Hitovky z koupaliště u vás doma: Langoše, burgery i malinovka s lepší chutí a za pár korun

18. července 2023 • 12:00

Léto je čas koupání, odpočinku a dovolených. Pokud se vám ale zrovna nechce vyrážet k vodě, proč si neudělat letní pohodu doma – na zahradě nebo na balkoně? Připravte si k tomu některou z pochoutek, které si tradičně spojujeme s koupalištěm!

Burger „dvouručák"

Snad úplně každý si pochutná na dobrém burgeru. Dá se totiž připravit na mnoho způsobů a z kvalitních surovin – rozhodně tedy není jen výsadou nezdravého rychlého občerstvení. Vyzkoušejte domácí poctivý burger, takzvaný „dvouručák". Je ho pořádná porce a vy na něj budete potřebovat obě ruce. Náplň mezi houskami tvoří mleté hovězí maso, čedar, rajče, vynikající marinovaná cibulka i listy salátu. Nejlepší bude, když si jej připravíte na venkovním grilu, díky kterému získá tu pravou letní chuť.

Video se připravuje ...

Langoše s kečupem, sýrem a česnekem 

Patří ke stálicím letních stánků nejen na koupalištích. Stojí se na ně dlouhé fronty, protože je zkrátka milují děti i dospělí. Na domácí langoše s kečupem a sýrem žádnou frontu stát nemusíte a pochutnáte si na nich stejně, možná ještě víc. Fajnšmekři si k nim mohou ještě připravit domácí kečup – z rajčat, cibulky, česneku a samozřejmě voňavého koření. Když do něj přidáte nastrouhaná jablka, bude výsledek ještě o chlup lepší. A hodit se vám bude i na večerní grilování.

Pizza roládky

Pokud máte rádi chuť klasické pizzy, ale v horkých dnech je na vás příliš sytá, vyzkoušejte originální svačinku v podobě lahodných pizza roládek. Zapomeňte ale na ty šizené ze stánku nebo supermarketu. V pizza roládkách podle našeho receptu nechybí rajčata, olivy, mozzarella nebo parmazán a svoje místo tu mají samozřejmě i bazalka či oregano. Můžete si je dát na zahradě u bazénu, večer u televize nebo si je zabalit s sebou na výlet. Tak či tak si celá rodina určitě skvěle pochutná.

Kuřecí špízy

Když už kuřecí špíz doma, tak trochu netradičně. Pusťte se do něj podle našeho receptu inspirovaného asijskou kuchyní. Exotická marináda z ústřicové a sójové omáčky se postará o vynikající a přitom nevšední chuť masa. Opečené špízy zvané satay pak servírujte s burákovou a mangovou salsou – každý strávník může vyzkoušet, která ze dvou omáček mu více zachutná. Milovníkům ostrého neopomeňte dát k dispozici chilli papričky, aby mělo jídlo správný říz.

Doma dělané hranolky nikdy nebudou jedna jako druhá a je v tom i část jejich kouzla, přesto byste se měli snažit, aby byly rozdíly mezi nimi co nejmenší Doma dělané hranolky nikdy nebudou jedna jako druhá a je v tom i část jejich kouzla, přesto byste se měli snažit, aby byly rozdíly mezi nimi co nejmenší • Autor: iStock

Hranolky s domácí tatarkou

Hranolky s tatarkou – klasika, na které si rádi pochutnají malí i velcí. Pokud patříte k příznivcům této chuťovky, neodbývejte se tatarkou ze sklenice. Udělejte tatarskou omáčku ryze domácí. Na přípravu vám bude stačit jen pár surovin – nezbytná majonéza, cibule, okurky a trocha láku. Hotovo budete mít jedna dvě. Pak už si stačí do omáčky namáčet dozlatova osmažené hranolky a užívat si letního lenošení. Jak na křupavé domácí hranolky, najdete ZDE >>>

Domácí ovocná limonáda

V létě je samozřejmě potřeba dodržovat i pitný režim. Zvlášť v horkých dnech se nejlépe osvěžíte domácí limonádou plnou ovoce. Jahody, maliny, borůvky a třešně jsou pro toto období typické a s jejich pomocí vykouzlíte nápoj, na kterém si všichni pochutnají. Do skleniček určitě přidejte kostky ledu, ale můžete tam naaranžovat i kousky ovoce, plátky citronu nebo třeba lístky máty.

Autor: red