Carpaccio: Už jste ochutnali melounové, okurkové nebo rajčatové? Tato delikatesa vás překvapí!

7. srpna 2021 • 00:00

Dopřejte si Itálii na talíři a vyzkoušejte specialitu studené kuchyně v podobě lahodného carpaccia v mnoha jeho obměnách. Kromě klasického pokrmu z hovězí svíčkové si můžete připravit také vynikající carpaccio zeleninové nebo dokonce kouřem provoněné melounové, jehož chuť vás ohromí!

Carpaccio je vynikajícím předkrmem, který si můžeme dopřát i jako lehký hlavní chod. Tento pokrm byl připraven poprvé v Benátkách na přání hraběnky, která si u místního šéfkuchaře vyžádala pokrm ze syrového masa. Ten pohotově nakrájel na tenké plátky hovězí svíčkovou, kterou své zákaznici naservíroval společně s majonézou. Pokrm nejen hraběnce, ale i ostatním hostům natolik zachutnal, že na svou popularitu nenechal dlouho čekat.

Dnes si lze původem italskou delikatesu, která byla nazvána podle místního malíře jménem Vittore Carpaccio, jehož oblíbenými barvami byla právě cihlově červená a krémová – tóny zrcadlící novou specialitu jídelního lístku, dopřát nejen ve verzi masové, ale také zeleninové či ovocné.

Již nyní můžete vyzkoušet např. carpaccio okurkové, rajčatové, hruškové, žampionové nebo také velmi oblíbené z právě dozrávající červené řepy, které si můžeme dopřát i ve variantě s mangoldem nebo granátovým jablkem. Avšak prázdninovou specialitou je carpaccio melounové, které je opravdovou letní delikatesou.  

Carpaccio z pečeného melounu

Ingredience na 8 porcí:

  • 1 meloun bezsemenný (2,5 kg)
  • olivový olej
  • sůl
  • barbecue smokey omáčka s lehce uzeným aroma (ideálně s whiskey)

K servírování:

  • balzamikové glazé
  • citronová šťáva
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • rukola
  • parmazán
  • olivový olej

1. Meloun dejte na prkénko, z obou konců jej skrojte do roviny, aby se vám nekutálel, a z celého plodu pomocí ostrého nože odstraňte zelenou slupku včetně bílé dužiny.

2. Okrájený meloun z jedné strany opět seřízněte, posaďte na plošku a celý jeho povrch nakrájejte do mřížky podobně jako šunkovou pečeni. Nejprve udělejte zářezy podél celého plodu od stopky ke špičce, cca 1 cm hluboké, a poté veďte řezy napříč.

3. Do zapékací mísy nebo pánve nalijte trochu olivového oleje, dno vymažte a vložte melounovou „pečínku“. Celý povrch sladkého plodu důkladně posolte. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C při nastaveném programu klasického pečení horním a dolním topným tělesem nebo na 200 °C při tepelné úpravě horkým vzduchem po dobu 2 hodin.

4. Poté ovoce vyjměte, nechte vychladnout a uložte na minimálně půl dne, ale klidně i na dva dny do lednice. Tímto krokem odležení se promění jak jeho textura, tak objem. Tekutinu, kterou meloun během této doby uvolní, slijte (pro další úpravu nebude zapotřebí).

Ke grilování se hodí letní drinky. Nepřehlédněte našich 6 nealko tipů >>>

5. Odleželý meloun opatrně přendejte do pánve vyložené pečicím papírem a celý jej potřete BBQ omáčkou. Nakonec opět osolte, vložte do trouby vyhřáté na nejvyšší stupeň (ideálně na program horkovzduch) nebo uzavíratelného grilu a pečte nebo grilujte, dokud meloun na povrchu nezčerná.

6. Hotový meloun nechte vychladnout a ideálně ještě nachladit v lednici. Pak jej opatrně přendejte na prkénko a filetovacím nožem nakrájejte na co nejtenčí plátky. Servírujte jako klasické hovězí carpaccio.               

Autor: VDŠ