Jak nadopovat školáka vitaminy? Jděte na to přes barvičky, brčko nebo lžíci

31. srpna 2022 • 00:00

Začátek každého školního roku je zkouškou pro dětskou imunitu. Co můžete udělat pro to, aby vaše dítě po pár dnech školy nebo školky nechodilo s nudlí u nosu a kašlem? Kromě toho, že dohlédnete na to, aby mělo dostatek pohybu a spánku a bylo psychicky v pohodě, jeho imunitu posílíte i správně zvoleným jídlem, které mu bude chutnat a které mu také naservírujete tím správným způsobem.

Udělejte zeleninu a ovoce lákavější

Protože děti preferují sladkou chuť, není až tak těžké do nich dostat ovoce. Horší je to se zeleninou. Denně by mělo dítě sníst pět porcí ovoce a zeleniny, přičemž porcí se rozumí množství zhruba o velikosti dětské pěstičky. A to je někdy pro rodiče přímo nadlidský úkol. Nejlepší je jít dětem příkladem, protože dítě má tendenci své rodiče kopírovat a to, co dělají, považuje za správné. Když tedy sami nebudete jíst zeleninu, nečekejte, že ji bude s úsměvem pořádat vaše dítě.

Negrilujte jen maso, přidejte i zeleninu >>>

Video se připravuje ...

Co můžete udělat?

> Připravujte pravidelně k svačině nebo k večeři mísu plnou nakrájené barevné zeleniny a k ní různé dipy, do kterých si budete kousky zeleniny namáčet.

> Salátem většinu dětí moc neohromíte, i když vám přijde jako skvělý nápad. Pro dítě je totiž salát nuda, potřebuje mít na talíři něco zábavnějšího. Využijte různé kráječe a vykrajovátka, pomocí nichž můžete zeleninu nebo ovoce nakrájet třeba na vroubkované plátky nebo z nich vykrojit kytičky, zvířátka a jiné zábavné tvary. Z nich pak můžete vytvořit třeba zvířátka nebo veselé obličeje.  

Vtipná svačinka Vtipná svačinka • Autor: iStock

> Krájejte zeleninu na proužky, děti je mají z nějakého důvodu raději než kolečka. Navíc se z nich dá skvěle stavět. Domeček z okurek nebo pyramida z mrkve je jistě nalákají víc, než když položíte zeleninu jen tak na talířek.

> Z kousků ovoce nebo zeleniny můžete dětem udělat i zdravé a hezky barevné špízy.  

Zkuste to přes polévku

Polévky většina dětí miluje. Poctivý domácí vývar postaví na nohy dospělého, natož dítě. Výborná a sytá je i minestrone se spoustou zeleniny. Obzvlášť oblíbené jsou mezi dětmi krémové polévky, ve kterých nejsou kousky zeleniny vidět. A když bude mít polévka ještě lehce nasládlou chuť, kterou jí dodá například hrášek nebo mrkev, možná si malý strávník ještě s chutí přidá. Využijte sezónní suroviny a uvařte malým strávníkům polévku, po které se jen zapráší.

Polévka ze zeleného hrášku Polévka ze zeleného hrášku • Autor: iStock

Máme pro vás pár skvělých receptů:

Krémová hrášková polévka s chipsy

Mrkvový krém

Jemná kedlubnová polévka

Polévka z pečené zeleniny

Polévka z pečeného květáku

Krémová brokolicová polévka s česnekem

Polévka z pečených rajčat

Vitaminy, které tečou brčkem

Kromě doma připravených džusů z čerstvého ovoce a zeleniny jsou výborným a pro děti celkem lákavým zdrojem vitaminů i různá smoothie. Protože se mixují, zůstává v nich i cenná vláknina, která podporuje dobré trávení. Nečekejte ale, že si vaše dítě pochutná na brčálově zeleném smoothie ze zeleniny, které vy tak milujete. I v tomto případě je dobré, když bude mít hustý nápoj nasládlou chuť, kterou mu dodá ovoce. Pak do něj můžete propašovat i nějakou tu zeleninu:

Mrkvovo-banánové smoothie

Banánovo-avokádové smoothie

Smoothie s kokosovým mlékem

Ovocné smoothie s červenou řepou

Malinovo-ostružinové smoothie

Banánové smoothie s avokádem

Květákové steaky Květákové steaky • Autor: iStock

Nechce syrovou zeleninu? Tak ji upečte! 

Někdy děti odmítají jíst zeleninu syrovou, ale když jim ji dáte vařenou nebo pečenou, náramně si pochutnají. Některé druhy zeleniny, například mrkev, rajčata nebo špenát, jsou dokonce zdravější, když je tepelně upravíte. Ani tady nezapomínejte na to, že dětem je potřeba jídlo naservírovat lákavě a nápaditě.

Inspirujte se třeba následujícími recepty:

Květákové steaky z grilu

Masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré

Pečená zelenina s bylinkami

Brokolicové karbanátky

Batátové pyré s pečenou zeleninou

Losos s hráškovým pyré

Cuketovo-mrkvové placky

Nezapomínejte ani na minerály

Kromě vitaminů jsou pro děti důležité i minerály, především selen a zinek, které přispívají ke správné funkci řady orgánů. Najdete je například v brokolici, česneku, rajčatech, cibuli, játrech, mořských plodech, obilných klíčcích nebo hnědé rýži. Protože jsou některé vitaminy rozpustné v tucích (konkrétně A, D, E a K), nezapomínejte do jídel pro děti zakomponovat i kvalitní rostlinné oleje – olivový, mandlový, sezamový nebo lněný.

I tady máme pár receptů pro inspiraci:

Mrkvové hranolky z trouby

Pečená zelenina s bylinkovým pestem

Těstoviny s pečenými rajčaty

Asijské nudle se zeleninou a krevetami

Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Autor: AK