Domácí pudink bez lepku a barviv připravíte snadno z pěti surovin

11. května 2019 • 00:00

Sametově hladký krém s charakteristickou žlutou barvou a lahodnou chutí milují všechny generace. Jde o chutný, rychlý a snadný dezert. Už jste ale někdy ochutnali pravý a poctivý domácí pudink, připravený jen ze smetany a žloutků? Pokud ne, je nejvyšší čas! Jiný už pak chtít nebudete.

Uvařit pudink ze sáčku není žádná věda. Stačí ho jen rozmíchat v mléce, přidat pár lžic cukru, svařit a nalít do misek. I proto po něm tak často saháme. Málokdo však tuší, že příprava poctivého domácího pudinku vám nezabere o moc víc času. Vyjde sice o něco dráž, ale stojí to za to. A vychutnat si ho můžete stejně jako ten pytlíkový. Jen tak samotný, s čerstvým či kompotovaným ovocem, kopcem šlehačky nebo třeba piškoty politými sirupem. Klidně ho ale přidejte do oblíbeného pudinkového koláče.

Suroviny na čtyři porce

600 ml smetany ke šlehání (30%)
3 lžíce krupicového cukr
1 vanilkový lusk
5 žloutků
1 polévková lžíce škrobu

Vanilkový puding: recept v pěti krocích

1. Odlijte si stranou 100 ml smetany a zbytek nalijte do hrnce s vysokým silným dnem. Přidejte cukr a promíchejte.

2. Vanilkový lusk na prkénku podélně rozkrojte, obsah z obou půlek důkladně vyškrábněte a přidejte do smetany. Přihoďte do ní i prázdný lusk. Obsah hrnce za občasného míchání pomalu přiveďte k varu a odstavte. Lusk vyjměte a vyhoďte.

3. Zbytek smetany v misce vyšlehejte spolu se žloutky a škrobem dohladka. Vzniklou emulzi následně postupně zašlehejte do horké směsi.

4. Nakonec hrnec znovu vraťte na sporák a za stálého míchání směs zahřívejte do zhoustnutí.

5. Hotový pudink přelijte do misek a nechte vychladit. Aby se vám na pudinku neudělal škraloup, přetáhněte misky s ještě horkým pudinkem potravinovou fólií. Vychladlý servírujte nejlépe ozdobený oblíbeným čerstvým ovocem a doma ušlehanou neslazenou šlehačkou.

Tip redakce:
Místo vanilky můžete pudink ochutit například kvalitním holandským kakaem, hořkou čokoládou, silnou kávou, karamelem, kapkou rumu nebo oblíbeným likérem.

Nemáte čerstvou vanilku? Nevadí, připravte si domácí vanilkový extrakt podle našeho video receptu ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová