Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a nejčastější chyby, které ji mohou pokazit

21. června 2025 • 04:59

Taky rádi chodíte v horkých dnech na ledovou kávu do kavárny? Nemusíte. Naučíme vás, jak si ji připravit doma tak, aby byla naprosto dokonalá. Když víte, jak na to, je to velmi jednoduché. Navíc si kávu můžete přizpůsobit a vylepšit přesně tak, jak chcete.

Když dostanete chuť na ledovou kávu, nabízí se jednoduché řešení – uvařit si oblíbenou černou kávu, nalít ji na led, přidat mléko, případně sirup či cukr podle chuti, a je hotovo. Získáte nápoj, který je možná fajn, ale pokud si chcete vychutnat ledovou kávu, která nebude vodová, hořká ani mdlá, vyplatí se vložit do její přípravy trochu více úsilí. A především se vyvarovat chyb, kterých se lidé při domácí přípravě ledové kávy dopouštějí. Toto jsou ty nejčastější.

Používáte příliš mnoho vody

Ledová káva obsahuje led, který dříve nebo později roztaje, což povede ke zředěnému nápoji. Ten pak samozřejmě nebude tak silný a bude chutnat vodnatě. Vyhnout se tomu můžete snadno tak, že s tím budete počítat už na začátku, během vaření kávy. Udělejte ji zkrátka silnější. Při přípravě klasické kávy se obvykle doporučuje poměr 1 gram kávy na 16 gramů vody. Při přípravě ledové kávy tedy množství vody snižte na poměr 1 gram kávy na 12 gramů vody, nebo dokonce na 8 gramů vody. Díky tomu bude ledová káva chutná a silná, i když led začne tát.  

A znáte affogato? 

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub/Kristýna Juřicová, CNC

Naléváte horkou kávu na led

Problém s tím, že je ledová káva moc vodnatá, způsobuje i to, když do sklenice s ledem nalijete čerstvě uvařenou kávu, aniž byste ji nechali nejdříve vychladnout. Led při kontaktu s horkou kávou samozřejmě hned roztaje a nápoj tím hodně naředí. Nejdříve tedy uvařte silnou kávu, počkejte, až vychladne a pak ji ještě nechte vychladit v ledničce. Pokud nemáte čas, nebo zapomenete kávu včas připravit, mějte pro tento případ místo klasických ledových kostek připravené mražené kostky kávy. Stačí vychladlou kávu nalít do tvořítka na led a uložit do mrazáku.Když je pak zalijete horkou kávou, sice roztají, ale káva si zachová svou chuť.

Káva, kterou naléváte na ledové kostky, by měla být studená. Káva, kterou naléváte na ledové kostky, by měla být studená. • Autor: iStock

Výjimkou z tohoto pravidla je káva zvaná flash brew – blesková ledová káva pro ty, kteří spěchají. Ta se připravuje tak, že se filtrovaná horká káva nechá překapávat přímo na led ve sklenici. Důležité v tomto případě je, aby káva byla dostatečně silná (množství vody se snižuje na dvě třetiny). Po roztátí ledu, který kávu ochladí a zředí, je pak velmi chutná a hlavně velmi rychle připravená. Pokud potřebujete konkrétní rozpis ingrediencí, školitelka firmy Lavazza Kathleen McCarthy doporučuje uvařit kávu z 20 g mleté kávy a 240 g vody a horkou ji nalít do sklenice s 80 g ledu. 

Kávu špatně chladíte

Uvařenou kávu, kterou necháváte vychladit v ledničce, byste měli mít vždy v dobře uzavřené nádobě. Kdybyste ji nechali ve sklenici bez víčka, káva nasaje ostatní pachy z ledničky. A představte si, že tam máte zrovna zbytek filé od večeře. Kávu s rybí příchutí asi nechcete... 

Uvařenou kávu necháváte v ledničce moc dlouho

I když máte kávu v ledničce v dobře uzavřené nádobě, neměli byste ji tam nechávat moc dlouho. Čím déle tam bude pobývat, tím bude její chuť méně výrazná a možná až zatuchlá. Nechte tedy kávu vychladit a pak ji co nejdříve spotřebujte. Případně na přípravu ledové kávy použijte kávu cold brew, kterou můžete skladovat i delší dobu. Připravíte ji tak, že večer zalijtete čerstvě umletou kávu studenou vodou, necháte ji louhovat 12–24 hodin a pak scedíte. Výhodou takto připravené kávy je, že neoxiduje tak rychle jako klasická káva, je méně kyselá a lze ji skladovat jeden až dva týdny, aniž by výrazně změnila chuť.

Cold brew má trochu sladší chuť než káva připravovaná klasickým způsobem. A také vám déle vydrží v ledničce, aniž by výrazně změnila svou chuť. Cold brew má trochu sladší chuť než káva připravovaná klasickým způsobem. A také vám déle vydrží v ledničce, aniž by výrazně změnila svou chuť. • Autor: iStock

Používáte nesprávnou metodu přípravy kávy

Každý způsob přípravy kávy dokáže zvýraznit jiné chutě. Pokud připravujete kávu filtrovanou, výsledkem bude světlejší a lehčí káva, která se perfektně hodí pro milovníky ledové kávy bez mléka. A jeden malý trik od baristů: Než nasypete mletou kávu do papírového filtru, opláchněte ho nejprve horkou vodou. Odstraníte tím drobný prach a papírovou pachuť.

Naopak, pokud máte rádi kávu s plnějším tělem a intenzivnější chutí, sáhněte po klasickém french pressu, tedy kávě připravované v konvici s pístem. Dodá kávě bohatou, zemitou chuť a hodí se pak jako základ i pro ledovou kávu s mlékem, která je příjemně výrazná a zároveň jemná.

Jak připravit ledovou kávu a čím ji dochutit

Pro přípravu ledové kávy začněte tím, že do sklenice nasypete kostky ledu a na ně nalijete studenou kávu (buď předem uvařenou a vychlazenou, nebo cold brew). Sklenici pak můžete ještě dolít mlékem podle vlastního výběru. Může to být klasické plnotučné mléko nebo rostlinné alternativy, jako je mandlové, ovesné nebo například sójové mléko, případně i trocha smetany. Máte-li to rádi, klidně si ledovou kávu i oslaďte. Když použijete cukr, míchejte kávu tak dlouho, dokud se nerozpustí. Lepší je v tomto směru cukrový sirup, který si snadno připravíte doma svařením 1 hrnku cukru a 1 hrnku vody, dokud se cukr nerozpustí. Po vychladnutí ho uložte do ledničky a použijte podle potřeby. Můžete do něj také přidat vanilkový extrakt nebo celou skořici a vyrobit si tak domácí ochucené sirupy. Někomu možná bude chutnat i javorový nebo agávový sirup, případně zdravější čekankový sirup.   

Hlavně nezapomeňte, je to vaše káva. Její příprava by vás neměla stresovat. Experimentujte, zkoušejte, co vám chutná nejvíc. Právě v tom je kouzlo ledové kávy. 

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub/Kristýna Juřicová, CNC

Zdroj: Huffpost.com, Lavazza.com, Loveandlemons.com

Autor: Anna Kopečková