Udělejte si salát v kostce. Bude bavit vás i děti

12. června 2022 • 00:00

Nikde není psáno, že salát musí být servírovaný jen v míse. Můžete ho klidně podávat i v kostce. Tedy přesněji řečeno, může vypadat jako známá rubikova kostka. Je to zábavné, kreativní a touto malou delikatesou ohromíte děti i hosty, kteří přijdou na návštěvu.

Vlastně je to strašně jednoduché. Nakrájíte různě barevné druhy zeleniny, ovoce, případně sýrů na stejné kostičky a pak z nich sestavíte jednu velkou kostku, kterou dochutíte a ozdobíte. 

V kostce si můžete připravit třeba i tento salát >>>

Video se připravuje ...

Krájení kostiček je trochu výzva a vyžaduje trpělivost. Je ale důležité snažit se udělat je pokud možno co nejvíc stejné, protože z různě velkých a hlavně nepravidelných kostiček se vám velká kostka bude špatně sestavovat. Zkuste si nejdřív vytvořit jednu kostku o straně přibližně 2–2,5 cm a podle té pak nakrájejte zbytek. Z tohoto důvodu je dobré vybírat zeleninu, ovoce nebo sýry, které mají pevnější strukturu. I tak je výběr celkem široký. Vhodné jsou melouny (ideálně bez pecek), okurky, tvrdší kiwi, nektarinky, jablka, hrušky, mango, ananas, také avokádoředkvičky, červená řepa, dračí ovoce nebo citrusy. Některé druhy ovoce, jako jsou třeba jablka nebo hrušky, namočte po nakrájení do vody z citronem, aby nezhnědly. Ze sýrů se používá nejčastěji feta, kterou lze nahradit balkánským sýrem, zkusit můžete třeba i ementál, goudu nebo sýr s modrou plísní. Záleží jen na vaší chuti a fantazii. V podstatě můžete jako salát v kostce udělat kterýkoli salát, do kterého krájíte přísady na kostičky.

Jakmile budete mít kostičky nakrájené, je čas je sestavit na talíř. Začněte čtvercovou základnou, která bude mít na každé straně tři kostky, dohromady jich tedy bude 9. Kostičky dávejte tak, aby vedle sebe nebyly dvě stejné, ale barvy se střídaly. Jakmile budete mít první vrstvu, pokračujte dvěma dalšími.

Nakonec celé dílo můžete pokapat zálivkou, něčím posypat nebo ozdobit, například drcenými ořechy, sezamovými semínky, bylinkami, různým kořením, zelenými výhonky, zrníčky granátového jablka…

A pokud by se vám sestavení kostky nedařilo, nic se neděje. Barevné kostičky budou vypadat nádherně, i když je naskládáte na hezký talíř či tác a posypete bylinkami nebo kořením.

Nezapomeňte přidat napichovátka Nezapomeňte přidat napichovátka • Autor: iStock

Trocha inspirace pro začátek

Pro inspiraci máme pro vás pár tipů, z čeho salát v kostce sestavit a jak ho ochutit:

1. Červený meloun + meloun galia + kiwi + sýr feta

Dětem můžete kostku pokapat medem, pro dospělé použijte dobrý balzamikový ocet.

2. Červený meloun + okurka + sýr feta + lístky máty nebo jedlé květy na ozdobení

Pokapejte zálivkou z olivového oleje, citronové šťávy, trochy soli a pepře nebo opět použijte dobrý balzamikový ocet.

Můžete vyzkoušet i trochu sofistikovanější zálivku:

Smíchejte 1/4 šálku bílého vinného octa, 2 lžíce javorového sirupu, 1/4 lžičky česnekového prášku, 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru, trochu čerstvě mletého pepře a 1–2 lžíce olivového oleje.

3. Červená řepa + sýr feta nebo balkánský sýr + olivový olej na pokapání + čerstvá řeřicha nebo hráškové výhonky na ozdobení 

4. Různě barevné melouny (alespoň tři barvy, například červený, žlutý a oranžový) posypané čerstvým rozmarýnem, drceným pepřem a pokapané limetkou

Přestavte si salát do kostky

Do kostky lze poskládat i některé důvěrně známé saláty. Například zeleninový salát s balkánským sýrem. Z pevnějších rajčat se dá udělat i vynikající italský salát caprese z různých druhů rajčat, mozzarelly a kaparů ozdobený bazalkou. Vyzkoušejte také okurkovo-avokádový salát s pečeným sýrem feta, kterým můžete celé dílo posypat, nebo trochu jiný salát s melounem a fetou doplněný olivami a cibulí. Jako dezert nebo odpolední svačinka bude skvělý tropický salát nebo citrusový salát s brusinkami.

Autor: AK