Kefírové lívance, muffiny i řezy na plech: Vláčné moučníky z perlivého nápoje

28. března 2023 • 12:00

Kefír si mnozí dopřávají k snídani nebo jako výživnou svačinu, ovšem tento lehce perlivý mléčný nápoj s charakteristickou nakyslou příchutí lze skvěle využít i při vaření či pečení. Výtečně nahradí tučnější smetanu a moučníky získají překvapivě vláčnější texturu. Vyzkoušejte lívance, vdolky i rychlé koláče s ovocem!

Správný kefír na jazyku zaperlí, jelikož kvasinky, které stojí za jeho vznikem, produkují při své činnosti CO2 neboli oxid uhličitý. Ten v těstě vytvoří vzduchové bublinky, takže pak budou vaše moučníky nadýchanější. A vzhledem k minimální kalorické hodnotě kefíru a jeho blahodárným účinkům na trávení budou i o trochu zdravější. 

Kefírem můžete vylepšit třeba lívance >>>

Video se připravuje ...

Lívance bez kynutí dvakrát jinak

Lívance či palačinky s kefírem budou mnohem nadýchanější Lívance či palačinky s kefírem budou mnohem nadýchanější • Autor: iStock

Osvěžující, lehce nakyslá chuť a blahodárné účinky na lidský organismus. Všechny tyto vlastnosti má kefír. Pokud patříte k milovníkům lívanců, pak po něm rozhodně sáhněte. Nebudete muset čekat, až těsto zdlouhavě nakyne, naopak, perlivý kefír vám ho pomůže ještě nakypřit. Získáte těsto, které bude mnohem vláčnější, takže lívance se budou doslova rozplývat na jazyku. Ochutnejte třeba lívanečky Vlasty Buriana nebo usmažte tyhle skutečně jednoduché klasické kefírové lívance.

Kefírové muffiny 

Kefírové muffiny, které můžete připravit na tisíc způsobů Kefírové muffiny, které můžete připravit na tisíc způsobů • Autor: iStock

Máte-li v oblibě muffiny nebo vdolky, pak rozhodně vyzkoušejte recepty, v nichž je základem opět kefír. Do muffinů můžete přidat cokoli, ale nejoblíbenější jsou ty čokoládové. Určitě otestujte exkluzivní čokoládové muffiny nebo jen lehce kakaové muffiny s lentilkami. Jsou ideálním rychlým pohoštěním pro kamarádky i na dětskou oslavu. A opravdu famózní jsou cupcakes zdobené čokoládovým krémem.

Vdolky bez kynutí

Vdolky s povidly Vdolky s povidly • Autor: F.O.O.D.

Vdolky se v Čechách pečou odjakživa a smažily se hlavně o masopustu. Kefírové vdolky s povidly, tvarohem a šlehačkou si můžete dát kdykoli, třeba hned. Jste-li zvyklí hotové vdolky servírovat s klasickými švestkovými povidly, možná rádi pro změnu vyzkoušíte ta jablečná.

Rychlý koláč z kefíru

Ovocný koláč s kefírem Ovocný koláč s kefírem • Autor: iStock

Koláče na plech jsou velmi oblíbené, protože jsou jednoduché na přípravu. Můžete do nich přidat jakékoli ovoce, ale i čokoládu či tvaroh. A když je ještě vylepšíte kefírem, získáte vláčné, chuťově zajímavé těsto, po kterém se jen zapráší. Ochutnejte třeba kefírovou kakaovou buchtu, kterou můžete sníst jen tak, nebo ji vylepšit čokoládovou polevou. Na stole dlouho nevydrží ani neskutečně vláčná dvoubarevná kefírová bábovka. Chcete-li ji udělat ještě o chlup lepší, přidejte rozinky, které si den předem naložíte do rumu. Chybu neuděláte ani kefírovým koláčem s ořechy nebo jednoduchým koláčem s drobenkou, do kterého můžete přidat jakékoli ovoce, čerstvé, kompotované nebo mražené. Budete-li používat ovoce z mrazáku, nerozmrazujte ho, aby se vám koláč zbytečně nepromáčel. Kompotované zase nechte pořádně okapat.

Video se připravuje ...

Autor: red