Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na recepty pro zoufalé babičky

11. července 2020 • 00:00

Děti jsou poměrně náročnými strávníky. Obvykle mají jen pár oblíbených jídel, kterými se jim zavděčíte, a hned tak něco nesnědí. Babičky, u kterých teď tráví letní prázdniny, to tak nemají vůbec lehké. Vybrali jsme hned patnáct receptů na pokrmy, které jim stoprocentně budou chutnat.

Přesvědčte se, že klasické pokrmy, které dětem často zprotivila školní či dokonce už školková jídelna, pro ně mohou být v domácí verzi neodolatelné. S chutí tak snědí třeba i nenáviděnou koprovku, rajskou nebo kuře na paprice. Sázkou na jistotu jsou pak samozřejmě tradiční sladké pokrmy, kterých je hned celá řada. Ať už vsadíte na kterýkoliv z vybraných pokrmů, odměnou vám bude dočista „vylízaný“ talíř. A navíc nebudete muset trávit u plotny půl dne. Celý recept najdete po kliknutí na název pokrmu.

Kuřecí řízky

Dozlatova opečené řízky z kuřecího masa milují snad všechny děti. Aby se do nich ale pustily skutečně s chutí, připravte jim je tentokrát v miniaturní verzi a obalte je ve strouhance z toastového chleba, smíchané s jemně nasekanou zelenou petrželkou a plátky mandlí. Budou úžasně křupavé a vypečené. Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou servírujte s dohladka vyšlehanou bramborovou kaší a okurkovým nebo rajčatovým salátem. Řízečků ale udělejte raději hned dvojnásobnou dávku, protože skvělé jsou i studené, jen tak s chlebem. Navíc si je můžete do batůžku zabalit k svačině, až vyrazíte někam na výlet.

Rajská

Tahle omáčka obvykle chutná všem dětem, problém ale mívají s vařeným hovězím masem, zvlášť pokud je tužší. Nahraďte ho proto tentokrát raději chutnými kuličkami z mletého hovězího masa, které můžete buď osmažit na pánvi, nebo upéct v troubě. Vyjde vás to levněji a navíc příprava nezabere tolik času. Po rajské omáčce s masovými koulemi a těstovinami se jen zapráší. Skvěle chutná ale i s houskovým knedlíkem.

Kuře na paprice

Jestli vaše vnoučátka dávají přednost spíše kuřecímu masu, uvařte jim kuře na paprice, které je hotové za tři čtvrtě hodinky. Použít můžete buď celá kuřecí stehna i s kostí, nebo jen čisté, na kousky nakrájené maso. Prsíčka jsou sušší, stehna šťavnatější. Nejlepší přílohou jsou vařená kolínka, do kterých lahodná omáčka nateče, a vy si tak dosytosti užijete její lahodnou chuť.

Koprovka

Mezi rychlovky patří i další omáčka, připravená ze smetany a čerstvého kopru, kterého je v létě všude dost. Vychutnat si ji můžete s vařeným či pečeným hovězím masem, děti ale dávají přednost vajíčku uvařenému natvrdo. Koprovku s vejcem podávejte s vařeným bramborem nebo kynutým knedlíkem.

Pizza

Pizzu milují snad všechny děti, rozhodně ale kvůli ní nemusíte chodit do pizzerie a utrácet majlant. Tenhle italský pokrm snadno zvládnete připravit i doma. A stačí vám na to jen pár základních ingrediencí. Vážně jednoduchá, ale přesto vynikající, je pizza Margherita s omáčkou z na slunci uzrálých rajčat, obložená plátky mozzarelly a lístky čerstvé bazalky.

Těstoviny s červenou omáčkou

K populárním dětským pokrmům patří také špagety s kečupem. Až je vaše vnoučata budou příště vyžadovat, zkuste jim místo nich připravit na pohled podobné, ale rozhodně lepší jídlo z čerstvých surovin. Jednoduchá omáčka z restované mrkve, celeru, cibule a rajského protlaku je nádherně krémová a chutná skvěle. Těstoviny s restovanou zeleninou můžete podávat už za půl hodinky.

Karbanátky s kaší

Králičí maso je lehce stravitelné, jemné, neobsahuje téměř žádný tuk a je bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin. Pro výživu dětí je tedy velmi vhodné. A navíc jeho příprava nevyžaduje příliš času. Ne všem se ale představa chundelatého ušáčka na talíři zamlouvá. Zakamuflujte to, maso namelte a naservírujte jim králičí karbanátky s bramborovou kaší, vylepšenou rozmixovaným sladkým hráškem.

