Domácí pudink bez lepku a barviv připravíte snadno z pěti surovin
Sametově hladký krém s charakteristickou žlutou barvou a lahodnou chutí milují všechny generace. Jde o chutný, rychlý a snadný dezert. Už jste ale někdy ochutnali pravý a poctivý domácí pudink, připravený jen ze smetany a žloutků? Pokud ne, je nejvyšší čas! Jiný už pak chtít nebudete.
Uvařit pudink ze sáčku není žádná věda. Stačí ho jen rozmíchat v mléce, přidat pár lžic cukru, svařit a nalít do misek. I proto po něm tak často saháme. Málokdo však tuší, že příprava poctivého domácího pudinku vám nezabere o moc víc času. Vyjde sice o něco dráž, ale stojí to za to. A vychutnat si ho můžete stejně jako ten pytlíkový. Jen tak samotný, s čerstvým či kompotovaným ovocem, kopcem šlehačky nebo třeba piškoty politými sirupem. Klidně ho ale přidejte do oblíbeného pudinkového koláče.
Suroviny na čtyři porce
600 ml smetany ke šlehání (30%)
3 lžíce krupicového cukr
1 vanilkový lusk
5 žloutků
1 polévková lžíce škrobu
Vanilkový puding: recept v pěti krocích
1. Odlijte si stranou 100 ml smetany a zbytek nalijte do hrnce s vysokým silným dnem. Přidejte cukr a promíchejte.
2. Vanilkový lusk na prkénku podélně rozkrojte, obsah z obou půlek důkladně vyškrábněte a přidejte do smetany. Přihoďte do ní i prázdný lusk. Obsah hrnce za občasného míchání pomalu přiveďte k varu a odstavte. Lusk vyjměte a vyhoďte.
3. Zbytek smetany v misce vyšlehejte spolu se žloutky a škrobem dohladka. Vzniklou emulzi následně postupně zašlehejte do horké směsi.
4. Nakonec hrnec znovu vraťte na sporák a za stálého míchání směs zahřívejte do zhoustnutí.
5. Hotový pudink přelijte do misek a nechte vychladit. Aby se vám na pudinku neudělal škraloup, přetáhněte misky s ještě horkým pudinkem potravinovou fólií. Vychladlý servírujte nejlépe ozdobený oblíbeným čerstvým ovocem a doma ušlehanou neslazenou šlehačkou.
Tip redakce:
Místo vanilky můžete pudink ochutit například kvalitním holandským kakaem, hořkou čokoládou, silnou kávou, karamelem, kapkou rumu nebo oblíbeným likérem.