Superpotraviny pro vašeho školáka: Vyzkoušejte jídla, která zlepšují soustředění a paměť

6. září 2023 • 00:00

Vrátit se po prázdninách zpátky do školy není pro děti vůbec lehké. Musí sedět v lavici, poslouchat paní učitelku, a ještě si zapamatovat, co říká! Pomoci dětem přepnout do školního režimu vyžadujícího soustředění můžete i správně zvoleným jídlem. Seznamte se s potravinami, které je vhodné školákovi během školního roku servírovat o trochu častěji. 

Jak by měl vlastně jídelníček školáka vypadat? Především by měl být vyvážený a zastoupeny by v něm měly být všechny tři základní makronutrienty, tedy bílkoviny, tuky a sacharidy. Právě sacharidy by měly, zvláště u dětí, představovat až 60 % denního energetického příjmu a ve stravě jsou nezbytné pro celkový vývoj dítěte. Je ale důležité rozlišovat mezi jednoduchými sacharidy (cukrovinky, sladké a sušené ovoce nebo sladké pečivo), které jsou okamžitým zdrojem energie. Tělo je rychle vstřebá a využije, což vede k brzkému pocitu hladu a chuti na sladké. Ve stravě dětí by měly převažovat spíš komplexní sacharidy, které musí tělo zpracovávat déle. Najdete je v celozrnném pečivu, těstovinách, vločkách, rýži, bramborách, luštěninách a také v zelenině.

Na začátku školního roku by se vám i dětem mohl hodit antistresový drink>>>

Video se připravuje ...

Superpotraviny pro dětský mozek

Pokud byste chtěli dětem trochu pomoci s návratem ke školním povinnostem, můžete do jídelníčku zkusit zařadit potraviny, které pozitivně ovlivňují nervový systém a mozek. Hned na začátku je třeba si upřímně říct, že neexistuje žádná potravina, která by měla sama o sobě zázračné účinky. Ony tak hojně skloňované superpotraviny bychom měli chápat spíše jako jídla či suroviny, které je vhodné často a bez obav zařazovat do jídelníčku. Obsahují totiž hodně cenných živin, vitaminů a minerálních látek, přispívají ke správné funkci organismu a u dětí podporují mimo jiné i správný vývoj mozku a centrální nervové soustavy. Které to jsou?

Vejce

Vejce jsou nabita makro- i mikroživinami, z nichž některé mají zásadní význam pro vývoj mozku a jeho kognitivní funkce. Jednou z nich je látka cholin, která podporuje mozkovou činnost, a její nedostatek se může projevovat zhoršením paměti nebo koncentrace.

Toasty s vejci a čedarem Toasty s vejci a čedarem • Autor: F.O.O.D.

Co by mohlo dětem chutnat:

Jihočeská kulajda

Toasty s vejci a čedarem

Omeleta se žampiony a špenátem

Jak je zařadit do jídelníčku: Většina dětí nemá s konzumací vajec problém – můžete je přidat do pomazánek nebo salátů. Ze sladkých jídlech můžeme zmínit např. francouzské toasty doplněné o tvaroh a ovoce. Přednost dávejte vejcím z kontrolovaných či bio chovů.

Ryby

Ryby jako například losos jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, jejichž deficit bývá spojován s poruchami soustředění a učení. Pokud jich bude mít dítě dostatečné množství, bude se lépe soustředit a učivo si snáze zapamatuje. 

Losos s restovanou zeleninou Losos s restovanou zeleninou • Autor: F.O.O.D.

Co by mohlo dětem chutnat:

Losos s restovanou zeleninou

Hrášková polévka s lososem

Treska pečená s paprikami

Ovesné vločky

Oves je výborným zdrojem komplexních sacharidů (včetně vlákniny, prospívající trávení), vitaminu E, vitaminů skupiny B, draslíku, hořčíku, zinku a cholinu, díky čemuž jeho konzumace posiluje mozkové funkce a může snižovat stres. 

Trojí sladká ovesná kaše Trojí sladká ovesná kaše • Autor: F.O.O.D.

Co by mohlo dětem chutnat:

Snídaňová jablečná miska

Trojí sladká ovesná kaše

Supersušenky

Ořechy

I ořechy jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin a také vitaminů a minerálních látek. Jejich konzumace může posilovat paměť či působit jako prevence řady chorob spojených s činností srdce, mozku i nervové soustavy obecně. Nejlepší je přidat dětem hrst ořechů (nesolených a nepražených) k svačině, aby si je mohly zobat průběžně. 

Čokoládové brownies s ořechy Čokoládové brownies s ořechy • Autor: iStock

Co by mohlo dětem chutnat:

Banánový chlebíček

Čokoládové brownies s ořechy

Hrušková granola

Lesní plody

Borůvky, maliny, jahody, ostružiny. Ti šťastnější je mají z vlastní zahrady nebo lesa, ostatní z obchodu. Jsou bohaté na vitaminy C, A, B či K a obsahují antioxidanty v podobě flavonoidů. Díky tomu jejich konzumace pozitivně ovlivňuje celkovou obranyschopnost těla, ale také soustředění a mozkovou činnost. Dávejte je dětem do školy k svačině nebo z nich připravte něco dobrého.

Smoothie bowl s borůvkami Smoothie bowl s borůvkami • Autor: istock

Co by mohlo dětem chutnat:

Smoothie bowl s borůvkami

Antistresový drink

Ovocné tiramisu do skleničky

Listová zelenina

Špenát, kapusta či hlávkový salát obsahují mozku prospěšné látky, jako je například kyselina listová, již výše zmíněné flavonoidy či vitamin E. Pravidelná konzumace zlepšuje kognitivní funkce a může zpomalit stárnutí mozku. Přestože listová zelenina nepatří mezi nejoblíbenější dětská jídla, můžete ji do jejich jídelníčku nenápadně propašovat, třeba v sendvičích nebo jako součást ovocného smoothie. 

Sendviče s lososovou pomazánkou Sendviče s lososovou pomazánkou • Autor: F.O.O.D.

Co by mohlo dětem chutnat:

Sendviče s lososovou pomazánkou

Šneci z listového těsta se špenátem a goudou

Zeleninové smoothie s jablkem

Autor: inf, AK