Mák ve sladké kuchyni: Galerie a recepty bábovek, koláčů i lívanců, které zmizí z talířů mrknutím oka

5. listopadu 2022 • 00:00

O víkendu i ve všední den, na moučnících s lahodnými semínky namodralé barvy si zkrátka vždycky rádi pochutnáme. A nejen na nich. Mák je také hlavní ingrediencí mnoha sladkých pokrmů, jež vařívaly již naše prababičky a které si rádi připravíme i dnes. Mák má v české kuchyni zkrátka velmi pevné kořeny a s opravdovou chutí si jej dopřejí velcí i malí gurmáni napříč všemi generacemi.

Mák zná celý svět, ale takové obliby ve sladké kuchyni, jakou má u nás, nikde jinde nedostál. Stal se jednou z hlavních ingrediencí mnohých staročeských receptů a jeho jemnou oříškovou chuť i vůni si rádi dopřejeme nejen z Honzova uzlíčku v podobě dozlatova vypečených buchet, ale také v četných recepturách dnešní gastronomie včetně těch z raw či veganské kuchyně.

Když pole v létě najednou zahalí koberec bílých květů v růžových či fialkových tónech, můžeme se těšit na novou sklizeň, kterou si pak vychutnáváme po celý rok. Mák lze snadno kombinovat s mnohými druhy ovoce, jako jsou jablka, citrony, banány, borůvky, rybíz či švestky. Skvěle jej však doplňuje také tvaroh, povidla nebo kokos. Recepty s ním se tak jednoduše variují dle sezónnosti ostatních surovin či našich chutí.

Drobná semena bílé, namodralé či černé barvy jsou vhodná k ochucení mnoha druhů těst, od třeného přes lité až po piškotové, jsou z nich výtečné náplně i krémy, posypky, ale také například dresinky. Vybrali jsme pro vás proto opravdu hodně osvědčených receptů, na kterých si jistě pochutnáte. Věříme, že alespoň jeden si najde stálé místo ve vašem receptáři a stane se inspirací i pro další generace.

Vyzkoušet můžete např.:

Višňovou bublaninu s mákem

Makový jablečník

Opečené škubánky s mákem

Banánové lívance s kokosem a mákem

Citronovou bábovku s mákem

Cheesecake s jahodami, bílou čokoládou a mákem

Bramborové šišky s mákem

Makové muffiny

Nudle s mákem a ovocem

Výborný a rychlý švestkový koláč s mákem

Bramborovou bábovku s mákem

Rychlé řezy s mákem

Posvícenské koláče

Švestkový crumble s amarettem, mákem a mandlemi

Bramborové placky s povidly a mákem

Autor: red