Variace na oblíbené mojito: s jahodami, okurkou, levandulí i kokosem
Zamilujete se do něj po prvním ochutnání. Tenhle koktejl je trhákem každého léta. Voňavý, příjemně sladký, trošku kyselý a hlavně osvěžující. Vyzkoušejte mojito i v jiných variantách, než je ta klasická!
Kde se vlastně vzalo? Mojito je původem z Kuby, kde se také neoficiálně stalo národním nápojem (lidově se mu říká tekutá Kuba). Ve světě ho pak rychle zpopularizovali Američané. Rád ho například popíjel Ernest Hemingway, ovšem bez cukru. Dnes ho s oblibou pijí lidé po celém světě. Na pláži, u barů na diskotékách, na lehátkách u bazénů nebo v křesílkách na zahradě pod letní noční oblohou.
Originál se nikdy neomrzí
A protože je mojito opravdu velmi populární koktejl, vznikají samozřejmě i jeho nejrůznější chuťové variace přidáním různých druhů ovoce, nebo dokonce zeleniny. Než je ale začnete zkoušet, je dobré osvojit si přípravu toho originálního. I u něj se recepty liší, obvykle je ale složení následující:
Základ nápoje tvoří kvalitní bílý rum. Nejdříve do větší sklenice vymačkejte šťávu z půlky limetky, přidejte dvě lžičky třtinového cukru a promíchejte. Pak přidejte asi osm lístků máty, které předtím trochu promněte v dlaních, aby se z nich uvolnily vonné silice. Někdy můžete vidět, že se při přípravě drtí mátové lístky přímo ve sklenici s nakrájenou limetkou a cukrem. To raději nedělejte, lístky také netrhejte na meší kousky, protože pak máta může zhořknout. Sklenici naplňte drceným ledem, přidejte 6 cl bílého rumu a obsah sklenice promíchejte. Nakonec sklenici dolijte sodou a opět promíchejte. Podávejte s brčkem a ozdobené nakrájenou limetkou a lístky máty. Pokud budete chtít nealkoholickou verzi, takzvané Virgin Mojito nebo Nojito, nahraďte rum jablečným džusem nebo přidejte trochu víc cukru a sodovky.
Varianty s ovocem, zeleninou i bylinkami
Máte-li chuť experimentovat, zkuste některou z následujících variant oblíbeného nápoje:
Melounové mojito
Co budete potřebovat:
- 40 ml bílého rumu
- 1 limetku
- 10 lístků čerstvé máty
- 3 lžičky třtinového cukru
- 7 kostiček bezpeckového melounu
- sodu na dolití
Meloun rozmixujte. Do sklenice dejte nakrájenou limetku a třtinový cukr a společně rozmačkejte. Přidejte mátové lístky lehce podrcené v dlaních a rozmixovaný meloun a sklenici dosypte ledem. Přilijte rum a dolijte sodou. Ozdobte plátkem melounu a snítkou máty a podávejte s brčkem.
TIPY:
- Pro děti můžete připravit stejně dobrou nealkoholickou verzi. Stačí vynechat rum.
- Výtečná je i kombinace nakrájeného melounu a okurky, které nejdříve lehce podrtíte přímo ve sklenici spolu s cukrem a limetkovou šťávou a pak přidáte ostatní přísady.
Okurkové mojito
Co budete potřebovat:
• 1 limetku
• 1/2 oloupané okurky
• 3–4 snítky čerstvé máty
• 1 lžíci cukru
• led
• 60 ml bílého rumu
• 120 ml sody
Půlku limetky nakrájejte na měsíčky a lehce je podrťte ve sklenici dřevěnou paličkou nebo lžící s cukrem. Ze zbylé půlky limetky vymačkejte šťávu, rozmixujte ji s okurkou, přilijte do sklenice, přidejte lístky máty lehce podrcené v dlaních a led. Přilijte rum a nakonec sklenici dolijte sodou.

Jablečné mojito
Co budete potřebovat na 1 koktejl:
• 375 ml jablečného džusu
• 10 lístků čerstvé máty
• 1/4 lžičky cukru
• 75 ml bílého rumu
• 15 ml čerstvé limetkové šťávy
• led
• 90 ml sody
Jablečný džus svařte v kastrůlku na třetinu (75 ml) a nechte vychladnout. Nalijte ho do sklenice, přidejte cukr a promíchejte. Pak přidejte mátové lístky lehce podrcené v dlaních, rum a limetkovou šťávu, promíchejte a přisypte led. Sklenici dolijte sodou a lehce promíchejte.
