11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety. Nasladko i naslano!

7. srpna 2023 • 10:00

Bývaly doby, kdy si známí mezi sebou předávali rady, co s cuketami v kuchyni provést. Nejčastěji zaznívalo: obalit a usmažit nebo nakrájet a podusit. Doba však pokročila a počet receptů na přípravu cuket se celkem slušně rozrostl. Vyzkoušejte tyhle chutné plody léta ve sladkých i slaných receptech, které možná ještě neznáte.

Česko je národem pěstitelů cuket. A kdo je nepěstuje, pravděpodobně zná někoho, kdo ano. A když máte přísun cuket, to se pak peče a vaří jedna báseň. Nejchutnější a nejvíc ceněné jsou cukety do velikosti 20 cm. Velké přezrálé plody je nutné zbavit semen, případně i oloupat a pokud nejsou hořké a tím pádem nejedlé, lze je použít nastrouhané například na přípravu „bramboráků“, k nastavení sekané a karbanátků nebo do sladkých těst. Cukety lze vařit v páře i ve vodě, dusit, zapékat nebo smažit v těstíčku. Přidávají se do mnoha pokrmů, včetně polévek a nákypů. Mladé menší plody není nutné loupat ani vykrajovat. Velmi chutné jsou i čerstvé cuketové květy, které se připravují zpravidla plněné nebo smažené v těstíčku.

Uvařte si z cukety výbornou krémovou polévku>>>

Video se připravuje ...

Cuketová bábovka je hit

Podobně, jako se dělá sladká bábovka z mrkve nebo z červené řepy, se dá upéct i z cukety. Je krásně vláčná a díky cuketě, kterou v ní vůbec neucítíte, to nebude žádná dusivka. Navíc je tak jednoduchá, že ji zvládnou i začátečníci, a hotová je raz dva.

Šťavnatá buchta i muffiny

Skvělá volba, když potřebujete v létě upéct rychlý moučník, který bude chutnat dětem i dospělým. Základem je kakaové těsto, které je díky nastrouhané cuketě šťavnaté. Z podobného těsta s kakaem a cuketou si můžete upéct i sladké muffiny zdobené hořkou čokoládou a ořechy, které jsou výborné jako odpolední svačina i slavnostnější moučník.

Cuketové muffiny Cuketové muffiny • Autor: iStock

Tak trochu jiné bramboráky

Pokud chcete chutnou obměnu klasických bramboráků, zkuste cuketové bramboráky neboli cukeťáky – dozlatova osmažené placky z nastrouhané cukety, mrkve, cibule a česneku. Jsou výborné jako příloha k masu nebo jen tak samotné, doplněné zeleninou.

Hranolky jako chuťovka

Hranolky z cukety se před několika lety staly hitem internetu, a kdo je vyzkoušel, vrací se k nim pravidelně každé léto. Jsou totiž jednoduše skvělé. Na vrchu křupavé a uvnitř vláčné. Budou vám chutnat jako příloha ke grilovanému masu i jen tak samotné, doplněné jogurtovým dipem. Příprava je velmi jednoduchá. Cukety nakrájejte na hranolky a rozložte je na plech vyložený papírem na pečení řeznou částí nahoru. Pokapejte je olivovým olejem a zasypte směsí strouhaného parmazánu, sušených bylinek (tymiánu, oregana a bazalky), špetky sušeného česneku, soli a pepře. Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, pak přepněte troubu na gril na nejvyšší výkon a grilujte 2–3 minuty, až bude povrch pěkně křupavý.

Cuketové hranolky s parmazánem Cuketové hranolky s parmazánem • Autor: iStock

Ideální letní polévka

Z cukety se dá uvařit i výtečná polévka. Je rychle hotová, krásně krémová a sytá tak akorát. Chuť jí kromě cukety dodává i pórek, špenát a pár lístků máty. Dejte si ji s natvrdo uvařeným vejcem, plátky dokřupava opečené slaniny a rozdrobeným sýrem feta.

Plněné a pečené

Cukety svým tvarem přímo vybízejí k tomu, abyste je něčím dobrým naplnili. Stačí je rozkrojit, vydlabat, získanou dužninu smíchat s dalšími ingrediencemi, cukety znovu naplnit a upéct dozlatova, a to třeba i na chalupě v remosce. Možností, čím cukety naplnit, je celá řada. Například šunkou, sýrem a špenátemmletým masem s rajčatovou omáčkou, zbytky pečeného kuřecího masa s nakrájenou zeleninou a sýrem nebo třeba jen míchanou zeleninou krátce orestovanou na másle a posypanou nastrouhaným sýrem.

Zelí, které nenadýmá

Cuketa dokáže nahradit dokonce i zelí, které se připravuje k nedělní vepřové pečeni nebo kachně. Cuketové zelí chutná podobně, na rozdíl od toho klasického ale nenadýmá, je rychle hotové a má velmi jemnou chuť.

Cuketové zelí

Co budete potřebovat:

  • 500 g cuket
  • 150 g plátků anglické slaniny
  • 1 cibuli
  • 0,5 dl vinného octa
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku soli
  • špetku kmínu

Postup:

1. Z cuket odstraňte tuhé koncové části, případně slupku, je-li tuhá, a nakrájejte je na nudličky. Anglickou slaninu nasucho vyškvařte v kastrolu, vyjměte a uložte v teple.

2. Na vyškvařeném tuku zpěňte drobně nakrájenou cibuli, přidejte cukety, sůl, kmín, ocet a cukr, promíchejte a na mírném plameni duste 10 minut. Pak „zelí“ zaprašte moukou, zamíchejte a vařte dalších 8 minut.

3. Cuketové zelí podávejte ozdobené vyškvařenou slaninou jako přílohu k masu nebo jen samotné s chlebem. 

Bleskové těstoviny s cuketou

Špagety jsou italská klasika, která se dá obměňovat na nespočet způsobů. Co takhle zkusit je s cuketou, olivami, kapary a ančovičkami? Výborné jsou i další kombinace, například těstoviny s pečenými rajčaty, cuketou a grilovanou kukuřicí nebo těstoviny s lilkem, cuketou a rajčaty.

Těstoviny s grilovanou cuketou a další zeleninou Těstoviny s grilovanou cuketou a další zeleninou • Autor: iStock

Po cuketových nudlích nepřiberete

Z cuket si můžete připravit i zdravou a bezlepkovou variantu klasických těstovin. Stačí je nakrájet nebo ideálně nastrouhat na speciálním struhadle na dlouhé nudle a krátce je orestovat na pánvi nebo je připravit třeba pikantně po asijsku.

Zarolujte je

Když cuketu nakrájíte podélně na tenké plátky, získáte základ na další skvělé jídlo – plněné závitky. Například na způsob italských cannelloni, když plátky potřete lahodnou směsí ricotty, rozšťouchaného hrášku, nasekaného špenátu, čerstvé máty a vajec, zarolujete a zapečete spolu s rajčaty a mozzarellou. Nebo vyzkoušejte jinou verzi, s brynzou a parmazánem.

Nakládané cukety Nakládané cukety • Autor: iStock

Naložte si je

Jestli máte rádi chuťovky a baví vás zavařovat, zkuste si naložit plátky cuket podobně jako okurky, do sladkokyselého nálevu. Jsou výborné k masu, těstovinám i do různých salátů. 

Autor: AK