Vanilkové rohlíčky 13x jinak. Zkuste lahodnou obměnu oblíbeného cukroví
Také milujete kuchyň provoněnou vanilkou? Takhle kouzlit dokážou před Vánocemi jen vanilkové rohlíčky. Tohle křehké a jemňoučké cukroví si samozřejmě můžete připravit podle klasického receptu. Co ale zkusit jeho netradiční obměnu? Máme pro vás hned několik tipů na rohlíčky, které stojí za to vyzkoušet.
Které vanilkové rohlíčky vyzkoušíte jako první?
Klasické vanilkové rohlíčky, vanilkové rohlíčky bez vajec, vločkové vanilkové rohlíčky bez ořechů, vanilkové rohlíčky plněné krémem, pistáciové vanilkové rohlíčky, rakouské rohlíčky aneb Vanillekipferl, vanilkové rohlíčky bez vážení, makové vanilkové rohlíčky, vanilkové rohlíčky s čokoládou, vanilkové rohlíčky pečené ve formičkách, bezlepkové vanilkové rohlíčky, sádlové rohlíčky, rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka
Klasické vanilkové rohlíčky
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 30 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup přípravy:
1. Z mouky, másla, ořechů, cukru a žloutků vypracujeme vláčné těsto, zabalíme ho do fólie a necháme hodinu odpočinout v chladu.
2. Pak těsto rozdělíme na několik částí, vytvoříme z nich válečky silné asi 1 cm a ty nakrájíme na pěticentimetrové kousky. Vytvarujeme z nich rohlíčky, přeložíme je na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 175 °C upečeme dorůžova.
3. Rohlíčky poté necháme vychladnout a ještě vlažné je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Vanilkové rohlíčky bez vajec
Suroviny:
- 100 g namletých vlašských ořechů
- 200 g másla
- 250 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- vanilkový a moučkový cukr na obalení
Postup přípravy:
1. Smícháme máslo, mouku, moučkový cukr a namleté ořechy a vypracujeme těsto. Vysypeme ho na vál, zpracujeme do bochánku, zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odpočinout v lednici.
2. Z vychlazeného těsta vyválíme váleček. Odkrajujeme plátky, půlíme je, tvarujeme z nich rohlíčky a pokládáme je na pečicím papírem vyložený plech.
3. Rohlíčky pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C, dokud nezrůžoví. Upečené rohlíčky necháme pár minut vychladnout, aby se nelámaly, a mírně teplé je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Vločkové vanilkové rohlíčky bez ořechů
Suroviny:
- 240 g hladké mouky
- 160 g másla
- 100 g mletých ovesných vloček
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- hladká mouka na vál
- 50 g moučkového cukru a sáček vanilkového cukru na obalení
Postup přípravy:
1. Do mouky rozsekáme máslo, přidáme moučkový cukr a mleté vločky a promícháme. Pak přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.
2. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát, který nakrájíme na trojúhelníčky. Stočíme je směrem od širší strany k protilehlému cípu do rohlíčků, přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme, dokud růžky rohlíčků nezačnou zlátnout.
3. V misce smícháme moučkový a vanilkový cukr. Upečené rohlíčky necháme trochu vychladnout, pak je obalíme v cukrové směsi a necháme zcela vychladnout.
Vanilkové rohlíčky plněné krémem
Suroviny:
Na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 120 g másla
- 120 g mletých ořechů
- 1 vejce
- 70 g moučkového cukru
Na krém:
- 150 g másla
- 250 ml mléka
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový pudink v sáčku
- vanilkový cukr
Postup přípravy:
1. Prosejeme mouku, kterou poté smícháme s namletými ořechy a cukrem. Přidáme vejce a máslo a vypracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a necháme odležet v chladu.
2. Z vychlazeného těsta vyválíme váleček. Poté tvarujeme rohlíčky, které vtlačíme do vymaštěných formiček na vanilkové rohlíčky, aby byly naplněné jen z poloviny. Rohlíčky pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C, dokud nezrůžoví, a ještě teplé je z formiček vyklopíme.
3. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, necháme ho vychladnout a poté do něj zašleháme máslo a oba cukry. Na hladkou stranu poloviny rohlíčků nastříkáme cukrářským sáčkem krém a přilepíme na ně druhou polovinu rohlíčků.
Pistáciové vanilkové rohlíčky
Suroviny:
- 280 g hladké mouky
- 200 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 50 g mletých vyloupaných nesolených pistáciových oříšků
- 50 g mletých loupaných mandlí
- 1 vanilkový lusk
- mouka na vál
- 50 g moučkového cukru a 3 balíčky vanilkového cukru na obalení
Postup přípravy
1. Máslo nakrájíme na malé kousky a promícháme s moučkovým cukrem. Přidáme mandle, pistáciové oříšky, mouku a dřeň vyškrábanou nožem z rozříznutého vanilkového lusku a důkladně vše propracujeme. Z těsta zhotovíme asi 6 válečků, zabalíme je do fólie a necháme asi 2 hodiny odležet v chladu.
2. Válečky nakrájíme na stejně velké kousky, vytvarujeme z nich na pomoučeném válu rohlíčky, přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 150 °C pečeme asi 15 minut, dokud nezačnou růžovět.
3. Upečené rohlíčky necháme vychladnout, pak je opatrně obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým a necháme úplně vychladnout.
