Červená řepa: Recepty na pomazánky, řepovou polévku i teplý salát s kozím sýrem

29. listopadu 2018 • 00:00

Červená řepa je pro podzim a zimu typická a v poslední době se těší velké oblibě i u našich nejmenších. Nejenže je velmi zdravá, ale na talíři působí zábavně díky své růžové barvě. Pokud jste na řepu díky školní jídelně zanevřeli, dejte jí znovu šanci. Zkuste některý z těchto receptů z červené řepy a mějte růžovější den.

S řepou se dá v kuchyni doslova kouzlit. Můžete ji použít syrovou do pomazánek, upéct nebo ugrilovat společně se sýrem či batáty nebo rovnou vyzkoušet polévku s krutony. Fantazii se meze nekladou a věřte, že chutnat bude skvěle na jakýkoliv způsob. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Pečená řepa třikrát jinak

Pro podzimní chladné dny zvolte pečenou řepu v troubě či na grilu. Zahřeje, zasytí a se zlatavou kůrčičkou vás bude tahle kořenová zelenina rozhodně bavit. První variantou je skvěle dochucená pečená řepa se sladkými bramborami. Pečená zelenina bude skvělá jako příloha i jako lehký oběd s bylinkovým dipem.

Pokud milujete vůni pečeného česneku, pusťte se do pečené řepy s česnekem a sýrem feta. Spojení sladké řepy a slaného řeckého sýru je oblíbená klasika a vlašské ořechy jsou pak opravdovou křupavou třešničkou. Pokud si s jídlem rádi hrajete a přejete si, aby na talíři vypadalo opravdu stylově, zkuste pečenou řepu ve slanině s bylinkami, kdy je řepa zabalená do plátků slaniny a svázaná pomocí snítky dokonale voňavého tymiánu a rozmarýnu.

Recepty z řepy na skvělé pomazánky

Pomazánky jsou vždy skvělou záchranou, když čekáte návštěvu nebo nevíte, co připravit dětem k večeři. Jejich příprava nezabere příliš času a tyhle řepové navíc zaujmou i na pohled. Pomazánka z červené řepy s lučinou a česnekem bude chutnat skvěle na topinkách i jednohubkách a dozdobit ji můžete například vlašskými nebo pekanovými ořechy. Pokud česneku příliš neholdujete, pochutnáte si na pomazánce z řepy a tvarohu s pár kapkami citronové šťávy

Pesto z červené řepy

Pesto jednoznačně patří do italské kuchyně stejně tak jako těstoviny. Každý z nás jistě zná to bazalkové, ale co takové pesto na špagety z červené řepy? To zní zajímavě, že? A připravuje se dost podobně – oříšky a sýr pecorino jsou jedny z hlavních ingrediencí. Tohle pesto nejenže chutná naprosto famózně, ale špagety jsou díky němu dokonale růžové.

Salát s kozím sýrem a řepou na dva způsoby

Kozí sýr má specifickou chuť, která ne každému sedne, avšak s červenou řepou se doplňuje skvěle. Salát ze syrové červené řepy s kozím sýrem je nabušený vitaminy a s medovou zálivku a domácím sýrovým pečivem zaujme i fajnšmekry. Pokud ale přece jen dáváte přednost řepě vařené, teplý salát z grilované řepy s kozím sýrem, jablky a rukolou pro vás bude to pravé.

Řepová polévka s křenem i zelím

Jestli právě bojujete s nějakým bacilem, nic vás nezahřeje tolik jako teplá polévka. Řepná polévka s lehce štiplavým křenem působí doslova jako životabudič. Hledáte-li jemnější chuť nebo se chystáte vařit polévku pro děti, můžete zkusit hustou polévku z červené řepy, která vás zasytí na pěkně dlouhou dobu a se lžící zakysané smetany navrch bude chutnat skvěle.

Milujete husté krémové polévky? Potom musíte zkusit i další inspirativní recepty. Najdete je ZDE >>>

Autor: Tereza Matoušková