Kefírová buchta, koláč i lívance: Vláčné moučníky z perlivého nápoje | Magazín | Recepty.cz

Kefírové lívance, muffiny i řezy na plech: Vláčné moučníky z perlivého nápoje

30. března 2019 • 00:00

Kefír si mnozí dopřávají ke snídani nebo jako výživnou svačinu, ovšem tenhle lehce perlivý mléčný nápoj s charakteristickou nakyslou příchutí lze skvěle využít i při vaření či pečení. Výtečně nahradí tučnější smetanu a moučníky získají překvapivě vláčnější texturu. Vyzkoušejte lívance, vdolky i rychlé koláče s ovocem!

Správný kefír na jazyku zaperlí, jelikož kvasinky, které stojí za jeho vznikem, produkují při své činnosti CO2 neboli oxid uhličitý. Díky tomuto zázraku budou vaše moučníky nadýchanější a vzhledem k minimální kalorické hodnotě kefíru i o trochu zdravější. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Lívance bez kynutí dvakrát jinak

Osvěžující, lehce nakyslá chuť a blahodárné účinky na lidský organismus. To všechno kefír je. Pokud patříte k milovníkům lívanců, pak rozhodně sáhněte po kefíru. Nebudete muset čekat, až těsto zdlouhavě nakyne, naopak, perlivý kefír vám ho pomůže ještě nakypřit. Získáte těsto, které bude mnohem vláčnější, takže lívance se budou doslova rozplývat na jazyku. Ochutnejte třeba lívanečky Vlasty Buriana nebo usmažte tyhle skutečně jednoduché klasické kefírové lívance.

Kefírové muffiny a vdolky bez kynutí

Máte-li v oblibě muffiny nebo vdolky, pak rozhodně vyzkoušejte tyhle recepty, v nichž je základem právě kefír. Do muffinů můžete přidat cokoli, ale nejoblíbenější jsou ty čokoládové. Určitě otestujte exkluzivní čokoládové muffiny nebo jen lehce kakaové muffiny s lentilkami. Jsou ideálním rychlým pohoštěním pro kamarádky i na dětskou oslavu. Vdolky se v Čechách pečou odjakživa a smažily se hlavně o masopustu. Tyhle kefírové vdolky s povidly, tvarohem a šlehačkou můžete vyzkoušet klidně hned. Jste-li zvyklí hotové vdolky servírovat s klasickými švestkovými povidly, zkuste příště ta jablečná.

Rychlý koláč z kefíru

Koláče na plech jsou velmi oblíbené, protože jsou téměř hned hotové. Můžete do nich přidat jakékoli ovoce, ale i čokoládu či tvaroh. Když do nich přidáte navíc kefír, získáte vláčné, chuťově zajímavé těsto, po kterém se jen zapráší. Ochutnejte třeba tuhle kefírovou kakaovou buchtu, kterou můžete sníst jen tak nebo ji vylepšit čokoládovou polevou. Na stole dlouho nevydrží ani neskutečně vláčná dvoubarevná kefírová bábovka. Chcete-li ji udělat ještě o chlup lepší, přidejte rozinky, které si den předem naložíte do rumu. Chybu neuděláte ani kefírovým koláčem s ořechy nebo jednoduchým koláčem s drobenkou, do kterého můžete přidat jakékoli ovoce. Budete-li používat mražené, nerozmrazujte ho, aby se vám koláč zbytečně nepromáčel, kompotované zase nechte pořádně okapat.

Zamilovali jste si kefírové těsto? Více receptů najdete ZDE >>>

Autor: aši