Vánoční cukroví podle horoskopu: Víte, který druh je ideální pro vaše znamení zvěrokruhu?

3. prosince 2022 • 04:59

Sladké cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří, každý k němu ale přistupuje jinak. Někdo se nemůže dočkat, až začne s jeho pečením a zdobením, a pod deset druhů nikdy nejde. Jiný raději přijde až k hotovému, a když už to musí být, ukoulí maximálně pár nepečených kousků. Jak to mají s vánočním cukrovím jednotlivá znamení zvěrokruhu a který druh k nim sedí nejlépe? 

Cukroví podle znamení zvěrokruhu:

Beran, Býk, Blíženci, Rak, Lev, Panna, Váhy, Štír, Střelec, Kozoroh, Vodnář, Ryby

Beran: Linecké cukroví

Video se připravuje ...

Cukroví z lineckého těsta se obvykle peče jako jedno z prvních, což nedočkavým Beranům nesmírně vyhovuje. Hlavně musí mít dobrý recept na těsto. Pokud se začne těsto lepit nebo nedejbože trhat, Beran už se vzteká a s pečením je konec. Ještě štěstí, že si může koupit těsto už hotové, když je nejhůř. A když si pak upečená kolečka nebo hvězdičky slepí krásně červenou marmeládou, bude mu k naprosté spokojenosti chybět možná už jen dobrý svařák.

Býk: Išelské cukroví

Išelské cukroví Išelské cukroví • Autor: F.O.O.D.

Pro Býky je předvánoční čas požehnáním. Milují jídlo a cukroví obzvlášť, navíc je baví péct a ochutnávat, klidně i syrové těsto. Co kdyby mu náhodou něco chybělo? Při pečení Býk nepotřebuje experimentovat. Vždyť osvědčená vánoční klasika je nejlepší! A obzvlášť, když je přelitá čokoládou jako kakaové išelky nebo, chcete-li, išlifánky.

Blíženci: Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví Masarykovo cukroví • Autor: recepty.cz

Blíženci mívají velmi pestrý život plný nejrůznějších zájmů a koníčků. Pečení vánočního cukroví mezi ně ale bohužel nepatří. Najdou se samozřejmě výjimky, tedy Blíženci, kteří přípravu sladkostí na Vánoce milují, nicméně zbylá většina dá raději přednost jiné zábavě než tančení s plechem kolem trouby. Když už tedy mají něco vykouzlit, musí to být ultra jednoduché. A to cukroví z křehkého těsta s lískovými nebo vlašskými ořechy je. A ještě k tomu je tak dobré, že většinou zmizí jako první. Není divu, že u Masaryků nesmělo nikdy na vánočním stole chybět. 

Rak: Sádlovky

Sádlovky Sádlovky • Autor: F.O.O.D.

I Raci období Vánoc milují, ovšem z trochu jiného důvodu než třeba Býci. Není to ani tak kvůli jídlu, jako spíš kvůli rodině, která je pro Raky vždy na prvním místě. A tak už od začátku prosince nadšeně pečou, aby maximálně přispěli k rodinné pohodě. Klidně připraví i dvacet druhů cukroví, hlavně když každý z rodiny bude mít to své oblíbené. Někdy to skoro vypadá, že Raci soutěží sami se sebou, jestli se jim letos podaří ještě o jeden druh cukroví víc než loni. Každopádně nikdy nevynechají rodinné poklady, jako jsou třeba sádlovky, které pekla už babička a které voní kakaem a sladkým dětstvím.

Lev: Pracny

Pracny Pracny • Autor: profimedia.cz

Může být Lvům bližší druh cukroví než pracny neboli medvědí tlapy? Jeho název pochází z německého Pratz, což znamená noha, druhý název získalo proto, že se svým tvarem skutečně podobá tlapám medvěda. Lev by byl samozřejmě nejraději, kdyby se tlapy jmenovaly po něm lví, ale i na medvědích si rád smlsne a možná si je rád i upeče. A když peče Lev, nešetří. Co na tom, že máslo je drahé a mouka už vlastně taky? Lev peče poctivě a klidně přidá i něco navíc.

