Cukroví bez másla, bez cukru a bez mouky? Jde to!

2. prosince 2017 • 06:00

Vánoce už jsou za rohem a cukroví si neodepře snad nikdo z nás. Pokud se ale nechcete děsit po Vánocích stoupnout na váhu nebo zkrátka jenom hledáte zdravější alternativu, která nebude plná bílého cukru, tuku a mouky, vyzkoušejte některý z našich užitečných receptů.

Bez másla

Péct bez másla se vyplatí nejenom vaší kapse, ale i vašemu tělu. Méně cholesterolu a kalorií, více nasycených mastných kyselin a antioxidantů – výhody rostlinných tuků všichni známe. Jak ale vynechat máslo, aniž by tím trpěla poctivá chuť cukroví?

Vyzkoušejte medové kuličky s kokosem, snadné cukroví, které zvládnete do půl hodiny a tuku nepotřebujete ani kapku!

Cukroví z vína a bez másla je důkazem, že i bez tuku může chutnat skvěle! Je krásně nadýchané, rozplývá se na jazyku a to nejlepší – k jeho přípravě vám budou stačit čtyři ingredience.

Cukroví; k jídlu i do vaření – bez vína by to o Vánocích snad ani nešloCukroví; k jídlu i do vaření – bez vína by to o Vánocích snad ani nešlo • Autor: iStock.com
 

Koláčky a šátečky jsou stejně dobré s rostlinným tukem jako s máslem. Do makové náplně můžete přidat skořici, citronovou kůru, ale i třeba trochu pikantnější marmelády, třeba višňové nebo rybízové. Bez másla se obejde i klasická ořechová náplň, co ale doopravdy potřebuje, je žloutek. Ten do ní vmíchejte, až náplň vystydne, vyhnete se tak suchému cukroví. Podle chuti můžete ořechové náplni dopřát i kapku rumu.

Banánky bez másla jsou skvělým receptem na cukroví, pokud máte doma strojek. Můžete si vybrat, zda je čokoládou jenom trochu ozdobíte, nebo se rozhodnete pro banánky polomáčené. Stejně dobře jim bude slušet i kokos. Dokonce i vanilkové rohlíčky se dají dělat bez másla, aniž byste ošidili jejich chuť. 

Na krásné vanilkové rolíčky je nejlepší použít formičkyNa krásné vanilkové rolíčky je nejlepší použít formičky • Autor: recepty

Podívejte se na postupové video o tom, jak upéct úžasné vanilkové rohlíčky: 

Videorecept na vanilkové rohlíčky

Bez cukru

Cukroví se sice podle cukru jmenuje, ale dá se udělat i bez něj tak, aby chutnalo všem. Při pečení bez klasického cukru vám pomůžou stévie, med nebo javorový sirup. Jako přírodní sladidlo může fungovat i třeba banán. A pokud máte stále pocit, že to bez cukru nepůjde, zvolte alespoň ten třtinový, vyhnete se tak zbytečným chemikáliím, které se do bílého cukru dostávají při bělení. Třtinový cukr obsahuje navíc i minerály a enzymy, které v bílém cukru nenajdete.

Rohlíčky cukr nepotřebují, aby kralovaly vánočnímu cukroví. I zakysanou smetanu můžete nahradit bílým jogurtem a uvidíte, jak lehké a jemné budou!

Rohlíčky zkrátka nic nepřekoná. A ty s jogurtem teprve ne!Rohlíčky zkrátka nic nepřekoná. A ty s jogurtem teprve ne! • Autor: iStock.com

Také javorový sirup vám může pomoct zvládnout pečení bez umělého cukru. Vyzkoušejte linecké těsto bez cukru s javorovým sirupem, které jako základ navíc používá špaldovou a pohankovou mouku, které tělu prospějí daleko více a jsou mnohem stravitelnější než klasická pšeničná.

Vitamíny, vápník, antioxidanty, příznivý vliv na zdraví srdce i imunitu… důvodů, proč zvolit javorový sirup, je víc než dostVitamíny, vápník, antioxidanty, příznivý vliv na zdraví srdce i imunitu… důvodů, proč zvolit javorový sirup, je víc než dost • Autor: iStock

 

Vánoční cukroví nemusí být jenom sladké! Slané cukroví může být vítanou změnou a dobře doprovodí i sklenku vína. Nivové sušenky můžou být pikantní i jemné, vždycky jsou ale křupavé a skvěle chutnají. Stejně tak určitě nebudete litovat, když vyzkoušíte slané vinné cukroví, hodí se do něj víno bílé i červené, takže ho můžete, stejně jako koření, sladit s lahví vybranou přesně pro Štědrý večer.


Slané cukroví možná není českou tradicí, uvidíte ale, že přijde k chutiSlané cukroví možná není českou tradicí, uvidíte ale, že přijde k chuti • Autor: iStock.com

Bez mouky

Naštěstí existuje spousta zdravějších variant ke klasické pšeničné mouce – jáhlová, ovesná, amarantová, kaštanová… je z čeho vybírat, pokud ale hledáte něco úplně bez mouky, třeba protože jednoduše oceníte něco lehčího, máme tipy i pro vás.

Mouku snadno nahradíte i při podsypávání těsta– stačí těsto umístit mezi dvě potravinové fólie a rozválet přes něMouku snadno nahradíte i při podsypávání těsta– stačí těsto umístit mezi dvě potravinové fólie a rozválet přes ně • Autor: iStock

Kokosové kuličky jsou klasika, která ve většině domácností chybět nemůže. Často se ale přidávají sušenky nebo piškoty, přitom se s klidem obejdete i bez nich. Vyzkoušejte klasické kokosové kuličky s rumem, vynikající s nugátem a čokoládovou polevou nebo jablkovo-oříškové s rozinkami

Kokosové kuličky– jednoduchá klasika, která se nepřejíKokosové kuličky– jednoduchá klasika, která se nepřejí • Autor: iStock

Ledové ořechové řezy s kávovým krémem dají sice trochu práci, ale výsledek je zkrátka nepřekonatelný. Místo vlašského ořechu je můžete ozdobit i mandlemi. Nemáte-li v čem ořechy do těsta nadrtit, zabalte je do sáčku a přejeďte válečkem nebo rozbijte paličkou na maso. 

Máte nedostatek ořechů? Nechte si je klidně na zdobení. Ty do těsta můžete nahradit opraženou strouhankouMáte nedostatek ořechů? Nechte si je klidně na zdobení. Ty do těsta můžete nahradit opraženou strouhankou • Autor: iStock.com

Cukroví z ovesných vloček je každým rokem oblíbenější. Je totiž snadné a oproti tomu z pšeničné mouky i zdravé. Jednoduché ovesné cukroví s rozinkami je výborné i s kandovaným ovocem a zvládne ho každý.

Aby bylo ovesné cukroví měkké, potřebuje pár dní nechat odležetAby bylo ovesné cukroví měkké, potřebuje pár dní nechat odležet • Autor: iStock.com

Autor: Kristina Hamplová