Rakouské mandlové rohlíčky aneb Vanillekipferl
Suroviny:
- 400 g másla
- 200 g strouhaných mandlí
- 500 g hladké mouky
- 160 g moučkového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
Postup přípravy:
1. Všechny ingredience zpracujeme v těsto, pak ho zabalíme do fólie a dáme nejméně na hodinu do ledničky.
2. Těsto rozválíme na delší válečky, z nichž pak odkrajujeme 1-1,5 cm dlouhé špalíčky a tvarujeme je do podoby rohlíčků.
3. Plech vyložíme pečicím papírem, rozložíme na něj rohlíčky a pečeme cca 12-15 minut při teplotě 175 °C do zrůžovění.
4. Po upečení a prochladnutí obalíme rohlíčky v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem a necháme vychladnout.
Vanilkové rohlíčky bez vážení
Suroviny:
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 3/4 hrnku mletých ořechů
- 1 vejce
- 1/2 kostky másla (125 g)
- 1 lžička kakaa
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup přípravy:
1. Mouku prosejeme a smícháme s mletými ořechy, cukrem a kakaem. Přidáme nasekané máslo a vejce a vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme ideálně přes noc odpočívat v lednici.
2. Těsto rozdělíme na několik kousků, z nichž uděláme tenké válečky. Nakrájíme je na stejně dlouhé kousky, ze kterých vytvarujeme rohlíčky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180 °C asi 8-10 minut.
3. Upečené prochladlé rohlíčky obalíme v moučkovém a vanilkovém cukru.
Makové vanilkové rohlíčky
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 100 g mletého máku
- 70 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 1 žloutek
- špetka soli
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup přípravy:
1. Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji s cukrem a špetkou soli, přidáme mák a nasekané máslo se žloutkem. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
2. Z těsta poté odebíráme kousky a tvarujeme rohlíčky. Rozložíme je na plech s pečicím papírem a pečeme na 180 °C asi 10 minut.
3. Ještě vlažné rohlíčky obalíme v moučkovém a vanilkovém cukru.
Vanilkové rohlíčky s čokoládou
Suroviny:
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 50 g kukuřičného škrobu
- 250 g másla
- 100 g kokosu
- 180 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce smetany
- 1 vanilkový cukr
Poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 50 g másla
Postup přípravy:
1. Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové folie a dáme alespoň na hodinu vychladit do lednice.
2. Z vychlazeného těsta vyválíme rohlíčky a poté je vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
3. Upečené rohlíčky necháme vychladnout, pak jejich okraje namáčíme do čokoládové polevy a necháme zatuhnout.
Vanilkové rohlíčky pečené ve formičkách
Suroviny:
- 160 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 1 žloutek
- 20 g vanilkového cukru
- tuk na vymazání formiček
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup přípravy:
1. Z mouky, másla, mletých ořechů, žloutku a vanilkového cukru vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme alespoň půl hodiny odpočinout v chladu.
2. Formičky na rohlíčky lehce vytřeme tukem a vtlačíme do nich kousky těsta. Rozložíme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 12 minut (podle velikosti formiček).
3. Upečené rohlíčky ihned vyklopíme z formiček a po prochladnutí je obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.
Bezlepkové vanilkové rohlíčky
Suroviny:
- 300 g bezlepkové mouky
- 200 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 120 g mletých oříšků
- 1 bílek
- špetka soli
- moučkový cukr s vanilkou na obalení
Postup přípravy:
1. Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme nelepivé těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
2. Z odleželého těsta vytvarujeme menší rohlíčky. Pokládáme je na pečicím papírem vyložený plech a pečeme při 160 °C asi 10 minut.
3. Hotové rohlíčky necháme prochladnout a ještě vlažné je obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou.
Sádlové rohlíčky
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g vepřového sádla (nesoleného)
- 100 g změklého másla
- 100 g mletých ořechů
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup přípravy:
1. Prosejeme mouku a smícháme ji s kypřicím práškem a moučkovým cukrem. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme nelepivé těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu v lednici.
2. Z těsta vytvoříme válečky, rozkrájíme je na stejně dlouhé dílky a vytvarujeme rohlíčky. Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě při teplotě 160 °C asi 10 minut.
3. Ještě vlažné rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka
Suroviny:
- 70 g mletých lískových oříšků (se slupkou)
- 50 g cukru
- 140 g másla
- 190 g hladké mouky
- 10 g vanilkového cukru
- 1 g mleté skořice
- 1 g soli
Postup přípravy:
1. Do mísy nasypeme oba druhy cukru, mouku, mleté ořechy (případně mandle, vlašské ořechy nebo i pistácie v kombinaci s citronovou kůrou), přidáme mletou skořici a sůl a vše promícháme. Přidáme studené nakrájené máslo a rukama rychle vypracujeme kompaktní těsto.
2. Z těsta ihned vytvarujeme na plech s papírem na pečení rohlíčky a pečeme je v horkovzdušné troubě při 160 °C asi 12–15 minut.
3. Po vytažení z trouby Josef Maršálek rohlíčky necukruje, ale sprejuje stříbrnými potravinářskými třpytkami. Lze je ale samozřejmě obalit v moučkovém cukru s přidáním pravé vanilky nebo vanilkového cukru.
Upečte si také vynikající linecké cukroví>>>