Panna: Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky Vanilkové rohlíčky • Autor: iStock

Vytvarovat křehké rohlíčky tak, aby byly jeden jako druhý, vyžaduje zručnost. A ta Pannám určitě nechybí. Říká se o nich dokonce, že patří k nejšikovnějším znamením zvěrokruhu. A taky jsou to největší puntičkáři. Typická Panna bude stát u válu a kroutit kousky těsta, dokud se jí nebude zdát všechno naprosto perfektní a jeden rohlíček jako druhý. A nemá cenu jí vysvětlovat, že na dokonalosti nezáleží. Panně na ní záleží a moc, tak ji nechte zavřenou v kuchyni, ať si tam sladce kroutí, pusťte si zatím nějaký hezký vánoční film a dejte si k němu vaječňák. Uklidňuje nervy. 

Váhy: Vosí hnízda

Vosí hnízda Vosí hnízda • Autor: iStock

Typická Váha umí ocenit dobré jídlo, které nejen chutná, ale také krásně vypadá a nechybí mu rafinovanost. Nepotřebuje mít deset, dokonce ani pět druhů cukroví. Většinou mívá tak dva tři recepty dovedené k naprosté dokonalosti. To znamená s perfektně vyváženým poměrem surovin a dokonalým výsledkem, za který by se nemusel stydět žádný profesionální cukrář. Protože ale Vahám nechybí fantazie, občas si rády i léty prověřený recept trochu vylepší nebo obmění. A s vosími hnízdy to jde jedna radost. Ono to sice působí, že vypadají vždycky stejně, ale náplň i samotný obal skýtají spoustu prostoru pro chuťové a vizuální experimenty. 

Štír: Marokánky

Marokánky Marokánky • Autor: iStock

Štíři mohou navenek působit pasivně a nepřístupně, uvnitř ale skrývají netušené vášně, a to i pokud jde o jídlo. A také jdou neradi s proudem. Sice se ostatním nevyhýbají, ale nedělá jim potíže zavřít se doma a něco si tam celý den kuchtit. Nutno také dodat, že výsledek jejich snažení může být často dost překvapivý. Stejně jako v posteli ani v kuchyni se Štír nebojí experimentovat a upravovat si recepty podle sebe. A v případě marokánků, placiček plných sladkého ovoce, ořechů a mandlí, může jeho fantazie pracovat na plné obrátky.

Střelec: Plněné ořechy

Plněné zasněžené ořechy Plněné zasněžené ořechy • Autor: časopis F.O.O.D.

Těžko můžete čekat, že se dobrodružný a aktivní Střelec bude celý advent věnovat pečení vánočního cukroví. Na to nemá čas. Je přece tolik dalších věcí, které může podnikat, tak proč se zavírat v kuchyni? Nicméně když už se do přípravy něčeho sladkého pustí, je to opravdový chuťový zážitek. I v případě takové klasiky, jako jsou plněné ořechy, protože Střelec je klidně udělá v několika chuťových verzích.

Kozoroh: Perníčky

Perníčky Perníčky • Autor: iStock

Voňavá staročeská klasika chce hlavně dobré načasování. Některé perníčky jsou měkké hned po upečení, ale některé potřebují čas na odležení třeba i dva týdny. Navíc je chceme mít krásně nazdobené a to vyžaduje i dostatečnou dávku trpělivosti. A ta klidným a nesmírně pracovitým Kozorohům rozhodně nechybí.

Vodnář: Rumové kuličky

Rumové kuličky Rumové kuličky • Autor: profimedia.cz

Pro klasické zrozence ve znamení Vodnáře není jídlo až tak důležité a nějaká kouzelná atmosféra adventu, kterou se všichni kolem nich snaží nasávat plnými doušky, jim moc neříká. Ale pak se těsně před Štědrým dnem proberou a během jednoho dne vykouzlí pět druhů cukroví, které nikdo z rodiny ještě nikdy neviděl ani neochutnal. Vodnáři zkrátka umí překvapit, a to třeba i „obyčejnými“ rumovými kuličkami připravenými v několika chuťových či barevných variantách.

Ryby: Pusinky

Žampiony z pusinek Žampiony z pusinek • Autor: F.O.O.D.

Veškeré vánoční přípravy týkající se vaření a pečení Ryby milují a umí si je vychutnat se vším všudy. Udělají si v kuchyni hezky pohodlí, připraví si hrnec punče a pustí se do práce. Není kam spěchat, a tak se často stává, že zatímco celá rodina už dávno spí, Ryba ještě v kuchyni okouzleně zírá přes dvířka trouby na pečící se cukroví. A nejlepší je, když dojde na pusinky, které se suší dlouho. To si pak v klidu dopije i ten punč.

Video se připravuje ...

 

Autor: AK