Cuketové placičky

I když většina dětí tepelně upravené zelenině příliš neholduje, v dozlatova usmažených placičkách s křupavým okrajem ji sní většina z nich. A protože je období cuket, které má na zahradě téměř každý, popřípadě se dají levně koupit na trhu nebo v supermarketu, připravte cuketové placičky. Skvěle se k nim hodí dětmi oblíbená bramborová kaše, podávat je můžete ale i jen tak samotné, jako lehkou večeři.

Ovocné knedlíky

Tohle jídlo milují snad všichni, i když někdo dává přednost variantě z tvarohového těsta, další má raději kynuté a jiný zase bramborové těsto. Naplnit se dají jahodami, borůvkami, švestkami nebo jablíčky. My jsme pro vás tentokrát ale vybrali recept na méně známé meruňkové knedlíky z pařeného těsta. Uvnitř skrývají šťavnaté meruňky a na vršku jsou zdobené rozpuštěným máslem, moučkovým cukrem a opraženými mandlovými lupínky.

Palačinky

Podávat je můžete k snídani, svačině, obědu i večeři. Skvělé jsou nejen nasladko, ale i naslano. Děti je nejčastěji vyžadují s oříškovo-čokoládovou pomazánkou nebo džemem, pokud jim je ale předložíte naplněné lahodným vanilkovým krémem a ozdobené čerstvě natrhanými malinami, ostružinami, borůvkami a lesními jahůdkami, uvidíte, že neodmítnou. Palačinky s krémem a lesním ovocem si zamiluje celá rodina.

Rýžový nákyp

Švestky a blumy pomalu dozrávají, tak proč je nevyužít? Třeba pro přípravu rýžového nákypu se skořicí a švestkami, který je neprávem opomíjeným pokrmem, kterému trochu zavařily školní jídelny. Když se udělá správně, chutná luxusně. Úžasně nadýchaný a nádherně vláčný. Skvěle chutná i s meruňkami nebo broskvemi. Pokud ale nemáte po ruce čerstvé ovoce, klidně sáhněte po kompotu.

Vdolky

Dozlatova usmaženým nadýchaným vdolkům s povidly a tvarohem odolá jen málokteré dítě. Škoda jen, že tenhle tradiční sladký pokrm tak trochu upadá v zapomnění. Možná proto, že v dnešní uspěchané době nemají zaměstnané ženy obvykle na přípravu jídla tolik času. Vy si ho ale udělejte a do přípravy těsta a zdobení hotových vdolečků zapojte i vnoučata.

Zemlbába

I tento tradiční pokrm, často podávaný ve školních jídelnách vysušený nebo naopak rozmáčený, může chutnat skvěle. Stačí jen použít ten správný recept a ingredience. Nejčastěji se dělá z rohlíků nebo veky, luxusní chuti ale docílíte, pokud místo nich využijete zbylou vánočku a vše zalijete smetanou s vajíčky, ovoněnou skořicí a pravou vanilkou. Žemlovka s jablkem a hruškou je vynikající teplá, vychutnáte si ji ale i studenou.

Krupicová kaše

Říká se jí pohádka mládí. Možná proto, že ji milují děti, už od těch nejmenších až po náctileté. Když jim krupicovou kaši uvaříte, určitě nešlápnete vedle. Hlavně ji nezapomeňte řádně polít rozpuštěným máslem, bohatě posypat cukrem a kakaem nebo strouhanou čokoládou. Přidat můžete i čerstvé lesní plody. A když vám uvařená kaše zbude, dejte ji do lednice a druhý den si ji vychutnejte studenou jako dezert.

Lívance

Ani tenhle sladký pokrm vám na talíři dlouho nezůstane. Nadýchané placičky se podávají ještě teplé. Skvělé jsou posypané skořicovým cukrem, s jogurtem a oblíbeným džemem, s čerstvým ovocem, ovocným rozvarem nebo dokonce naslano, třeba se smetanovým sýrem. Receptů jsou desítky, ať už na ty s droždím nebo s kypřicím práškem. Kromě toho potřebujete už jen mouku, vajíčka, mléko, případně jogurt, kefír nebo jiný zakysaný mléčný výrobek. Vy tentokrát vyzkoušejte recept na lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem.

Podívejte se na 5 jídel z kuřecího, kterými potěšíte manžela i děti >>>

Autor: Lenka Chvostová