Adventní perníčky 4x jinak: Upečte si je podle oblíbeného receptu, zdravě nebo bez lepku
Perníčky už neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Ze všech druhů cukroví se většinou pečou jako první, protože se potřebují dostatečně rozležet. Díky tomu ale už začátkem adventu krásně provoní celý byt vánočním kořením, a když jich upečete víc, můžete s nimi nazdobit i stromeček.
Věděli jste, že …
…pečivo z medu a mouky znali již ve starověkém Egyptě, antickém Řecku a Římě? Rozdávalo se při slavnostních příležitostech. Konkrétní zmínky o výrobě perníku se v Evropě objevují již ve 13. století. První zmínka o perníku v Čechách pochází z doby lucemburské, z roku 1335. Tehdy se perník prodával při svátcích a posvícení v Turnově.
Co dělat, aby se perníčky povedly?
Pokud do perníčků dáváte med či jiné tekuté sladidlo, zkuste jej trochu zahřát, těsto vám pak půjde lépe zpracovat.
Perníkové těsto se často lepí, a tak je nutné ho podsypat moukou. Jenže když přidáte mouky moc, budete se těsto drolit a perníčky budou tvrdé. Místo toho můžete zkusit těsto rozválet mezi dvěma potravinářskými fóliemi.
Při pečení si hlídejte čas a teplotu. Je dobré perníčky vyndat z trouby ve chvíli, kdy jsou ještě trochu měkké. Když je přepečete, budou pak tvrdé.
Ideální na skladování perníčků jsou hliněné nádoby, ale ty už doma skoro nikdo nemá. Úplně postačí papírová krabice, ve které perníčky krásně změknou. Důležité je skladovat je v chladu, ovšem nikoli v lednici. Lepší je chladná spíž nebo balkon, kam neprší a kde nemrzne.
Perníčky podle oblíbeného receptu Lucie Křížkové
Suroviny:
- 750 g hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 200 g tekutého medu
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 4 vejce
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
Na polevu:
- 1 bílek
- 160–200 g moučkového cukru (podle velikosti vejce)
- 1 lžička přecezené citronové šťávy
Postup:
1. Ze všech surovin vypracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a necháme nejméně 24 hodin odležet v lednici.
2. Připravené těsto vložíme mezi dvě potravinové fólie, aby se tolik nelepilo, a rozválíme ho na plát.
3. Z těsta vykrojíme požadované tvary, přeneseme je opatrně na plech vyložený papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 8 minut.
4. Upečené perníčky ihned po vyndání z trouby potřeme rozšlehaným žloutkem nebo bílkem a necháme vychladnout.
5. Z bílku, moučkového cukru a citronové šťávy utřeme vařečkou hladkou a hustou bílou polevu (trvá to asi 15 minut). Naplníme ji do igelitového sáčku, odstřihneme malý růžek a vychladlé perníčky polevou ozdobíme.
Zdravé perníčky ze žitné mouky
Suroviny:
- 100 g celozrnné žitné mouky
- 100 g špaldové mouky
- 50 g řepkového oleje
- 100 g čekankového sirupu
- 1 lžíce kakaového prášku
- špetka mořské soli
- mouka na vál
- bílková poleva na ozdobení
Postup:
1. Všechny suroviny pořádně promícháme a vypracujeme hutné těsto. Pokud by bylo lepivé, přidáme trochu mouky. Když se naopak bude rozpadat, přidáme sirup a trošku oleje.
2. Těsto zabalíme do fólie a necháme odležet v chladu alespoň 24 hodin.
3. Připravené odleželé těsto lehce poválíme v rukou, aby se ohřálo na pokojovou teplotu, a pak ho rozválíme na pomoučeném válu na plát. Vykrojíme z něj požadované tvary, přeneseme je na plech s papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 10–15 minut.
4. Upečené perníčky necháme vychladnout, pak je ozdobíme bílkovou polevou a po zaschnutí je uložíme do krabic. Aby byly hezky měkké, dáme je před konzumací na 2–3 dny do uzavřené nádoby s rozkrojeným jablkem tak, aby se perníčky jablka nedotýkaly.
Bezlepkové perníčky z mandlové mouky
Suroviny:
- 180 g mandlové mouky
- 80 g pohankové mouky
- 60 g kokosového oleje
- 2 menší vejce
- 2 lžíce medu
- 75 g třtinového cukru (nebo čekankového sirupu)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky mleté skořice
- 1–2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- pohanková mouka na vál
Postup:
1. Nejprve smícháme všechny suché suroviny. Potom přidáme kokosový olej, jedno vejce a med a vypracujeme těsto. Pokud se hodně lepí, přidáme ještě trochu pohankové mouky. Správnou konzistenci těsta poznáme podle toho, že se z něj dá vytvarovat válec. Těsto zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odležet v chladu.
2. Odleželé těsto rozválíme na plát. Je dobré počítat s tím, že se může lepit, proto těsto rozvalujeme na pomoučeném válu a v mouce obalíme i váleček.
3. Z plátu těsta vykrojíme různé tvary, přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 7 až 10 minut.
4. Upečené perníčky necháme úplně vychladnout a pak je podle libosti ozdobíme.
Úplně jiné perníčky
Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 140 g moučkového cukru
- 50 g másla pokojové teploty (nebo vychladlého rozpuštěného)
- 2 lžíce agávového či javorového sirupu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 1/3 hrnku rozmixovaného hedvábného tofu nebo bílého jogurtu
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžíce koření do perníku
Postup:
1. Mouku smícháme s kukuřičným škrobem, kořením, sodou, kakaem a práškem do perníku. Přidáme všechny ostatní ingredience, dobře promačkáme a vypracujeme pevné těsto (podle potřeby přidáme trochu mouky nebo naopak mléka). Těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odležet v ledničce.
2. Druhý den předehřejeme troubu na 170 °C a několik plechů vyložíme pečicím papírem. Těsto si rozdělíme na dvě části, jednu dáme do ledničky, druhou vyválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm a vykrojíme z něj různé tvary. Přeneseme je na plech a pečeme asi 10 minut. Pozor, pokud se perníčky pečou příliš dlouho, mohou pak být tvrdé. Stejným způsobem zpracujeme zbytek těsta.
3. Po vychladnutí ozdobíme perníčky různě barevnou bílkovou polevou.
TIP: Po upečení můžeme ještě horké perníčky potřít směsí vody a agávového nebo javorového sirupu.
Už můžete upéct i vanilkové rohlíčky>>>