Jahodové mojito
Co budete potřebovat:
• 30 ml cukrového sirupu (nebo 2 lžičky třtinového cukru)
• 3 větší jahody
• 4–5 snítek čerstvé máty
• 1/2 limetky
• 50 ml bílého rumu
• sodu na dolití
Ve vychlazené sklenici utřete barmanským tloučkem (nebo obrácenou lžící) sirup (cukr) s jahodami. Rozdrťte je hodně, aby se z nich uvolnilo co nejvíc vůně a šťávy. Do sklenice přidejte lístky máty lehce podrcené v dlaních, přecezenou šťávu z limetky, rum a dobře promíchejte. Sklenici naplňte ledem a dolijte sodou a nakonec ji ozdobte plátky jahod a lístky máty.
TIP: Pokud děláte koktejly často, bude se vám hodit větší množství cukrového rozvaru (sirupu). V chladu vydrží téměř nekonečně dlouho a na jeho přípravu budete potřebovat 500 ml vody a 500 g krupicového cukru. Povařte je v kastrolu, až se cukr úplně rozpustí, a nechte vychladnout.
Malinové mojito
Co budete potřebovat:
- 120 g čerstvých nebo mražených malin
- 1 limetku
- 2 lžičky třtinového cukru
- hrst čerstvé máty
- 50 ml bílého rumu
- sodovku na dolití
- led
Ve vysoké sklenici rozetřete barmanským tloučkem (nebo obrácenou lžící) maliny s limetkovou šťávou a cukrem. Přidejte lístky máty lehce podrcené v dlaních a rum, sklenici naplňte ledem a dolijte sodovkou. Podávejte ozdobené lístky máty a dílky limetky.

Levandulové mojito
Co budete potřebovat:
- 8 velkých lístků máty
- 1 lžíci levandulového sirupu
- 50 ml bílého rumu
- 1/2 limetky
- led
- sodu na dolití
Do sklenice nalijte levandulový sirup, přidejte mátové lístky lehce podrcené v dlaních, rum a šťávu z limetky, sklenici dosypte ledem a promíchejte. Dolijte sodou, znovu promíchejte a podávejte ozdobené snítkou levandule.
Kokosové mojito
Co budete potřebovat:
- 30 ml cukrového sirupu
- 8 lístků máty
- 50 ml rumu
- 30 ml kokosového mléka
- limetku
- led
- sodu na dolití
Naplňte šejkr do poloviny ledem, přidejte lístky máty, rum, kokosové mléko a limetkovou šťávu a vše důkladně protřepejte. Obsah šejkru přelijte do sklenice s ledem, dolijte sodou a ozdobte snítkou máty.
Grepové mojito
Co budete potřebovat (množství je na 4 koktejly):
• 1/3 hrnku cukru
• 1/2 hrnku vody
• 1/2 hrnku lístků čerstvé máty + pár snítek na ozdobení
• 1 červený grapefruit
• 3/4 hrnku bílého rumu
• 3 hrnky ledu
• 1 hrnek sody
V kastrůlku přiveďte k varu cukr s vodou, odstavte z ohně, přidejte mátové lístky a nechte stát 10 minut. Pak směs přeceďte přes sítko do vhodné nádoby a nechte vychladnout. Lístky vyhoďte.
Grep dobře omyjte teplou vodou a pomocí škrabky z něj okrájejte kůru (jen vrchní část, ne bílou). Dejte ji do velké sklenice, přidejte rum, sklenici zakryjte a nechte stát 30 minut. Pak rum přeceďte přes sítko.
Z grepu vykrojte malým nožíkem jednotlivé dílky dužiny bez blanek a do každé sklenice dejte dva nebo tři. Pak do sklenic rozdělte tři čtvrtiny ledu, do každé vmíchejte 3 lžíce ochuceného rumu, 2 lžíce připraveného mátového sirupu a 1/4 hrnku sody. Sklenice doplňte zbylým ledem a ozdobte mátou.