Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Zatímco v zimě každý uvítá talíř horké polévky, která ho zahřeje, v létě jsou ideální studené lehké polévky z ovoce nebo zeleniny. Uvařte si polévku večer, kdy je už chládek, a dejte si ji druhý den pěkně vychlazenou k svačině, obědu nebo večeři. Osvěží vás a příjemně zasytí zároveň.
Příprava polévek za studena se těší veliké oblibě především v zemích, kde vyšší teploty převládají celoročně. A během parných dnů, kdy příroda rozdává bohatou úrodu zeleniny a ovoce, určitě stojí za to si je dopřát i u nás.
Vyzkoušejte jednu z verzí studené polévky gazpacho >>>
Aby byl výsledek dokonalý, budete kromě dobrého receptu na přípravu potřebovat i perfektní suroviny. Pokud nemáte úrodu z vlastní zahrady, zaměřte se při nákupu ovoce nebo zeleniny na tu nejvyšší kvalitu a dejte přednost těm z ekologického zemědělství. Biopotraviny poznáte podle označení logy biolistu nebo biozebry a v případě nebalených potravin můžete prodejce požádat o certifikát. Kromě supermarketů nebo farmářských trhů biopotraviny zakoupíte také přímo na ekofarmách.
Studené polévky ze zeleniny
Patrně nejznámější studenou polévkou je gazpacho. Zeleninová polévka pocházející ze španělské Andalusie má mnoho verzí. Základem by ale vždy měla být šťavnatá rajčata vyzrálá na slunci, která polévce dodají krásnou červenou barvu. Z Bulharska pochází další studená polévka tarator, která tak trochu připomíná řecké tzatziki, jen je samozřejmě řidší.
Velmi osvěžující je melounovookurková polévka s plátky parmské šunky, kterou můžete podávat třeba jako předkrm na letní párty. A velkou delikatesou, která se podává i jako součást slavnostních menu, je studený pórkový krém pocházející z francouzských lázní Vichy s krásným názvem Vichyssoise. Zkuste si ho udělat podle našeho receptu:
Studená pórková polévka Vichyssoise
Francouzská studená polévka z pórku Vichyssoise.
Co budete potřebovat:
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibuli
- 400 g pórku (jen bílou, případně i světle zelenou část)
- 1 l kuřecího vývaru
- 600 g oloupaných brambor
- 250 g smetany (nejlépe tučnější, na šlehání)
- mletý muškátový oříšek
- mletý pepř
- sůl
1. Jemně nakrájenou cibuli orestujte v hrnci na másle s olejem. Přidejte pórek nakrájený na kolečka a nechte zesklovatět (pozor, aby cibule s pórkem nezhnědly). Přidejte brambory nakrájené na kostičky, zalijte vývarem, lehce osolte, přiveďte k varu a na mírném ohni povařte asi 30 minut, dokud brambory a pórek nezměknou.
2. Polévku nechte zchladnout, rozmixujte ji ponorným mixérem na hladký krém, a když vychladne na pokojovou teplotu, vmíchejte do ní smetanu a dochuťte ji malou špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem.
3. Před podáváním polévku ozdobte pažitkou nebo osmaženými kolečky pórku.
Výborná je i studená polévka z červené řepy. Znají ji třeba v Polsku, Litvě nebo Lotyšsku, kde se jí říká chlodnik. Vyzkoušejte trochu podobný a neméně chutný recept:
Studená polévka z červené řepy se zakysanou smetanou
Studená polévka z červené řepy se zakysanou smetanou
Co budete potřebovat:
- 500 g červené řepy
- 1 cibuli
- 1 l zeleninového vývaru
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl a mletý pepř
Postup:
1. Cibuli a červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky.
2. Do hrnce nalijte vodu, přidejte nakrájenou zeleninu, zázvor a podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu vařte minimálně 20 minut.
3. Z polévky odstraňte zázvor, rozmixujte ji a nechte pořádně vychladit. Podávejte ji ozdobenou zakysanou smetanou a lístečky červené řepy.
Úrodu letních cuket můžete využít i na přípravu další studené polévky:
Studená cuketová polévka s bazalkou
Studená cuketová polévka s mátou
Co budete potřebovat:
- 600 g cuket
- 400 ml kuřecího vývaru
- 1 cibuli
- hrst lístků čerstvé bazalky
- 1 stroužek česneku
- 150 ml smetany
- sůl a mletý pepř
Postup:
1. Cukety omyjte, zbavte konců a nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
2. Ve větším hrnci nechte rozehřát olivový olej, přidejte cibuli a osmažte dozlatova. Poté přidejte cukety, česnek a za občasného míchání restujte 5 minut. Přilijte vývar, podle chuti osolte a opepřete a vařte asi 15 minut.
3. Přidejte bazalku, polévku rozmixujte tyčovým mixérem do krémové konzistence, nechte vychladnout a pak do ní vmíchejte smetanu. Podávejte ji ozdobenou bazalkovými lístky.
Studené polévky z ovoce
Ovocné studené polévky jsou nejen osvěžující. Můžete je podávat i jako netradiční letní dezert. Například polévku z pomeranče a papáji ozdobenou smetanovými nočky, polévku z třešní nebo višní s makovými nočky nebo studenou jahodovou polévku.
Studená jahodová polévka se zakysanou smetanou
A na letním večírku můžete přátele ohromit třeba touto netradičně servírovanou ovocnou polévkou:
Broskvová polévka se šampaňským
Co budete potřebovat:
- 400 g broskvového kompotu (i s nálevem)
- 5 dl vody
- 1 dl šampaňského nebo sektu
- 1 šálek ledové tříště
- 40 g cukru
- šťávu z 1/2 malého citronu
- 3 hřebíčky
- ledové kostky na doplnění
- čerstvou mátu na ozdobení
Postup:
1. Do hrnce nalijte broskvový kompot a vodu, přidejte cukr a hřebíček a přiveďte k varu.
2. Po 10 minutách hrnec postavte do vody s ledovými kostkami a polévku zprudka zchlaďte. Přidejte do ní ledovou tříšť a rozmixujte ji (nejlépe ponorným mixérem) na hladký krém. Přeceďte ho přes cedník a vmíchejte šampaňské nebo sekt a citronovou šťávu.
3. Hotovou ledovou polévku ihned nalijte do sklenic na sekt s kostkami ledu, ozdobte ji snítkami máty a podávejte jako příjemné a neobvyklé osvěžení v horkých letních měsících.