7 osvědčených rad, jak na odpalované těsto
Sladké věnečky, větrníky, francouzské profiterolky a mnoho dalších dezertů, které mají jedno společné – jsou z odpalovaného těsta. Zdánlivě složité dezerty vás překvapí svou jednoduchostí, stačí se držet následujících rad a uvidíte, že se odpalované těsto povede.
1. Vejce přímo z lednice
Než se do odpalovaného těsta pustíte, myslete na to, že vlivem rozdílných teplot se může těsto srazit. Tomu snadno předejdete tím, že vejce vyndáte půl hodiny před začátkem pečení z lednice ven, aby dosáhla pokojové teploty.
Na zdobení moučníků z odpalovaného těsta je skvělý slaný karamel>>>
2. Opravdové máslo jako základ úspěchu
Ruku na srdce, která hospodyňka nikdy nesáhla po rostlinném tuku místo pravého másla? Nejenom, že je levnější, ale v českých domácnostech se objevuje častěji. Pokud se ale pustíte do dezertů, jako jsou věnečky nebo větrníky, kvalitu nepodceňujte a připravte si opravdové máslo. Před použitím ho, stejně jako vejce, vyndejte z lednice a nechte nějakou dobu stát při pokojové teplotě, aby se ohřálo a také změklo. Bude se s ním lépe pracovat.
3. Hlídejte teplotu mléka!
A tím nemyslíme, že máte držet v ruce teploměr. Mléko má tendenci se rychle připálit, proto jej rozehřejte společně s máslem na sporáku při střední teplotě. Metličkou máslo v mléce rozmíchejte a ujistěte se, že se rozpustilo, aby v těstu nevznikaly hrudky.
Francouzské éclairs se také vyrábí z odpalovaného těsta.
4. Mouku prosejte
Uvádí to většina receptů, ale málokdo tento pokyn dodržuje. Prosévání přes sítko mouku provzdušní a upečené dezerty jsou pak nadýchanější. Zabere vám to sotva o minutu navíc!
5. Přidávejte pomalu, pracujte rychle!
Do rozehřátého mléka s máslem přidávejte ingredience pomalu, ale míchat musíte rychle. Těsto na začátku lepí, ale poté se začne samo oddělovat ode dna hrnce, takzvaně „odpalovat“. V momentě, kdy se přestane lepit, odstavte jej z plotny.
6. Vychladnout a zašlehat vejce
Těsto nechte trochu vychladnout, aby se při další práci nesrazilo. Pomalu začněte zašlehávat jedno vejce po druhém, ideálně s pomocí kuchyňského robotu.
Větrníku s karamelovou polevou neodoláte!
7. Aby byl výsledek krásný
Ať už se rozhodnete pro kulaté věnečky nebo podlouhlé banánky v čokoládě, vždy je potřeba udělat základ. Připravené těsto naplňte do cukrářského sáčku, pomocí kterého ho naneste na pečicí papír a dejte péct do dobře vyhřáté trouby (200-220 °C). Velmi důležité je troubu nejméně 15 minut neotevírat, aby se těsto hezky nafouklo. Pak můžete teplotu stáhnout a těsto dopéct dozlatova.
Z listového těsta si můžete upéct kremrole>>>