Tradiční staročeská jídla s borůvkami: Dejte si knedlíky, hafery nebo lívance se žahourem
V dnešní době se o borůvkách mluví jako o superpotravině s mnoha zdravotními benefity. Naši předci je ale jedli především proto, že jsou dobré a v létě jich byly plné lesy. Objevte borůvkové delikatesy našich prababiček, které patří k létu a prázdninám.
Žahour z jižních Čech
Na stolech našich předků se borůvky objevovaly v létě poměrně často. Sběrem byly proslulé hlavně jižní Čechy, speciálně Jindřichohradecko. Tady říkali borůvkám borovky. A protože se dříve hojně vařily různé kaše, dělali lidé kaši i z borůvek a říkali jí žahour. Kromě borůvek se do ní dávala mouka, cukr a strouhaný perník. Nebyla to klasická hustá kaše, spíš omáčka, jak se jí říká i dnes. Skvělá je k sladkým knedlíkům a hlavně lívancům, které lze vylepšit ještě podmáslím a javorovým sirupem. Vyzkoušejte si modernější verzi žahouru, která se nezahušťuje moukou, ale jen perníkem, a je zjemněná smetanou.
Žahour si můžete dát i s palačinkami>>>
Letní koláč? Kynutý a s borůvkami!
Borůvkový koláč z kynutého těsta je naprostá klasika, na kterou naše babičky nedaly dopustit. Stačí těsto rozprostřít na plech, posypat hustě borůvkami, máslovou drobenkou a za chvíli už z trouby můžete vytáhnout božskou manu, která vám tak krásně zbarví pusu domodra. Kdo by chtěl něco ještě luxusnějšího, může zkusit klasické české koláče vylepšené smetanou a plněné kromě borůvek i tvarohem.
Borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou
Frgály z Valašska
Zatímco v Čechách se pekly koláče, na Valašsku měli a mají oblíbené frgály, velké tenké koláče plněné různými náplněmi. Někdy se jim říká valašské vdolky a naše prababičky je pekly zřejmě už zhruba před 200 lety. Každá měla i své tajemství, jak je upéct, aby byly opravdu dokonalé. Nejčastěji se jako náplň používá mletý mák, povidla nebo sladký tvaroh. Ten když se v létě doplní ještě borůvkami, je to neskutečná dobrota. Těsto si připravte podle klasického receptu. Vykynuté placky těsta pak potřete náplní z měkkého tvarohu, do kterého vmícháte žloutek a ušlehaný bílek a případně trochu cukru (nemusí ho být moc, protože drobenka je dost sladká). Náplň rozetřete na těsto, posypte borůvkami, pak drobenkou a upečte.
Koláče haferáky
Na Valašsku a Lašsku se borůvkám říká hafery a právě odtud pochází další skvělý recept na koláče s borůvkami, které krásně voní perníkem a nemusejí dlouho kynout.
Haferáky
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 40 g čerstvého droždí
- 115 g rozpuštěného vlažného másla
- 2 žloutky
- 75 g krupicového cukru
- špetku soli
- jemně nastrouhanou citronovou kůru
Na náplň:
- strouhaný perník
- borůvky (čerstvé nebo mražené)
- drobenku (100 g másla, 200 g hrubé mouky, 200 g krupicového cukru)
Postup:
1. Do mísy nasypte mouku, uprostřed udělejte důlek a nalijte do něj vlažné mléko. Přidejte rozdrobené droždí a vidličkou je rozmíchejte s mlékem a trochou mouky na kašičku. Nechte chvíli stát, až vzejde kvásek, pak přidejte ostatní přísady na těsto a umíchejte hladké nelepivé těsto.
2. Těsto nechte 15 minut odpočinout a pak ho přendejte na plechy dobře vymazané máslem (těsto vystačí na dva plechy nebo tři kulaté větší koláče). Posypte ho strouhaným perníkem a hustě borůvkami. Pokud nemáte perník, můžete použít například povidla nebo tvaroh.
3. Nakonec koláče posypte drobenkou, okraje potřete vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut dozlatova. Horké koláče můžete po vytažení z trouby potřít ještě rozpuštěným máslem s rumem.
Pěkně naducané knedlíky
Léto a prázdniny si lze jen těžko přestavit bez ovocných knedlíků. Zatímco k jahodám nebo meruňkám je skvělé tvarohové těsto, k borůvkám naprosto ideálně pasuje nadýchané kynuté. Podávané přelité rozpuštěným máslem a zakysanou smetanou jsou prostě dokonalé.
Trhanec z dob císaře pána
Původně rakouské delikatese se u našich sousedů říká Kaiserschmarrn (císařský trhanec). Prý proto, že byl poprvé připraven pro rakouského císaře Františka Josefa, kterému naservírovali během jeho návštěvy Alp tuto místní dřevorubeckou pochoutku. Existuje i další teorie, že na jeho vzniku má podíl císařský šéfkuchař, který vzteky roztrhal palačinku, když do ní nevycválaný kuchtík nasypal rozinky. Jedno je ale jisté, tahle roztrhaná palačinka opečená nejlépe v litinové pánvi může být skvělým dezertem i hlavním jídlem, jehož základem je roztrhaná omeleta s ovocem hustě posypaná moučkovým cukrem, takže tak trochu připomíná zasněžené alpské vrcholky. Trhanec se ještě různě vylepšuje, například šlehačkou, zakysanou smetanou nebo zmrzlinou. Vyzkoušejte trhanec ve verzi s borůvkami a lahodným šodó.