Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s úrodou hravě poradíte, a ještě si pochutnáte!
Rajská jablíčka se již začala červenat na našich polích, zahradách i balkonech. A jestliže také patří mezi vaši nejoblíbenější zeleninu, jsou pro vás naše recepty jako stvořené. Je libo vydatný oběd nebo lehkou večeři, klasiku či neotřelou kombinaci? S námi si přijde na své opravdu každý!
Medově sladká a od sluníčka vyhřátá rajčátka si s chutí dopřejeme čerstvá rovnou z keříku. Když jich ale dozraje víc najednou, je zapotřebí je urychleně zpracovat. Tahle šťavnatá zelenina je naštěstí vynikající v mnoha úpravách, a tak si rajčata můžeme dopřát vařená, pečená, dušená i restovaná. Díky tepelné úpravě se v nich dokonce zvyšuje obsah lykopenu, což je silný antioxidant, který pomáhá snižovat například riziko vzniku rakoviny nebo srdečních onemocnění. Rajčata také dokonale ladí s mnoha dalšími ingrediencemi, a tak je paleta kulinářské inspirace opravdu široká.
Lečo s rajčaty je letní klasika>>>
Rajčátka můžete i zavařit, uvařit z nich výborné pyré, protlak, kečup, který se výborně hodí na langoše s domácím kečupem, či je usušit. Výtečné rajčatové delikatesy si tak budete moci vychutnat po celý rok, aniž byste byli odkázáni pouze na kupované produkty.
Uvařte z nich polévku
Rajčatová polévka je oblíbenou klasikou. Doplnit ji můžeme krutony či dušenou rýží
A protože polévka je grunt, vybrali jsme pro vás jako první recepty na vynikající polévku z pečených rajčat, rajčatovou polévku s cuketou či s čočkou, letní bramboračku s rajčaty, rajčatovou polévku s petrželovým pestem, polévku pappa al pomodoro, mexickou rajčatovou polévku, rajčatovou polévku s řepou a mletým masem, úžasně krémovou a lehce pikantní polévku.
Přidejte je do těstovin
Zapečené těstoviny s rajčaty jsou oblíbenou klasikou, na které si pochutná celá rodina
Jedny z nejoblíbenějších pokrmů s rajčaty jsou ty z těstovin. A není se čemu divit. Na nudlích, špagetách či kolínkách si rádi pochutnají i naši nejmenší, a proto jsou často skloňovány právě ve spojitosti s rodinným obědem či snadnou teplou večeří. Vyzkoušet můžete těstoviny s pečenými rajčaty, kuskus s rajčaty a mátou, králíka v rajčatové omáčce s nudlemi, těstoviny carbonara s cherry rajčátky, těstoviny s pečenými rajčaty, cuketou a grilovanou kukuřicí, penne s rajčaty a čočkou, těstoviny s rajčaty a vodkou, špagety s krevetami, rajčaty a bazalkou, orzo s brokolicí, rajčaty a mozzarellou nebo rajskou omáčku s masovými koulemi a těstovinami.
Rajčata k obědu i večeři
Cuketové rolky s brynzou v rajčatové omáčce
Jako vynikající lehkou večeři si můžete připravit originální květákový quiche s rajčaty, sardinky v ostré rajčatové omáčce, zapečené artyčoky s parmazánem v rajčatové omáčce, pstruha s rajčatovou salsou a pomerančem, rajčatovou omáčku s krevetami, topinky s pestem, pečenými rajčátky a mozzarellou, koláč z listového těsta s rajčaty a chorizem, pečené papriky se sýrem, rajčaty a pestem, zapečená rajčata s mozzarellou, rajčatovou focacciu, rajčatové carpaccio, fazole s rajčaty a cuketou, zapečené gnocchi s rajčatovým pyré nebo cuketové rolky s brynzou jak jinak než v rajčatové omáčce.
Když máte chuť na maso
Citronová kuřecí prsa s rajčaty a olivami
Z masitých pokrmů se můžete nechat inspirovat receptem na kotlety s rajčaty a mozzarellou, vyzkoušet citronová kuřecí prsa s rajčaty a olivami, guláš s rajčaty, vepřovou roládu na rajčatech, králíka s rajčaty a tymiánem, rajské kapustové závitky s mletým masem, rajčata plněná mletým masem či masové koule zapečené v rajčatech.
Jak využít sušená rajčata
Chuť sušených rajčátek skvěle ladí s tymiánem
Sušená rajčata jsou v kuchyni oblíbená zejména díky své intenzivní chuti. Výborným předkrmem je např. špenátová roláda s tvarohem a sušenými rajčátky. Za vyzkoušení však stojí také krůtí závitky se sušenými rajčaty a fetou, gnocchi se slaninou, sušenými rajčaty a parmazánem nebo fazolový salát s rajčaty. Vynikající je z nich i domácí pesto a špagety s pestem ze sušených rajčat.
Například v salátech nebo jen tak s pečivem si také jistě pochutnáte na karamelizovaných rajčátkách v olivovém oleji, ke grilovanému masu je vynikající také např. rajčatová salsa.