitě budete chtít vrátit, ať už v kombinaci s grilovaným kuřetem nebo kozím sýrem a bagetkou.

Prosciutto s melounem

Žlutý meloun zabalený v plátku kvalitního prosciutta je klasický italský předkrm, který si nás už dávno získal. Tahle delikatesa je jednoduchost a sama, a právě proto je potřeba si dát pozor na kvalitní suroviny. U prosciutta ne vždy platí, že čím dražší, tím lepší. Kontrolujte místo původu a kupujte co nejtenčí plátky. Pokud si nejste jistí, s parmským prosciuttem se nespletete. Sladkému cukrovému melounu a plátku kvalitní italské šunky už k dokonalosti chybí jenom sklenička kvalitního vína.

Chcete se vyhnout trapasům v restauracích? Naučte se, jak vybírat víno správně, a jděte na jistotu.

Autor: Kristina Hamplová