Jak grilovat maso: Záleží na teplotě grilu i marinádě. Co všechno si ještě pohlídat?

24. dubna 2021 • 12:00

Grilování je považováno za jednu z nejsnadnějších příprav pokrmů. Tento dojem plyne ze snadného úklidu po vaření a minima použitého nádobí. Je ale potřeba dodržet několik pravidel, aby vaše maso bylo vždycky šťavnaté a chutné. Podívejte se na časté chyby při grilování masa a domácích burgerů a vyhněte se jim.

Maso na hamburgery: Jak ho správně připravit?

Maso na burgery by mělo být šťavnaté a měkké, což můžeme pokazit přílišným umačkáváním a mícháním. Z masa vymačkáme všechnu šťávu a vzduch a výsledek bude jiný, než jsme si přáli. Všechny připravené ingredience opatrně smíchejte dohromady rukou a maso rozdělte na stejné hromádky. Ty poté na roštu nebo kameni jen rozmáčkněte a uvidíte, že vaše burgery budou křehčí než kdy dříve. Připravte ještě domácí bulky a strávníci vám utrhnou ruce.

Nakládání masa: Vynechte sůl!

Pokud maso nakládáte do marinády předem a necháváte ho v lednici před grilováním odležet, vynechte sůl. Sůl naruší strukturu masa a vytáhne z něj šťávu ještě dříve, než ho položíte na gril. Maso solte až těsně před tepelnou úpravou. Na druhou stranu je ideální večer před marinováním naložit maso do alkoholu nebo balsamikového octa. Dojde k narušení struktury bílkovin a maso bude mnohem křehčí. Tajnou fintou šéfkuchařů je nakládání hovězích steaků přes noc do vodky.

Jaké grilovací nářadí použít

Ať už grilujete u ohně nebo na plynovém grilu, měli byste si pořídit správné nářadí, které je na grilování určené. Vyvarujte se otáčení masa rukou nebo kuchyňskými plastovými obracečkami. Plast se při vysokých teplotách začíná tavit a kuchyňské nástroje mají příliš krátkou rukojeť a mohli byste se popálit. Investujte do pomůcek určených přímo na grilování. Základem jsou kleště s dlouhou rukojetí na obracení masa, drátěný kartáč na čistění roštu a štětce na potírání masa. Profesionální pomůcky zjednoduší vaše grilování a ochrání vás před spáleninami!

Základem při grilování masa je čistota

Gril i nářadí, kterým manipulujete s masem, by měly být vždy dokonale čisté. Nalepené zbytky masa a špatně omytý tuk po předchozím grilování, který zůstane nalepený ať už na roštu nebo na obracečkách, může způsobit trávicí obtíže nebo při grilování vzplanout a nepříjemně páchnout. Gril od větších nečistot vyčistíte, když je ještě lehce teplý, od těch menších a od mastnoty vám pomůžou cibule nebo citron, které navíc působí i jako desinfekce.

Pozor na tekuté podpalovače

S tekutými podpalovači byste měli zacházet opatrně. Chemické látky v nich obsažené mohou ovlivnit chuť jídla nebo způsobit nepříjemné zdravotní obtíže, jako jsou potíže s dýcháním, bolesti hlavy nebo zvracení. Ideální je zapálit oheň pomocí zmačkaných novin a zápalek a postupně přidávat brikety, pokud se ale bez tekutého podpalovače neobejdete, ujistěte se, že gril na dřevěné uhlí má otevřené větrací otvory, pro dostatečný přísun kyslíku a hoření.

Ideální teplota grilu

Stejně jako v případě přípravy masa na pánvi i gril musí být dostatečně rozpálený. Pokud maso položíte na gril příliš brzy, nezatáhne se, bude se pouze ohřívat, lepit se k roštu a výsledkem bude vysušené maso. Gril nechte zavřený 10–15 minut rozpálit, než na něj maso položíte. Nejenže budou maso nebo masové špízy připravené při správné teplotě šťavnaté a rychleji hotové, ale také se vám bude při závěrečném uklízení lépe čistit gril.

Jak na správné propečení?

Pokud maso dáte přímo do ohně, rychle se vám upeče jeho povrch, ale uvnitř zůstane syrové. Při grilování masa je dobré střídat teploty. Ze začátku se doporučuje maso položit na rozpálený rošt či kámen při vysoké teplotě, aby se zatáhlo a všechna šťáva zůstala uvnitř. Postupně jak teplotu snižujeme, maso tak krásně změkne a propeče se celé. Výsledkem by mělo být šťavnaté a křehké maso.

Co způsobí časté otevírání grilu?

Při každém otevření grilu vpustíte do prostoru k masu studený vzduch, čímž snižujete teplotu. Prodlužujete tak dobu grilování a riskujete, že se maso bude nerovnoměrně propékat. Nebuďte netrpěliví a maso kontrolujte méně často. Ideální je řídit základní délku pečení podle časovače nebo teploměru na víku grilu.

Správné odležení masa

Každé maso by se mělo nechat po pečení pár minut odpočinout a vychladnout. Chuť masa se po odležení zvýrazní a nepřijdete o šťávu. Odpočinout nechte maso ale i před pečením, po tom, co ho vyndáte z lednice. Nechte ho stát pár minut při pokojové teplotě, ať se svalovina uvolní a není stažená chladem. Maso bude měkčí a šťavnaté.

Ty nejlepší grilovací marinády na maso najdete ZDE >>>

 

Autor: KF