11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety. Nasladko i naslano!
Bývaly doby, kdy si známí mezi sebou předávali rady, co s cuketami v kuchyni provést. Nejčastěji zaznívalo: obalit a usmažit nebo nakrájet a podusit. Doba však pokročila a počet receptů na přípravu cuket se celkem slušně rozrostl. Vyzkoušejte tyhle chutné plody léta ve sladkých i slaných receptech, které možná ještě neznáte.
Česko je národem pěstitelů cuket. A kdo je nepěstuje, pravděpodobně zná někoho, kdo ano. A když máte přísun cuket, to se pak peče a vaří jedna báseň. Nejchutnější a nejvíc ceněné jsou cukety do velikosti 20 cm. Velké přezrálé plody je nutné zbavit semen, případně i oloupat a pokud nejsou hořké a tím pádem nejedlé, lze je použít nastrouhané například na přípravu „bramboráků“, k nastavení sekané a karbanátků nebo do sladkých těst. Cukety lze vařit v páře i ve vodě, dusit, zapékat nebo smažit v těstíčku. Přidávají se do mnoha pokrmů, včetně polévek a nákypů. Mladé menší plody není nutné loupat ani vykrajovat. Velmi chutné jsou i čerstvé cuketové květy, které se připravují zpravidla plněné nebo smažené v těstíčku.
Uvařte si z cukety výbornou krémovou polévku>>>
Cuketová bábovka je hit
Podobně, jako se dělá sladká bábovka z mrkve nebo z červené řepy, se dá upéct i z cukety. Je krásně vláčná a díky cuketě, kterou v ní vůbec neucítíte, to nebude žádná dusivka. Navíc je tak jednoduchá, že ji zvládnou i začátečníci, a hotová je raz dva.
Šťavnatá buchta i muffiny
Skvělá volba, když potřebujete v létě upéct rychlý moučník, který bude chutnat dětem i dospělým. Základem je kakaové těsto, které je díky nastrouhané cuketě šťavnaté. Z podobného těsta s kakaem a cuketou si můžete upéct i sladké muffiny zdobené hořkou čokoládou a ořechy, které jsou výborné jako odpolední svačina i slavnostnější moučník.
Tak trochu jiné bramboráky
Pokud chcete chutnou obměnu klasických bramboráků, zkuste cuketové bramboráky neboli cukeťáky – dozlatova osmažené placky z nastrouhané cukety, mrkve, cibule a česneku. Jsou výborné jako příloha k masu nebo jen tak samotné, doplněné zeleninou.
Hranolky jako chuťovka
Hranolky z cukety se před několika lety staly hitem internetu, a kdo je vyzkoušel, vrací se k nim pravidelně každé léto. Jsou totiž jednoduše skvělé. Na vrchu křupavé a uvnitř vláčné. Budou vám chutnat jako příloha ke grilovanému masu i jen tak samotné, doplněné jogurtovým dipem. Příprava je velmi jednoduchá. Cukety nakrájejte na hranolky a rozložte je na plech vyložený papírem na pečení řeznou částí nahoru. Pokapejte je olivovým olejem a zasypte směsí strouhaného parmazánu, sušených bylinek (tymiánu, oregana a bazalky), špetky sušeného česneku, soli a pepře. Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, pak přepněte troubu na gril na nejvyšší výkon a grilujte 2–3 minuty, až bude povrch pěkně křupavý.
Ideální letní polévka
Z cukety se dá uvařit i výtečná polévka. Je rychle hotová, krásně krémová a sytá tak akorát. Chuť jí kromě cukety dodává i pórek, špenát a pár lístků máty. Dejte si ji s natvrdo uvařeným vejcem, plátky dokřupava opečené slaniny a rozdrobeným sýrem feta.
Plněné a pečené
Cukety svým tvarem přímo vybízejí k tomu, abyste je něčím dobrým naplnili. Stačí je rozkrojit, vydlabat, získanou dužninu smíchat s dalšími ingrediencemi, cukety znovu naplnit a upéct dozlatova, a to třeba i na chalupě v remosce. Možností, čím cukety naplnit, je celá řada. Například šunkou, sýrem a špenátem, mletým masem s rajčatovou omáčkou, zbytky pečeného kuřecího masa s nakrájenou zeleninou a sýrem nebo třeba jen míchanou zeleninou krátce orestovanou na másle a posypanou nastrouhaným sýrem.
Zelí, které nenadýmá
Cuketa dokáže nahradit dokonce i zelí, které se připravuje k nedělní vepřové pečeni nebo kachně. Cuketové zelí chutná podobně, na rozdíl od toho klasického ale nenadýmá, je rychle hotové a má velmi jemnou chuť.
Cuketové zelí
Co budete potřebovat:
- 500 g cuket
- 150 g plátků anglické slaniny
- 1 cibuli
- 0,5 dl vinného octa
- 2 lžičky hladké mouky
- 1 lžičku cukru
- 1 lžičku soli
- špetku kmínu
Postup:
1. Z cuket odstraňte tuhé koncové části, případně slupku, je-li tuhá, a nakrájejte je na nudličky. Anglickou slaninu nasucho vyškvařte v kastrolu, vyjměte a uložte v teple.
2. Na vyškvařeném tuku zpěňte drobně nakrájenou cibuli, přidejte cukety, sůl, kmín, ocet a cukr, promíchejte a na mírném plameni duste 10 minut. Pak „zelí“ zaprašte moukou, zamíchejte a vařte dalších 8 minut.
3. Cuketové zelí podávejte ozdobené vyškvařenou slaninou jako přílohu k masu nebo jen samotné s chlebem.
Bleskové těstoviny s cuketou
Špagety jsou italská klasika, která se dá obměňovat na nespočet způsobů. Co takhle zkusit je s cuketou, olivami, kapary a ančovičkami? Výborné jsou i další kombinace, například těstoviny s pečenými rajčaty, cuketou a grilovanou kukuřicí nebo těstoviny s lilkem, cuketou a rajčaty.
Po cuketových nudlích nepřiberete
Z cuket si můžete připravit i zdravou a bezlepkovou variantu klasických těstovin. Stačí je nakrájet nebo ideálně nastrouhat na speciálním struhadle na dlouhé nudle a krátce je orestovat na pánvi nebo je připravit třeba pikantně po asijsku.
Zarolujte je
Když cuketu nakrájíte podélně na tenké plátky, získáte základ na další skvělé jídlo – plněné závitky. Například na způsob italských cannelloni, když plátky potřete lahodnou směsí ricotty, rozšťouchaného hrášku, nasekaného špenátu, čerstvé máty a vajec, zarolujete a zapečete spolu s rajčaty a mozzarellou. Nebo vyzkoušejte jinou verzi, s brynzou a parmazánem.
Naložte si je
Jestli máte rádi chuťovky a baví vás zavařovat, zkuste si naložit plátky cuket podobně jako okurky, do sladkokyselého nálevu. Jsou výborné k masu, těstovinám i do různých salátů.